Eyriqazz versus Denaihati. Gara-gara SEO inilah semangat dan kesungguhan semakin membara untuk ‘tweak’ tema dan pelbagai tetapan supaya lebih mesra SEO dan dapat diterima oleh Encik Google. Setelah melalui beberapa ujikaji dan eksperimen, saya terjumpa satu artikel tentang keburukan ‘stop word’ didalam SEO. Saya tidak pasti ianya perkara baru ataupun sudah lama tetapi penggunaan perkataan ‘stop word’ didalam ‘keyword’ boleh mendatangkan keburukan kepada laman web tersebut. Hairan juga ketika melakukan carian di Google, ‘stop word’ ini masih digunakan dan dipaparkan didalam keputusan hasil carian. Saya tidak pasti yang mana digunapakai oleh Google ataupun tidak untuk digunakan didalam cabaran Eyriqazz versus Denaihati ini.

To understand how to avoid stop words, you first have to understand what stop words are. Search engines have words or phrases that are considered ʻstop wordsʼ. When a spider or crawler encounters one of these stop words, they will immediately leave your website and any information they gathered from it will not be saved in their database. This means that your website will not be indexed. If your website is already indexed in a searched engine, the crawler will come back to see if there are updates — and if it finds stop words when it does this, then your site could get banned from the search engine. You will not be allowed to remove the words and re-submit: itʼs too late. Sumber

Senarai Stop Word untuk huruf A

 

able
about
above
abroad
according
accordingly
across
actually
after
afterwards

again
against
ago
ahead
ain’t
all
allow
allows
almost
alone

along
alongside
already
also
although
always
am
amid
amidst
among

amongst
an
and
another
any
anybody
anyhow
anyone
anything
anyway

anyways
anywhere
apart
appear
appreciate
appropriate
are
aren’t
around
as

aside
ask
asking
associated
at
available
away
awfully

untuk dapatkan senarai yang lain di sini.

Jebeng Otai™

56 Replies to “Eyriqazz versus Denaihati : Senarai SEO Stop Words

      1. Stop Word lebih kepada word yang tak memberi maksud @ word yg selalu digunakan (common word). Biasanya Search Engine akan ignore wording ni semua utk percepatkan proses search result & jimatkn space diorang.

        BTW, kalo masih nak guna stop word ni takde masalah (takkan kena penalise)cuma word tu akan diabaikan oleh kebanyakan search engine.

          1. Memang takde masalah pun bro. Itu hanya utk data diorang. BTW, penggunaan perkataan tertentu penting dlm memudahkan carian. 🙂

  1. Abaikan je google panda ke penguin ke gajah ke. Tengok sapa ley pegang ranking. Yang penting isi kita mantap & berguna untuk pembaca bukan sekadar pertandingan semata2. 🙂

  2. Kalo nak suruh cepat & mesra search engine memang patut diabaikan stop word di title tag. BTW, nice sharing bro. Stop word ni pernah bising dlm tahun 2001 dulu.

  3. Hentam jer..nak pakai boleh tak pakai pun boleh.Bagi aku ia tidak akan memberi kesan seo pd blog kita. Itu cuma bagi memudahkan dan mempercepatkan proses crawl keyword yang penting sahaja. Jadi keyword yg disenaraikan sebagai ‘stop words’tidak akan memberi apa2 makna jika digunakan sebagai keyword di mata google.Peace ya’ll..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge