Syukur setelah hampir 27 tahun penubuhan Proton, kemunculan Preve’ memang dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia. Rasa bangga dengan kemunculan model keluaran terbaru Proton kerana kereta ini telah diperhebatkan dengan teknologi-teknologi terkini antaranya ABS, EBD, sistem turbo dan penggunaan teknologi ESC di dalam model ini. Ramai yang sudah biasa dengar ABS untuk ‘Anti-Skidding Braking System’, EBD untuk ‘Electronic Brake Distribution’ tetapi teknologi ESC jarang dan belum pernah diguna pakai oleh model-model Proton yang lain.

Apa itu ESC ?
ESC atau juga dikenali sebagai ‘Electronic Stability Control’. Ia berfungsi untuk meningkatkan ciri-ciri keselamatan sesebuah kereta dengan menganalisis input dari sensor ABS dan EBD untuk mengawal keadaan kereta ketika ‘oversteer’ dan ‘understeer’ dengan lebih berkesan. Ini kerana sistem ini bebas mengawal keempat-empat sistem brake sama ada perlukan fungsi satu brake atau kesemuanya. Ia bekerja lebih pantas dari manusia untuk mengawal kereta.

Aplikasi
Sistem ESC akan mula beroperasi setelah terdapat perbezaan antara stereng dan arah kenderaan tersebut bergerak. Sistem ini akan menganalis jarak luncur atau ‘skidding’ dan akan menghantar isyarat brek kepada sistem brek secara tidak sekata untuk meneutralkan daya kereta tersebut. Sistem pintar ini dikatakan dapat mengurangkan 1/3 risiko kemalangan.

JebengOtai™
kereta ni mmg smart la.. 🙂

Sumber : IIHS.org

45 Replies to “Proton Preve’ : Apa Itu ESC ?

  1. Saya bukan peminat proton. Setakat hari ini kecewa dengan kualiti kereta proton. Rasanya tak akan membeli kereta proton yang baru lagi.

    Kalau beli pun, beli kereta terpakai.

    Ada dengar kawan cerita pasal preve. Katanya lampu belakangnya tak berapa cantik. Bumber depan sebelah tepi dia pun kawan saya kata tak berapa cantik…

    1. btul..byk lagi teknologi bru yg boleh diadaptasi dalam keluaran yg len…cth mcm active suspension..mmg suspen..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.