Rumah Kontena

Harga rumah semakin melambung. Tidak semua yang duduk dibandar mampu memiliki rumah kerana harga rumah meningkat berkali ganda sejak kebelakangan ini sebelum gaji minimum diperkenalkan lagi. Jika kita tidak memahami punca sebenar kenaikkan harga rumah seperti yang dibincangkan ‘Kopitiam Ekonomi‘, pastinya kita mudah terpengaruh dengan dakwaan-dakwaan tidak benar seperti ekonomi menuju kehancuran dan sebagainya. Walaupun begitu ia masih lagi terlalu mahal kerana rata-rata semuanya ingin mencari kemudahan seperti sekolah, bank, kedai dan lain-lain lagi. Pengenalan terhadap penggunaan bahan IBS untuk meminimumkan harga rumah masih lagi rendah kerana kebanyakkan pemaju membina rumah yang dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi demi memaksimumkan keuntungan.

Gelandangan
Tidak semua yang tinggal dibandar hidup senang. Bagi mereka yang bernasib baik, syukurlah dapat tinggal beratapkan bumbung dan berlantaikan konkrit. Bagi mereka yag berpendapatan rendah pula, mereka tidak lagi mampu untuk menyewa rumah dan terpaksa tinggal di kaki lima dan kawasan yang difikirkan sesuai untuk menumpang tidur sementara sebelum pergi bekerja keesokkan harinya. Amat menyedihkan jika mereka telah bekeluarga dan terpaksa hidup tanpa kemudahan tempat tinggal yang selesa untuk diberikan kepada anaka-anak dan isteri.

Rumah Kontena
Projek seperti ini telah lama diusahakan oleh arkitek-arkitek dari luar negara untuk membina ‘rumah’ yang ringkas dalam masa yang singkat. Usaha ini saya fikir dapat menjimatkan kos dan penggunaan bahan untuk membuat rumah berbanding kaedah konvensional. Selain itu ia juga tidak mudah terbakar, kontena yang tidak digunakan sangat banyak dan ianya sangat kukuh dan kuat. Jika di praktikkan di Malaysia, ianya pasti dapat mengurangkan masalah gelandangan dan memberi keselesaan kepada golongan berpendapatan rendah.

rumah kontena

Jebeng Otaiβ„’
kalo design cantik2 mesti ramai yg nak.. πŸ™‚

Gambar : Unsweet Mama

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 128 Comments

    1. onlajer

      nak pakai 20kaki ke 40kaki yang bagusnya,hehe

        1. onlajer

          nak guna secondhand ke baru,kalau secohand kat kawasan aku ada banyak hehe

          1. JebengOtai

            leh bg quotation bro ??..hehe

          2. nurmisnan

            Macam minat jugak.. kasi tau harga nanti

          3. onlajer

            kalau tak silap dari 4.5k to 6k

          4. Izzuddin Fauzi

            Amboi… Terus mintak Quotation … ;D Terbaik la… πŸ™‚

    2. SuhairiDotCom

      Pelbagai design tapi sure kena letak econ,lps tu bumi makin panas.

      1. jebengotai

        tp skang dh ade teknologi lapisan cat yg leh sejukkan kotena…dgrnya 10 darjah lebih rendah dari luar..sejuk tu.. πŸ™‚

        1. abi

          cer share lapisan cat cmne tu bro

    3. raja

      Hi saya adalah pembeli barangan besi dan kontena(scrap) dijohor.Adakah tuan masih menjalankan perniagaan kontena terpakai?Tolong balas email saya untuk kita menguruskan perniagaan

      Raja
      0177782110
      wise_guy75@hotmail.com

    4. shahrul zaman

      Berapa harge satu.

  1. kulanz

    idea yang bagus ni.. akupun nak cari kontena terbuang lepas ni untuk dibuat rumah.. boleh save bajet πŸ˜€

    1. JebengOtai

      hehe..nk wat jgak ker bro??..kosnya mmg ag murah la rasanya..

      1. kulanz

        memang bagus buat.. boleh lepak sana sorang2 sambil melayan perasaan, hehehe

        1. JebengOtai

          terbaeek..kalo ade tv + astro..tgk bola pon best πŸ™‚

          1. onlajer

            bro kau perasan tak budak-budak jebeng banyak duduk hostel cabin kontena hehe

          2. JebengOtai

            haha..ingt dok kotai jer..hehe

          3. Izzuddin Fauzi

            Layan…. Macam2 idea dah bermain di fikiran nie πŸ™‚

        2. hafizmd

          hehe…pasang aircond…letak set tv…pasang wifi…dah boleh lepak sampai pagi…hehehe

          1. aimie ahmad

            saya nak buat mcm tu la…macamana?

  2. Din

    rumah kontena..
    kawan sy ada citer psal rumah ni..
    malam2 memang tak best ah..panas giler..sianh hari pun sama gak..

