Rumah Kontena di Malaysia

Sebanyak 16 perkataan ‘panas’ telah dijumpai di laman ‘Rumah Kontena‘. Perkataan ini digunakan merujuk kepada pembinaan rumah menggunakan kontena sebagai bahan utama untuk mengurangkan kos dan masa pembinaan sesebuah rumah di Malaysia yang beriklim khatulistiwa. Hujan dan panas sepanjang tahun tentunya menyebabkan sesiapa yang tinggal di rumah ini tidak selesa dengan bahang kepanasan mentari sepanjang hari lebih-lebih lagi bahan binaan ini terdiri dari penggunaaan besi bergred tinggi untuk memberi struktur kukuh dan lasak ketika berada di lautan. Bolehkah ianya dibina di negara kita yang suhunya agak tinggi berbanding negara 4 musim yang lain?

Anand Bungalow
Projek seperti ini telah berjaya di laksanakan di Malaysia oleh sebuah syarikat Anand Bungalow di Bukit Tinggi, Malaysia. Rekaan ini telah dijayakan oleh Ken Kwok. Rumah ini menggunakan 5 prinsip rekaan ‘Smart Design’, ‘Upcycle & Recycle’, ‘Smart to Build’, ‘Energy Effiecy’ dan ‘Water Conservation’. Pada ketika ini projek ini belum dapat pendedahan yang begitu meluas. Tetapi jika dilaksanakan pastinya harga rumah dapat diseimbangkan dan dikurangkan.

Jebeng Otaiβ„’


mmg boleh dilaksanakan.. πŸ™‚
walaupun rumah guna kontena..x semestinya bentuk rumah seperti kontena..

Sumber : World Green

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 67 Comments

      1. puteri kasih

        tak…maksud puteri leh guna beberapa kontena untuk dijadikan sebuah rumah. Jadi takdelah rupa macam kontena yang sempit je kan

        1. JebengOtai

          owh..aah2 boleh ubahsuai ikut citarasa kita..kita pon leh modified dinding kontena tersebut πŸ™‚

  1. chii

    cantik juga …

      1. MDHAFiZ.NET

        klu korang nak aku design rumah korang boleh juga.. . hehehe.. . πŸ™‚

  2. hatiputera

    Orang kaya boleh la buat rumah kontena yang nyaman,,,

    1. JebengOtai

      x jgak bro..yg penting utk elakkan panas jgn guna 1 kontena shja.. πŸ™‚

      1. SuhairiDotCom

        Memang kena pakai banyak kontena sebab kalau 1 je memang sempit la rumak ko tu πŸ˜›

          1. SuhairiDotCom

            kalau guna 1 memang x sesuai la aku rasa kn πŸ™‚

      2. hatiputera

        ooh,,kena pakai banyak kontena la yer,,,

  3. SuhairiDotCom

    Patutlah pernah nampak rupanya di Bukit Tinggi. Memang nyaman tapi aku rasa kos tetap mahal juga sebab tanah atas bukit mahal. Kau pun tahu tu,cuma dari segi bahan rumah la boleh jimat.

    1. JebengOtai

      mmg mahal kalo wat kat bukit..tp arkitek ni nk buktikan rumah ni leh buat kat mana2..bukit, tepi bukit,tanah rata dan lain2..mmg fleksible..x yah nk tarah tanah..mmg kos efektif dan cepat πŸ™‚

      1. onlajer

        tingal buktikan boleh buat rumah rakit ke tak

        1. JebengOtai

          huhu..jgn terkejut bro mmg ade..mcm kat holland πŸ™‚

          1. hatiputera

            kat holland cuaca sejuk,,,kat malaysia macam tak berapa sesuai kot. kelembapan tinggi.mudah berkarat.

          2. JebengOtai

            mungkin juga..ttp kontena mmg dh dibina untk tahan di lautan..amik masa jgak nk karat.. πŸ™‚

      2. SuhairiDotCom

        Itu la dia bro. Harapannya tinggi untuk mendapat harga murah sedikit la dari harga sekarang.

        1. MDHAFiZ.NET

          nabi nuh buat bahtera besar (rumah) atas bukit yg tinggi.. . πŸ™‚

  4. alieza dayasari

    ohh rupanya kat malaysia pun ada erk..
    okie….

