Eyriqazz versus Denaihati : Senarai SEO Stop Words

Eyriqazz versus Denaihati. Gara-gara SEO inilah semangat dan kesungguhan semakin membara untuk ‘tweak’ tema dan pelbagai tetapan supaya lebih mesra SEO dan dapat diterima oleh Encik Google. Setelah melalui beberapa ujikaji dan eksperimen, saya terjumpa satu artikel tentang keburukan ‘stop word’ didalam SEO. Saya tidak pasti ianya perkara baru ataupun sudah lama tetapi penggunaan perkataan ‘stop word’ didalam ‘keyword’ boleh mendatangkan keburukan kepada laman web tersebut. Hairan juga ketika melakukan carian di Google, ‘stop word’ ini masih digunakan dan dipaparkan didalam keputusan hasil carian. Saya tidak pasti yang mana digunapakai oleh Google ataupun tidak untuk digunakan didalam cabaran Eyriqazz versus Denaihati ini.

To understand how to avoid stop words, you first have to understand what stop words are. Search engines have words or phrases that are considered ʻstop wordsʼ. When a spider or crawler encounters one of these stop words, they will immediately leave your website and any information they gathered from it will not be saved in their database. This means that your website will not be indexed. If your website is already indexed in a searched engine, the crawler will come back to see if there are updates — and if it finds stop words when it does this, then your site could get banned from the search engine. You will not be allowed to remove the words and re-submit: itʼs too late. Sumber

Senarai Stop Word untuk huruf A

 

able
about
above
abroad
according
accordingly
across
actually
after
afterwards

again
against
ago
ahead
ain’t
all
allow
allows
almost
alone

along
alongside
already
also
although
always
am
amid
amidst
among

amongst
an
and
another
any
anybody
anyhow
anyone
anything
anyway

anyways
anywhere
apart
appear
appreciate
appropriate
are
aren’t
around
as

aside
ask
asking
associated
at
available
away
awfully

untuk dapatkan senarai yang lain di sini.

Jebeng Otai™

alamak aih takut juga boleh ke guna vs dlm tag..first time baca artikel ni

cabaran Eyriqazz versus Denaihati ini pastinya lebih susah..huhu


jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 56 Comments

  1. titan

    haha. aku pedulik apa. pakai aje.

    1. dzuandiey

      hahaha….janji cendol pulut bukan stop word kan..hahaha

      1. JebengOtai

        yela..kalo jdik stop word mmg x keruan la..hehe

    1. dzuandiey

      hehehe…blog cik tom dah power dah… 🙂

      1. JebengOtai

        yela..tgk mcm ok jer kan..mcm dah x der mslh stop word ni..huhu

        1. cik tom

          ok je rsnya sbb ramai je yg guna..

          1. JebengOtai

            aah..kalo sorg2 mungkin x layan kot..google dh pening dh ni..hehe

    1. dzuandiey

      kan…letajk jer..janji happy…tapi kalau boleh elak, lagi bagus…huhuhu

      1. JebengOtai

        hehe..tp kalo letak versus pon die kuar vs gak.. 🙂

  2. dzuandiey

    hahaha..pakai hentam jer letak keywords…tapi jangan spam dah la..kesian…huhu

  3. Lizz

    pakai je tanpa rasa bersalah. hehehehe. good luck untuk semua yang join 😉

  4. LadyBird

    sorry.. dr dlu lg nk tanye tntg seo ni.. yg perkataan2 tu letak kat title ke.. entry ke.. or kat gambar?

    1. JebengOtai

      rasanya kat tag @ keyword..xpasti lak kat tajuk entry @ ayat dlm entry..huhu

      1. shraqs

        Stop Word lebih kepada word yang tak memberi maksud @ word yg selalu digunakan (common word). Biasanya Search Engine akan ignore wording ni semua utk percepatkan proses search result & jimatkn space diorang.

        BTW, kalo masih nak guna stop word ni takde masalah (takkan kena penalise)cuma word tu akan diabaikan oleh kebanyakan search engine.

