Rugbi dan Lelaki Kacak

Kebanyakkan rakan-rakan di ‘Link Exchange‘ meminati sukan bola sepak. Salah seorang dari rakan, Tehr amat meminati bola sepak tempatan manakala Denaihati pula minat pasukan Arsenalnya. Saya kagum dengan pemain hebat seperti Messi yang banyak kali dinobatkan pemain terbaik dunia dan Christiano Ronaldo yang baru-baru ini membantu pasukannya merangkul kejuaraan La Liga untuk kelabnya Real Madrid. Tapi saya lebih meminati sukan rugbi daripada bola sepak tetapi tidaklah sehingga tahap fanatik yang keterlaluan.

Rugbi
Sukan ini kurang popular dinegara kita. Ramai beranggapan sukan ini tidak kacak kerana sangat ganas dan ‘brutal’. Hakikatnya, sukan ini mempunyai undang-undang yang tegas untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Sukan ini boleh dimainkan dari 7, 10 dan 15 orang dalam satu pasukan. Berbeza dengan sukan bola sepak, rugbi memerlukan kerjasama antara setiap ahli pasukan. Skil individu hanyalah sekadar sampingan dan jarang dipertonjolkan kerana rugbi memerlukan koordinasi yang mantap atara ahli pasukan. Selain itu stamina dan ketahanan mental serta fizikal adalah penting untuk memastikan jentera serangan dan pertahanan dapat digerakkan sehinggalah ke wisel terakhir.

Posisi

Lelaki Kacak Bermain Rugbi
Siapa yang tidak kenal Fahrin Ahmad. Lelaki Kacak ini hebat juga bermain sukan rugbi ini. Pada ketika ini Lelaki Kacak ini bermain di Kelab Division Dua, D’Montel. Saya amat meminati sukan ini bukan kerana kelihatan macho dan kacak seperti Fahrin Ahmad, tetapi kerana ia memerlukan strategi mantap dan membuat keputusan dengan pantas. Setiap ahli pasukan mempunyai peranan dan tugas masing-masing dan bila kesemuanya bersatu hati barulah boleh mencipta kejayaan. Tetapi ada juga lelaki kacak dan ganas dari Fahrin, mari kita lihat videoklip ini.

Jebeng Otaiβ„’

Patah tulang bahu, calar balar, terseliuh…itulah apa yg sy dpt ketika bermain sukan ni.. πŸ™‚

p/s : aku rasa sebastien chabal ag kacak la..

Sumber Gambar : Farradlien

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 44 Comments

  1. JebengOtai

    mmg brutal la sebastien chabal ni..ganaz dan kacak.. πŸ™‚

      1. SuhairiDotCom

        Sekolah aku top main kriket tu.hehe.tp aku lak x reti sgt

          1. SuhairiDotCom

            hehe..rhsia sket πŸ™‚
            da dpt idea projek 365 1/4 ni bro.hehe

          2. JebengOtai

            cayalah..semoga sukses..hehe

  2. nizamghazi

    Jebeng meminati rugbi? Dalam kepala sekarang tengah membayangkan hang mempunyai badan yang sasa. huhuhu πŸ™‚
    Aku sukan jarang layan. Layan pun kalau ada member. Kalau tak layan anime je.

  3. segalabenda

    pernah tengok member kaki terkepak keluar …lekang kat lutut main game ni..gilalah

    1. JebengOtai

      hehe..gerun kan..dulu ade budah patah rahang..mulut die x leh katup..dsyt2

  4. titan

    dah lama tak main ragbi ni. best..boleh langgar orang..leh tackle orang. haha..

    1. JebengOtai

      bro men jugak ker?..mmg kacak kalah fahrin.. πŸ™‚

  5. arelan

    rindu lak nak main ragbi cam zaman skolah dulu.wuuuu..ganas dan bahaya tapi kami tetap macho dan kacak.hahaha

    1. JebengOtai

      dh lama tingglkan zaman sekolah..rindu lak kan..

  6. Izzuddin Fauzi

    Pehh…, Minat rugby nie der… πŸ˜€

  7. azura

    no komen asalkan kacak luar dan dalam yer…insyaallah

    1. JebengOtai

      hehe..setuju..seganas mana pon kita tp ttp sujud kpd Penciptanya.. πŸ™‚

  8. sjiehan

    saya main no 14 .. pnh menang cantebury open…

    tapi dah habis sekolah terus stop

    1. JebengOtai

      pergh..men wing ker?..dsyt2 πŸ™‚

      sy smpi daerah jer..huhu

  9. yas

    Pehh…mamat sebastien tu mmg ganas gila la bro…sampai tahap main tanduk ngan kepala lakk…iskkk

  10. Suka tonton rugbi tetapi tak sanggup main ehh.. Too physical. My friend dulu patah tulang main rugbi. Tu baru peringkat varsiti. Imagine kalu org kita main peringkat dunia. Kena yg badan mcm Jonah Lomu langgar.. hancusss…

    1. JebengOtai

      kalo jonah lomu langgar ibarat pajero langgar..kalo sebastien chabal ni mcm lori langgr..huhu

  11. kimmie

    boleh tengok orang main rugbi, tapi serius tak faham macam mana mata dikira

    1. JebengOtai

      hehe..kene slalu tgk la br phm..

      p/s: xpon leh tanya bro sjiehan.. πŸ™‚

  12. mak lagenda

    Tak reti nk tgk game ragbi..tp farahin ahmad mmg kacak bro!

  13. akhiyy

    saye bukan kaki sukan..hehehe

  14. akubiomed

    Saya minat main badminton dan Ping Pong. Pernah bermain ragbi diawal penubuhan pasukan ragbi sekolah tetapi tidak serius kerana ketika itu sudah tingkatan 5.

    1. JebengOtai

      nk fokus kt spm..sy pon stop masa tingkatan 5..

  15. Ummi Hanie

    baru tahu Fahrin main ragbi. abah saya dulu masa muda2 seorg pemain ragbi yg aktif dan cemerlang jugelah πŸ˜‰

    tp anak dia ni mmg buta ragbi. tak reti dan tak paham game nye macammana… hehe

    pth tulang bahu? kritikal juga tu, tp badan sure jadi tough kan

    1. JebengOtai

      dulu2 leh la..skng dh x leh..mmg sakit2 badan..huhu

  16. Umar Faruq

    Haha.. Aku lagi suka tengok rugby berbanding bola sepak.. Lagipun jarang kita tengok pemain rugby gaduh kan.. Hehe..

  17. chii

    slalu org kaitkan yg main ragbi..kena badan sasa..ehehe..abg chii dulu pun main utk skolah gak.tp x pasti setakat mana

    1. JebengOtai

      owh..x smestinya bdn sasa..bdn kecik pon ade posisi yg sesuai πŸ™‚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.