Mobile Photography

Iphoneography, mobile photography dan bermacam-macam lagi istilah yang digunakan bagi mereka yang meminati seni foto menggunakan teknologi kamera yang kebanyakkannya tersedia di telefon bimbit ketika ini. Sememangnya fotografi tidak perlu memerlukan DSLR yang kosnya agak tinggi tetapi apa yang penting ialah bagaimana kita menampilkan cerita disebalik subjek yang diambil didalam foto.

Kadang-kadang terfikir juga bolehkah ‘photographer’ profesional mengambil gambar dengan hanya menggunakan kamera biasa? Satu ujikaji pernah dijalankan oleh DigitalRev di Youtube. Experimen ini ingin membuktikan samada benarkah ‘photographer’ profesional hanya bergantung kepada kameranya semata-mata? Mari kita lihat hasilnya.

Ternyata ‘photographer’ profesional ini amat mahir dalam penggunaan kameranya. Bagi mereka, kamera hanyalah alat dan ‘photographer’ itu sendiri yang memberi ‘kehidupan’ kepada subjek yang diambil. Tips yang boleh diambil ialah memahami kamera terlebih dahulu untuk penggunaan kamera yang maksimum.

Hasil-hasil ‘ magic-shot ‘ mobile photography dari kamera telefon bimbit .Kadang-kala kita tidak memerlukan SLR untuk
mengambil gambar yang menarik πŸ™‚ seperti dalam entri Kamera Handphone Vs DSLR ?

Kamera N900 dan SE K800i

Jebeng Otaiβ„’
photographer ialah kamera..kamera ialah alat.. πŸ™‚

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 31 Comments

  1. JebengOtai

    tp kene amik byk shot la bru dpt magic shot..huhu

  2. akubiomed

    Telefon bimbit dan Smartphone boleh dikatakan memberikan hasil gambar yang baik dan dibantu dengan apps boleh menaikkan seri gambar.

    1. JebengOtai

      btul..skng ni byk juga aplikasi android atau iphone yg mmg dh preset efek kat gambar..xyah nk touch up kat photoshop.. πŸ™‚

  3. Shahrul

    tak kira kamera jenis apa pun, teknik mesti kena…baru cantik

    1. JebengOtai

      yela..kdg2 kita silap anggap kamera tula sbb gambar tu cantik..pdhal diri kita sendiri yg tangkap gambar tersebut..

  4. titan

    dulu aku rajin gak ambil gambar guna handset. sekarang, sibuk sikit. takde masa. nak sms awek-awek pun takde masa..waa..

  5. JebengOtai

    alamakaih…xperasan tajuk sama dengan page..huhu

  6. anif

    Apa pun skill dan pemahaman tentang teknik fotografi adalah lebih penting. Cuma bila ada DSLR itu adalah bonus! πŸ˜€

    1. JebengOtai

      teknik dan skill mmg penting..dibantu dgn pengalaman mmg meletop.. πŸ™‚

  7. azura

    fotografi adalah satu cabang yang hebat bagi pencintanya…sebab itu ramai yang berhabis untuk memiliki camera/mobile yang hebat dan jurusan fotografi juga dah semakin terkenal…bagi pencinta seni fitigrafi memang patut ada sebuah mobile photography yang terbaik…

    1. JebengOtai

      photography mmg abstrak..kadang2 persepsi org akan berbeza2 bila melihat sesuatu gmbr..so seribu org yang lihat len2 persepsi die.. πŸ™‚

      1. azura

        abstrak dan sukar dinilai mengikut persepsi masing2…sebab itu lukisan yang pada kita tiada nilai tetapi pada orang lain mungkin bernilai tinggi…

        1. JebengOtai

          kita tidak boleh buat org mengikut persepsi kita..setiap gambr memang ada 1001 cerita.. πŸ™‚

  8. Kimmy

    saya suka jugak shot gambar ikut sukahati je konsep dia..pastu syok sendiri hahaha..but in seriously, saya mmg suka ambil gambar apa saja dari diambil gambar saya..:D

    1. JebengOtai

      btul tiada sempadan utk idea itu diutarakan..yang penting berani mencuba sesuatu yg baru dgn menggunakan kamera yg sedia ada..

  9. puan kutu

    org zaman sekarang mmg gila kamera.tambah2 yg ada blog..fotografi mmg aktiviti yg menyeronokkan..tp sy tak pandai sgt.main taram jer..:)

    1. JebengOtai

      aah..sbb selain menaip..gambar pon leh ceritakan sesuatu..

  10. puteri kasih

    best juga kdg2 bila saja klik2…lepas tu bila tengok hasil gambar..ada yang sangat memuaskan hati πŸ™‚

    1. JebengOtai

      tips utk photo yg menarik ialah amik jer sbrapa byk gambr..lpastu bru la pilih mana yg berkenan dihati.. πŸ™‚

  11. zulkbo

    salam..
    erkk..seksa mata tengok
    bila model seksi gitu..
    DUGAAN….
    πŸ™‚

  12. Naziman

    dulu saya suka sangat ambil gambar. tak kisah la guna kamera apa pun. tapi sekarang, takda masa dah. nak ambil gambar pun, jadi pening nak ambil gambar sal apa. huhu

  13. MEKAR

    Beli kamera mahal2 tapi tak tau teknik betul ambik gambar pun boleh haru dibuatnya.

    Skrg kamera memang gadget yg wajib ada pd seseorg individu tambahan kpd mrka yg ada blog.

  14. yas

    Aku minat gak sesikit dlm dunia fotografi ni, tapi rasanya aku tak cukup masa nak layan edit2 gambar…asik dok layan blog jerr….hehehe

    1. JebengOtai

      yela..kdg2 pki appz kt gadjet masing2 pon dh ok..x yah nk edit2 ag.. πŸ™‚

  15. Encik Bukit Besi

    minat ada tapi kreativiti takdak….erm…hanya org yg kreatif ja bleh buat ni…betol tak?

  16. Hafizul

    photographer ialah kamera..kamera ialah alat, tukang ambil gambar apa pulak???

  17. iAwani

    waa.. falsafah “photographer ialah kamera..kamera ialah alat” disokong penuh! Ia hanya alat, bergantung pada kreativiti orang yang menggambar dan yang memegang kamera.

  18. Izwanyusof

    kamera. apa2 pun boleh janji keluar gambar. haha.
    cuma aku lebih selesa guna dslr lagi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.