    1. JebengOtai

      hehe..kalo wat sebijik mmg x best la..wat besar2 guna 4-5 kontena.. πŸ™‚

    2. iza

      Pasang la aircond..
      Ramai juga bangla dok dalam kontena ni,
      siang hari kerja cuci kereta…

        1. hafizmd

          alah bisa tegal biasa…

          tp kalau betul2 ada kat kotaraya ni..rasanya mmg kena ada kipas…kalau tak. mau macam kena panggang…hehe (cam dah biasa kena panggang jer…hahahaha)

  3. hatiputera

    rumah kontena dibuat daripada besi kan.Tak panas ke kalau waktu tengahari.

    1. JebengOtai

      kene tgk juga designnya..kalo letak trus guna gerenti panas..tp kalo susun atur kene dengan aliran udara standard mcm rumah biasa πŸ™‚

  4. Mohd Ilham

    simple, menarik, lain dari yang lain

  5. Mohd Ilham

    menarik. simple lain dari yang lain…

    *bila aku komen kat blog kau dia kluar
    cURL error 7: couldn’t connect to host

  6. alieza dayasari

    isyh.. rumah contena ni nampak menarik dan unik.
    mungkin panas jer lah sbb besi. tp mlm sejuk.
    kalau ada penghawa dingin, mmg sejuk lah.

    1. JebengOtai

      Sbnarnya kita leh design bumbung mcm biasa dan letak tingkap atau aliran udara mcm rumah..mungkin dp kurng kan suhu time tengahari.. πŸ™‚

  7. yas

    mak aih…main sorok2 pun boleh gak ni bro…kekeke

    1. JebengOtai

      hehe..mmg bleh bro..kene gaya susun atur kontena tu lebih menarik dari design rumah konvensional..

    2. iza

      tiba-tiba teringin nak buat rumah kontena,
      sebab boleh main sorok2..hehe..

        1. hafizmd

          hehe…kalau ada 30 rumah kontena…mmg boleh main bro…keh3…

  8. rahman

    rumah kontena taruk aircond memang sejuk hehe

  9. Hafizul

    Wahh menarik nye rumah kontena tu..tapi kena pakai econ la..kalau tak, mesti panas kan.hehe…betul ke kontena ni kukuh????

  10. tehr

    Boleh juga ni
    Cuma kena letak elok2 sesuai dengan arah edaran udara

    1. JebengOtai

      btul..arkitek kene prihatin semua tu utk jdikkan rumah ni selesa..

  11. azura

    cepat kumpul duit beli rumah

  12. Nazri

    JKM boleh ambil inisiatif bantu golongan gelandangan dapat rumah cam ni.. temporary transit sebelum gelandangan dapat ubah nasib mereka

    1. JebengOtai

      btul2..bkn untuk rumah kekal..jika byk tanah lapang leh jadikkan kediaman sementara..selepas kerja diberi..brulah mereka boleh menentukan nasib mereka sendiri..

    2. hafizmd

      kalau tak silap aku, mmg ada gelandangan yg diberi tempat tinggal (macam asrama kot) buat sementara waktu.

      malah ada jugak yg diberi pekerjaan utk sara hidup mereka.

  13. nurmisnan

    Best jugak tapi guna kontena ni kena pakai
    A/C kalau tak mcm kena salai ler.. har3…

    1. JebengOtai

      aah..kene design supaya x panas lak.. πŸ™‚

  14. titan

    panas wehh..even pasang aircorn pun, masih panas..kena wat betul-betull..baru tak panas..

    1. JebengOtai

      sdh semestinya bro..tu tugas2 arkitek kacak πŸ™‚

  15. anjangman

    Pekerja kontrak yg buat jln kat sekolah saya, rumah kontena nilah tempat tinggal mereka.Mmg ada kat m’sia dah.

    1. JebengOtai

      yela..kalo aplikasi ni diperluaskan seperti ketika bencana dsb..mmg membantu sgt2..

  16. chii

    Kena deco leklok.buh apa yg ptt untuk elak panas.

    Setakat ni lum ada lg kat msia kan. Kalo kat oversea,mcm da byk je

    1. JebengOtai

      ade universiti di negara lain wat kontena sbgai kediaman pelajar..huhu

      1. hafizmd

        ada2…kat kampung wife, ada pelajar pondok yg tinggal dalam kontena…

    1. JebengOtai

      kalo diluluskan mmg sng nk buat umah.. πŸ™‚

        1. JebengOtai

          hehe..puteri nk wat juga ker?..hehe

          try search..diorg design mmg cantik..

  17. vanfery

    kalau wat kedai makan leh jugak ni…

  18. onlajer

    ini kalau tak pasan a/cond bisa rentung dalam rumah ni

      1. iza

        Boleh jadi orang panggang nanti..

        1. hafizmd

          idea2…

          bagus jugak tu…nak itik panggang…just tinggalkan 15 minit…tadaaa…siap…hehee =)

          1. onlajer

            lepas tu jadi itik gantung

  19. shack

    tak mustahil akan jadi pilihan dan dikomersialkan di Malaysia suatu hari nanti..