  5. sollehahn

    jimat masa dan jimat kos…boleh ar buat sebijik pasnih…hahah

      1. JebengOtai

        btul..jimat masa = jimat kos..mmg berkait rapat..

  6. kulanz

    kalau dah buat cantik macam ni aku pun suka tinggal

  7. titan

    hoho..kena ada satu ni..

    1. SuhairiDotCom

      Aku ada satu lot cmni kt ofis..haha..siap pakai tiap2 hari. panas woo pakai kipas je πŸ™

  8. rahman

    fuh hebat….

  9. yas

    Dia buat sebijik ni je ke bro? kalau time siang kompom paneh gila kecuali pasang aircond…hehehe

    1. JebengOtai

      xpanas sgt rasanya..kipas @ air cond mesti kene pasang..huhu

  10. nurmisnan

    Nice.. kalau bijak menyusun dgn design
    yg modern memang awesome..

  11. anjangman

    Bila aku lihat rumah kontena ni sebiji mcm projek asrama astro kat sekolahku mengajar. Asmara pasang siap.

    1. JebengOtai

      owh..kalo ade pic mmg nk tgk gak la.. πŸ™‚

  12. SuhairiDotCom

    Area bukit tinggi tu memang banyak rumah pelik2. suasana dia nyaman je πŸ™‚

  13. SuhairiDotCom

    1 bintang suda naik onlajer. Tak lama lagi aku tuka 2 bintang pula. hehehe

  14. SuhairiDotCom

    Jebeng share la post pasal plugin top contributor ni πŸ™‚

  15. zool

    wah. bro memang expert pasal ni.. boleh buatkan rumah kontena kat kebun saya satu nanti.. heheheh..

  16. hafidz

    memang unik la designnya. satu innovasi yang menarik nih πŸ˜€

    1. JebengOtai

      kalo utk ddk sementara mmg option yg terbaik.. πŸ™‚

  17. nizamghazi

    Rumah kontena yang kreatif. Design dia nak kata oldskool pun tak, modern pun tak. Mix or remix? Kalau aku jadi architech kan best. Sure lagi mix dari itu πŸ™‚

    1. JebengOtai

      mmg boleh bro..tp sbnarnya jika kita fikir diluar kotak pastinya segala kemungkinan menjadik kenyataan..

  18. suri

    kontena mmg bentuk 4 segi nak tmbah bumbung atas kasi cantik pun blh. seginya pula 4 segi πŸ™‚ kos nk bina rumah skrg agak mahal apa lagi rumah baka di bidder lagi mahal.tgok pula umh tu dok tengah town mahal woooo

  19. wandisini

    menarik ni…nak buat kena ada tanah sendiri lah, jangan main buat atas tanah orang lak atau tanah kerajaan

    1. JebengOtai

      tp kalo nk diikutkan..kerajan boleh peruntukkan tanah utk penempatan sementara bg mereka yg kurang berada..sbb ianya boleh di ubah2 πŸ™‚

  20. Ladfe Amir

    mmg best kalu ada rumah kontena mcmni. tapi cuaca di negara kita menyukarkan untuk kita memilikinya.

    pasang air con banyak2 kot..baru sejuk dan dingin di dalamnya

    1. JebengOtai

      mungkin ade cara sbanrnya..leh gunakan byk kontena utk buat bangunan πŸ™‚

  21. akhiyy

    kalau tuan rumah tuh kreatif boleh buat lagi cantik dari rumah biase..

  22. puan nor

    Kalau nak buat rumah kontena berukuran 30′ X 20′ nak kena pakai berapa biji kontena – ukuran 10′ atau 20′ – kombinasi mana yang ebih mudah digabungkan.

    Saya dapat tahu harga kontena baru ukuran 10′ adalah RM4,000/- kalau yang 20′ siap dengan toilet harga mencecah RM10,000/- juga. Kalau kontena terpakai separuh harga.

    Nak kira budget ni, cadangan nak buat rumah kontena dalam kebun getah di Sg Lui, Maran. Dah ada cadangan design/spesifikasi dan budget awal tapi tukang bina belum ada. Boleh tolong rekomenkan?

    1. jebengotai

      jika ikut pendapat saya..susun atur tu penting, sbb kita x perlu byk kontena untuk buat bilik sebab kita boleh letakkan beam antara kontena untuk dijadikan ruang makan, tamu dsbnya..pling penting kene kreatif la..hehe

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.