Sebanyak 16 perkataan ‘panas’ telah dijumpai di laman ‘Rumah Kontena‘. Perkataan ini digunakan merujuk kepada pembinaan rumah menggunakan kontena sebagai bahan utama untuk mengurangkan kos dan masa pembinaan sesebuah rumah di Malaysia yang beriklim khatulistiwa. Hujan dan panas sepanjang tahun tentunya menyebabkan sesiapa yang tinggal di rumah ini tidak selesa dengan bahang kepanasan mentari sepanjang hari lebih-lebih lagi bahan binaan ini terdiri dari penggunaaan besi bergred tinggi untuk memberi struktur kukuh dan lasak ketika berada di lautan. Bolehkah ianya dibina di negara kita yang suhunya agak tinggi berbanding negara 4 musim yang lain?

Anand Bungalow
Projek seperti ini telah berjaya di laksanakan di Malaysia oleh sebuah syarikat Anand Bungalow di Bukit Tinggi, Malaysia. Rekaan ini telah dijayakan oleh Ken Kwok. Rumah ini menggunakan 5 prinsip rekaan ‘Smart Design’, ‘Upcycle & Recycle’, ‘Smart to Build’, ‘Energy Effiecy’ dan ‘Water Conservation’. Pada ketika ini projek ini belum dapat pendedahan yang begitu meluas. Tetapi jika dilaksanakan pastinya harga rumah dapat diseimbangkan dan dikurangkan.

Jebeng Otaiβ„’

Sumber : World Green

67 Replies to “Rumah Kontena di Malaysia

  1. Patutlah pernah nampak rupanya di Bukit Tinggi. Memang nyaman tapi aku rasa kos tetap mahal juga sebab tanah atas bukit mahal. Kau pun tahu tu,cuma dari segi bahan rumah la boleh jimat.
    SuhairiDotCom recently posted..21/365: KetamMy Profile

    1. mmg mahal kalo wat kat bukit..tp arkitek ni nk buktikan rumah ni leh buat kat mana2..bukit, tepi bukit,tanah rata dan lain2..mmg fleksible..x yah nk tarah tanah..mmg kos efektif dan cepat πŸ™‚

          1. kat holland cuaca sejuk,,,kat malaysia macam tak berapa sesuai kot. kelembapan tinggi.mudah berkarat.

  2. Bila aku lihat rumah kontena ni sebiji mcm projek asrama astro kat sekolahku mengajar. Asmara pasang siap.

  3. kontena mmg bentuk 4 segi nak tmbah bumbung atas kasi cantik pun blh. seginya pula 4 segi πŸ™‚ kos nk bina rumah skrg agak mahal apa lagi rumah baka di bidder lagi mahal.tgok pula umh tu dok tengah town mahal woooo
    suri recently posted..Chromolaena Odorata Part IMy Profile

  4. Kalau nak buat rumah kontena berukuran 30′ X 20′ nak kena pakai berapa biji kontena – ukuran 10′ atau 20′ – kombinasi mana yang ebih mudah digabungkan.

    Saya dapat tahu harga kontena baru ukuran 10′ adalah RM4,000/- kalau yang 20′ siap dengan toilet harga mencecah RM10,000/- juga. Kalau kontena terpakai separuh harga.

    Nak kira budget ni, cadangan nak buat rumah kontena dalam kebun getah di Sg Lui, Maran. Dah ada cadangan design/spesifikasi dan budget awal tapi tukang bina belum ada. Boleh tolong rekomenkan?

    1. jika ikut pendapat saya..susun atur tu penting, sbb kita x perlu byk kontena untuk buat bilik sebab kita boleh letakkan beam antara kontena untuk dijadikan ruang makan, tamu dsbnya..pling penting kene kreatif la..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge