Istilah seperti ‘demand’, ‘supply’, ‘inflation’ dan lain-lain lagi banyak digunakan dalam ekonomi. Walaupun begitu, tidak ramai yang faham apa maksud sebenar istilah-istilah berikut. Ada pihak yang menggunakan istilah ini untuk mengaitkan dengan kenaikkan harga barang dinegara kita semata-mata untuk menimbulkan panik dan prasangka buruk terhadap kerajaan. Usaha untuk menjelaskan konsep dan istilah ekonomi ini telah dijalankan oleh Pemandu ETP melalui Kopitiam Ekonomi, untuk memberikan maklumat yang tepat dan benar tentang penerangan istilah ini.

Property Bubble
Sebagai contoh kita semua risau dengan kenaikkan harga rumah dibeberapa bandar utama terutamanya sekitar Kuala Lumpur. Ramai yang risau Malaysia akan ditimpa bencana sekiranya ‘property bubble’ ini pecah seperti yang berlaku di Amerika. Video yang dihasilkan oleh Pemandu ETP telah menjelaskan bahawa ‘property bubble’ ini adalah disebabkan bank memberikan pinjaman kepada seseorang yang tidak mampu untuk membayarnya semula atau juga dikenali sebagai ‘Bad Loans’. Pelbagai punca antaranya penipuan, polisi bank pusat yang longgar dan lain-lain lagi. Apabila seseorang itu tidak mampu membayarnya, maka ramai yang akan menjualnya semula. Penjualan semula ini menyebabkan harga rumah jatuh dan bank tidak dapat mengembalikan pinjaman yang diberikan. Jika bank bermasalah, pastinya sesebuah negara itu turut menghadapi masalah kerana tiada aliran tunai.

Bank Negara Malaysia
Berbeza pula di Malaysia, Bank Negara telah mengetatkan syarat pemberian pinjaman perumahan kepada yang layak untuk mengelakkan perkara sedemikian berlaku . Antaranya memperkenalkan cukai, garis panduan yang ketat kepada mereka yang berkemampuan memiliki lebih dari sebuah rumah untuk pelaburan. Dengan mengekalkan BLR semasa yang rendah, mereka yang baru pertama kali ingin membeli rumah dapat membeli pada kadar harga yang berpatutan dengan gaji. Harga rumah tetap akan naik kerana kita selalunya akan memilih kawasan yang mempunyai kemudahan seperti sekolah, pusat kesihatan dan kawalan keselamatan.

Jebeng Otaiβ„’
untung Pak Abu dah nk setel utang umah..huhu