Mobile Photography

Iphoneography, mobile photography dan bermacam-macam lagi istilah yang digunakan bagi mereka yang meminati seni foto menggunakan teknologi kamera yang kebanyakkannya tersedia di telefon bimbit ketika ini. Sememangnya fotografi tidak perlu memerlukan DSLR yang kosnya agak tinggi tetapi apa yang penting ialah bagaimana kita menampilkan cerita disebalik subjek yang diambil didalam foto.

Kadang-kadang terfikir juga bolehkah ‘photographer’ profesional mengambil gambar dengan hanya menggunakan kamera biasa? Satu ujikaji pernah dijalankan oleh DigitalRev di Youtube. Experimen ini ingin membuktikan samada benarkah ‘photographer’ profesional hanya bergantung kepada kameranya semata-mata? Mari kita lihat hasilnya.

Ternyata ‘photographer’ profesional ini amat mahir dalam penggunaan kameranya. Bagi mereka, kamera hanyalah alat dan ‘photographer’ itu sendiri yang memberi ‘kehidupan’ kepada subjek yang diambil. Tips yang boleh diambil ialah memahami kamera terlebih dahulu untuk penggunaan kamera yang maksimum.

Hasil-hasil ‘ magic-shot ‘ mobile photography dari kamera telefon bimbit .Kadang-kala kita tidak memerlukan SLR untuk
mengambil gambar yang menarik πŸ™‚ seperti dalam entri Kamera Handphone Vs DSLR ?

Kamera N900 dan SE K800i

[

Jebeng Otaiβ„’

Author : jebengotai January 25, 2017

31 thoughts on “Mobile Photography

  1. fotografi adalah satu cabang yang hebat bagi pencintanya…sebab itu ramai yang berhabis untuk memiliki camera/mobile yang hebat dan jurusan fotografi juga dah semakin terkenal…bagi pencinta seni fitigrafi memang patut ada sebuah mobile photography yang terbaik…

  2. saya suka jugak shot gambar ikut sukahati je konsep dia..pastu syok sendiri hahaha..but in seriously, saya mmg suka ambil gambar apa saja dari diambil gambar saya..:D

  3. org zaman sekarang mmg gila kamera.tambah2 yg ada blog..fotografi mmg aktiviti yg menyeronokkan..tp sy tak pandai sgt.main taram jer..:)

  4. dulu saya suka sangat ambil gambar. tak kisah la guna kamera apa pun. tapi sekarang, takda masa dah. nak ambil gambar pun, jadi pening nak ambil gambar sal apa. huhu

  5. Beli kamera mahal2 tapi tak tau teknik betul ambik gambar pun boleh haru dibuatnya.

    Skrg kamera memang gadget yg wajib ada pd seseorg individu tambahan kpd mrka yg ada blog.

  6. waa.. falsafah “photographer ialah kamera..kamera ialah alat” disokong penuh! Ia hanya alat, bergantung pada kreativiti orang yang menggambar dan yang memegang kamera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge