Syukur setelah hampir 27 tahun penubuhan Proton, kemunculan Preve’ memang dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia. Rasa bangga dengan kemunculan model keluaran terbaru Proton kerana kereta ini telah diperhebatkan dengan teknologi-teknologi terkini antaranya ABS, EBD, sistem turbo dan penggunaan teknologi ESC di dalam model ini. Ramai yang sudah biasa dengar ABS untuk ‘Anti-Skidding Braking System’, EBD untuk ‘Electronic Brake Distribution’ tetapi teknologi ESC jarang dan belum pernah diguna pakai oleh model-model Proton yang lain.

Apa itu ESC ?
ESC atau juga dikenali sebagai ‘Electronic Stability Control’. Ia berfungsi untuk meningkatkan ciri-ciri keselamatan sesebuah kereta dengan menganalisis input dari sensor ABS dan EBD untuk mengawal keadaan kereta ketika ‘oversteer’ dan ‘understeer’ dengan lebih berkesan. Ini kerana sistem ini bebas mengawal keempat-empat sistem brake sama ada perlukan fungsi satu brake atau kesemuanya. Ia bekerja lebih pantas dari manusia untuk mengawal kereta.

Aplikasi
Sistem ESC akan mula beroperasi setelah terdapat perbezaan antara stereng dan arah kenderaan tersebut bergerak. Sistem ini akan menganalis jarak luncur atau ‘skidding’ dan akan menghantar isyarat brek kepada sistem brek secara tidak sekata untuk meneutralkan daya kereta tersebut. Sistem pintar ini dikatakan dapat mengurangkan 1/3 risiko kemalangan.

JebengOtai™

Sumber : IIHS.org

45 Replies to “Proton Preve’ : Apa Itu ESC ?

    1. btul..byk lagi teknologi bru yg boleh diadaptasi dalam keluaran yg len…cth mcm active suspension..mmg suspen..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge