Harga rumah semakin melambung. Tidak semua yang duduk dibandar mampu memiliki rumah kerana harga rumah meningkat berkali ganda sejak kebelakangan ini sebelum gaji minimum diperkenalkan lagi. Jika kita tidak memahami punca sebenar kenaikkan harga rumah seperti yang dibincangkan ‘Kopitiam Ekonomi‘, pastinya kita mudah terpengaruh dengan dakwaan-dakwaan tidak benar seperti ekonomi menuju kehancuran dan sebagainya. Walaupun begitu ia masih lagi terlalu mahal kerana rata-rata semuanya ingin mencari kemudahan seperti sekolah, bank, kedai dan lain-lain lagi. Pengenalan terhadap penggunaan bahan IBS untuk meminimumkan harga rumah masih lagi rendah kerana kebanyakkan pemaju membina rumah yang dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi demi memaksimumkan keuntungan.

Gelandangan
Tidak semua yang tinggal dibandar hidup senang. Bagi mereka yang bernasib baik, syukurlah dapat tinggal beratapkan bumbung dan berlantaikan konkrit. Bagi mereka yag berpendapatan rendah pula, mereka tidak lagi mampu untuk menyewa rumah dan terpaksa tinggal di kaki lima dan kawasan yang difikirkan sesuai untuk menumpang tidur sementara sebelum pergi bekerja keesokkan harinya. Amat menyedihkan jika mereka telah bekeluarga dan terpaksa hidup tanpa kemudahan tempat tinggal yang selesa untuk diberikan kepada anaka-anak dan isteri.

Rumah Kontena
Projek seperti ini telah lama diusahakan oleh arkitek-arkitek dari luar negara untuk membina ‘rumah’ yang ringkas dalam masa yang singkat. Usaha ini saya fikir dapat menjimatkan kos dan penggunaan bahan untuk membuat rumah berbanding kaedah konvensional. Selain itu ia juga tidak mudah terbakar, kontena yang tidak digunakan sangat banyak dan ianya sangat kukuh dan kuat. Jika di praktikkan di Malaysia, ianya pasti dapat mengurangkan masalah gelandangan dan memberi keselesaan kepada golongan berpendapatan rendah.

rumah kontena

Jebeng Otaiβ„’

Gambar : Unsweet Mama

128 Replies to “Rumah Kontena

  1. idea yang bagus ni.. akupun nak cari kontena terbuang lepas ni untuk dibuat rumah.. boleh save bajet πŸ˜€

  2. menarik. simple lain dari yang lain…

    *bila aku komen kat blog kau dia kluar
    cURL error 7: couldn’t connect to host

    1. btul2..bkn untuk rumah kekal..jika byk tanah lapang leh jadikkan kediaman sementara..selepas kerja diberi..brulah mereka boleh menentukan nasib mereka sendiri..

  3. Pekerja kontrak yg buat jln kat sekolah saya, rumah kontena nilah tempat tinggal mereka.Mmg ada kat m’sia dah.

  4. Kena deco leklok.buh apa yg ptt untuk elak panas.

    Setakat ni lum ada lg kat msia kan. Kalo kat oversea,mcm da byk je

  5. cantik jugak design rumah kontena tuh..unik..tapi memang betul lar harga rumah makin mahal..kepada yang dah berduit tuh baik cari rumah dulu..
    akhiyy recently posted..KerjaMy Profile

  6. Rumah Kontena… Pasal rumah kontena jugak… Aku ada plan untuk dapatkan sebuah rumah kontena untuk jadikan kedai kecil… Dalam proses… Harapnya menjadi…

  7. Sesiapa yg berminat untuk cari kontena terpakai boleh hubungi sy…

    Untuk:-
    office cabin
    container office
    stor
    40’GP & HC
    20’GP

  8. kamu buat design rumah kontena ni ka? saya berminat mo buat rumah kontena, cuma d area sabah ni xtau mo cr d mn..search d internet smua ada d kl.. mo tau brapa harga juga buat sampai siap, baru boleh susun atur bajet. kalau kamu ada kawan dekat area sabah yang boleh tolong, tolong email saya..boleh discuss..:D..

  9. salam…bgus gak rumah kontena ni…tp kerajaan luluskan ke kalo nak buat rumah kontena ni..ye la cukai pintu lagi,tu kira macam mana..takut nanti dah duduk wat cantik2..kena saman..sape2 ade info leh kongsi..

    1. x silap sy kat malaysia ni dah ada..cuma maybe x dpt publisiti lagi..konsep ini leh minimakan kerja tanah..dan perlihara pokok2 sekitar..bgus rumah jenis ni..

  10. Kite org msia kena pandang ke harapan x perlu takut Tuk mencuba , klo org western blh kite pun blh, klo nk pikir negatives sahaja mmg x jadi le. Design kontena tu sendiri luar Dan dalam main kan peranan, klo nk kata panas, buat la design bumbung Dan ltk ceiling supaya x panas, semua blh buat dimana ade usaha di situ ada Jln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge