Perkembangan pesat dan pertambahan populasi di sesebuah negara boleh menyebabkan timbulnya beberapa masalah dan salah satu diantaranya ialah bekalan makanan. Negara-negara kecil seperti Singapura contohnya pasti perlu mengimport bekalan makanan seperti sayuran, buah-buahan dan lain-lain lagi untuk memenuhi keperluan harian rakyatnya. Jika negara yang membekalkan makanan import mengalami bencana alam seperti banjir,tanah runtuh dan sebagainya pasti kadar inflasi akan meningkat disebabkam permintaan tinggi tetapi bekalan makanan pula tiada. Rantaian masalah akibat kekurangan bekalan adalah seperti kenaikkan harga barang, krisis bekalan makanan dan bermacam-macam lagi. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami kekurangan bekalan walaupun kita mempunyai luas tanah yang lebih besar dari negara jiran kita. Kita sering mengalami kekurangan bekalan ketika diwaktu perayaan dimana bahan mentah makanan sangat diperlukan ketika itu untuk persiapan menyambut perayaan. Akibatnya harga barang naik dengan begitu drastik sekali. Mahu atau tidak, kita terpaksa juga membelinya.

Moden
Dunia semakin lama semakin moden dan maju. Begitu juga dengan agrikultur atau pertanian. Hydroponic merupakan salah satu teknik pertanian tanpa tanah dengan hanya membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tumbuhan melalui air. Teknik ini sesuai digunakan untuk tanaman seperti tomato, cili, timun dan sayuran lain yang kita tahu harganya akan meningkat ketika di waktu menjelang sambutan perayaan. Cara ini sesuai digunakan didalam ruang tertutup dan kawasan yang terhad.

Pertanian Bandar
Konsep pertanian bandar ini hampir sama dengan konsep menghijaukan bandar. Tanaman makanan di tanam di bumbung atau kawasan terbuka yang sesuai untuk menjalankan aktiviti ini. Toyota Jepun telah menjalankan aktiviti ini untuk meminimumkan kesan pemanasan pada struktur bumbung bangunan. Ini adalah kerana jika suhu bangunan tinggi, maka sistem penghawa dingin terpaksa bekerja keras untuk menyejukkan suasana didalam bangunan tempat pekerja bekerja. Cara ini terbukti berkesan dan dapat mengurangkan penggunaan elektrik ketika musim panas. Selain itu, jika ditanam dengan tanaman makanan, ianya boleh menampung bekalan makanan dan dapat mengawal harga dan kadar inflasi.

Jebeng Otaiβ„’
Bestnya, pi opis pki kemeja ttp kerja tanam sayur.. πŸ™‚

Gambar : Google