    1. JebengOtai

      btul..mungkin konsep ‘kontena’ leh dipakai utk IBS..wat kotak2, susun dan tinggal.. πŸ™‚

  20. Mohd Isa

    idea menarik juga ni, rumah kontena. tak payah nak fikir bahan konkrit lagi. tapi kalau kemek? siyes dah tak lawa. hehe

    1. JebengOtai

      besi kontena gred tinggi..ssh nk kemik dan karat.. πŸ™‚

  21. Juan

    nmpk lawa, tp risau, x panas ke rumah kontena ni, kang berpeluh plak tinggal didalam tuh

  22. faizul

    Menangis la anai-anai nak cari makan kat rumah macam ni. πŸ™‚

  23. iza

    Assalam..
    Nanti tutup pulak syarikat batu-bata.

  24. mak lagenda

    Wah..menarik gak idea ni yeh..?? Kalau baca komen2 kat atas tu pasal panas, buleh psg ekon yeh beng??

  25. shraqs

    Kalau dibuat betul2 dan ikut kreativiti memang menarik nih πŸ™‚

  26. ProfHariz

    Rumah kontena ni selalunya panas. Kalau letak aircond mybe okey kot

    1. JebengOtai

      rasanya semua nya bergntg kepada design dan susun atur.. πŸ™‚

  27. anif

    Idea menarik ni..

    Cuma sistem pengudaraan kena bagus sebab faktor cuaca panas & material kontena daripada logam tentunya boleh buat yang tinggal didalamnya seolah-olah dipanggang!

    1. JebengOtai

      mmg kene byk wat tingkap dan lubang udara nk bg sejuk..huhu

  28. akhiyy

    cantik jugak design rumah kontena tuh..unik..tapi memang betul lar harga rumah makin mahal..kepada yang dah berduit tuh baik cari rumah dulu..

  29. Mus

    banyak sekolah kat sabah skarang guna stail cabin..

  30. arelan

    tapi kalau dari kontena = besi, tak ke rasa cam dok dalam oven je nanti??hmmm

    1. JebengOtai

      jika susun atur tepat..mmg x der mslh.. πŸ™‚

  31. Hazmin Hamudin

    Rumah sekarng ni harga macam dah tak masuk akal je.. Memang tak mampu nak beli kalau gaji 2k ni…

    1. JebengOtai

      mmg x dan nk bli kalo gaji camtu..mau2 kene 2.5-3k keatas..huhu

  32. SuhairiDotCom

    Tanah dah makin mahal, rumah lagi la bertambah mahal. Adeh mana nk cekau duit. Kena buat cara Pak Abu ni πŸ™‚

    1. JebengOtai

      pak abu dh rilek goyng kaki dah skang.. πŸ™‚

  33. Izzuddin Fauzi

    Rumah Kontena… Pasal rumah kontena jugak… Aku ada plan untuk dapatkan sebuah rumah kontena untuk jadikan kedai kecil… Dalam proses… Harapnya menjadi…

  34. cik tom

    1st time dgr psl rumah kontena ni..menarik jgk konsep ni…

  35. ungu

    Sesiapa yg berminat untuk cari kontena terpakai boleh hubungi sy…

    Untuk:-
    office cabin
    container office
    stor
    40’GP & HC
    20’GP

    1. ungu

      (UNGU)
      Boleh hubungi sy di 012-7977625

  36. Rina

    sebuah ide yang sangat bagus dn kreatif, cocok juga bila diaplikasikan di Indonesia

  37. mellisa

    kamu buat design rumah kontena ni ka? saya berminat mo buat rumah kontena, cuma d area sabah ni xtau mo cr d mn..search d internet smua ada d kl.. mo tau brapa harga juga buat sampai siap, baru boleh susun atur bajet. kalau kamu ada kawan dekat area sabah yang boleh tolong, tolong email saya..boleh discuss..:D..

  38. shahrul zaman

    Lokasi kat mana..

  39. adam

    salam…bgus gak rumah kontena ni…tp kerajaan luluskan ke kalo nak buat rumah kontena ni..ye la cukai pintu lagi,tu kira macam mana..takut nanti dah duduk wat cantik2..kena saman..sape2 ade info leh kongsi..

    1. jebengotai

      x silap sy kat malaysia ni dah ada..cuma maybe x dpt publisiti lagi..konsep ini leh minimakan kerja tanah..dan perlihara pokok2 sekitar..bgus rumah jenis ni..

  40. engku artini

    bagus jugak idea rumah kontena ni.. jimat, cuma kena letak ekond .. kos kat situ pulak nanti.. mmmm

  41. Cocoalove

    Kite org msia kena pandang ke harapan x perlu takut Tuk mencuba , klo org western blh kite pun blh, klo nk pikir negatives sahaja mmg x jadi le. Design kontena tu sendiri luar Dan dalam main kan peranan, klo nk kata panas, buat la design bumbung Dan ltk ceiling supaya x panas, semua blh buat dimana ade usaha di situ ada Jln.

  42. Mazleen Mohammad

    Encik ni jual rumah kontena ke? Kalo btol, brape ye kos utk sebuah rumah?

  43. abi

    sape ada jual n designkn rmh kontena nih. tringin nk buat sbijik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.