        1. JebengOtai

          tp rasanya die dh tukar algorthim…kalo type eyriqazz versus denaihati..die akan kuar result yg sama mcm vs..tu apa yg sy try search la..hehe

          1. shraqs

            Memang takde masalah pun bro. Itu hanya utk data diorang. BTW, penggunaan perkataan tertentu penting dlm memudahkan carian. 🙂

          2. JebengOtai

            ok2..so x ragu2 lagi la..hehe

  5. SuhairiDotCom

    Abaikan je google panda ke penguin ke gajah ke. Tengok sapa ley pegang ranking. Yang penting isi kita mantap & berguna untuk pembaca bukan sekadar pertandingan semata2. 🙂

    1. JebengOtai

      btul2..diorg pun x leh nk control sgt sbb yang criknya ttp ramai..huhu

      1. SuhairiDotCom

        Tau pon 🙂
        BTW cantik da code yang kau ubah da tu msuk lam plugin. Baru ley copy dengan jayanya! 🙂

  6. Mus

    fuhh undang-undang maya..

  7. daddydee

    Saya belasah je…>Pakai juga bak kata Tuan Titan kita.

    1. JebengOtai

      yela..belasah jer la..bg pening sama google.. 🙂

  8. puanbee

    malas betul nak belek satu2 , tabik kat jebeng rajin .. hahah

    1. JebengOtai

      sj nk crik idea..ttba jumpa cerita seram ni lak..huhu

  9. onlajer

    stop word tu apa benda der, perkataan berehenti

    1. JebengOtai

      apa yg sy phm..bila bot jumpa perkaaan ni die akan berenti..dan crawl website len..fail td dibuang @ x save..mmg bahaya la..huhu

  10. hatiputera

    Hentam jer la….

  11. shraqs

    Kalo nak suruh cepat & mesra search engine memang patut diabaikan stop word di title tag. BTW, nice sharing bro. Stop word ni pernah bising dlm tahun 2001 dulu.

    1. JebengOtai

      yela..lain2 search enjin algorithm die len2..kdg2 takut juga..

  12. zool

    ye ke camtu?? susah tu.. perkataan2 tu memang nak guna tu

    1. JebengOtai

      sama la..dalam dilema..tp tgk cik tom ok jer..huhu

  13. Tehr

    Aku tak pernah tahu ni
    Aku guna ikut sedap je
    Dulu, kini dan selamanya 😀

    1. JebengOtai

      hehe..xder mslh setelah diterangkan bro shraq..hehe

  14. Harfiz Perniagaan Internet

    Mostly perkataan Inggeris.. ke ada juga perkataan Melayu bro? 😀

    1. JebengOtai

      kebanykkanya english..dlm keyword eyriqazz vs denaihati..vs tu la stopword..huhu

  15. ProfHariz

    First time dengar dengan stop words ni bro. Akan di kaji 🙂

  16. zuls

    tak perasan pun pasal stop words ni, thanks for sharing 😀

    1. JebengOtai

      mmg ade..penah hangat diperkatakan dulu..huhu

  17. anjangman

    Hentam jer..nak pakai boleh tak pakai pun boleh.Bagi aku ia tidak akan memberi kesan seo pd blog kita. Itu cuma bagi memudahkan dan mempercepatkan proses crawl keyword yang penting sahaja. Jadi keyword yg disenaraikan sebagai ‘stop words’tidak akan memberi apa2 makna jika digunakan sebagai keyword di mata google.Peace ya’ll..

    1. JebengOtai

      sy pon bru jer tau..tp stakat ni google list gak ‘vs’ ni..rasanya die dh update agknya..hehe

  18. cik tom

    rajin la jebeng ni belajar ilmu seo…bagus jgk share2 kt blog..blh ciktom belajar jgk..

    1. JebengOtai

      sy terserempak jer..tp mungkin dh ade update baru.huhu

  19. jaerul

    dah terguna dah,. haha,.. xper,.. google sayang kite semua,. wakakka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.