Kamen Rider

Kali ini atas urusan kerja saya berada di negara matahari terbit. Tiada pengalaman merantau di negara asing, rasa seperti agak kekok membawa diri tetapi amat bernasib baik, En. Takaoka dari cawangan HQ kerana sudi menjemput saya dan rakan di Osaka International Airport. Manakala Encik Arai pula telah membawa kami melawat TOEI Kyoto Studio Park pada hari ini. Untuk pengetahuan semua kami akan berada di Omihachiman selama lebih kurang 40 hari bagi tujuan menjalani latihan industri di sana.

Situasi di sini amat berbeza sekali dengan negara tercinta kita Malaysia terutamanya daripada segi komunikasi. Terdapat dikalangan masyarakat mereka yang masih lagi tidak fasih bertutur di dalam bahasa Inggeris dengan baik walaupun negara mereka telah mencapai status negara maju. Namun begitu, kami masih lagi di dalam proses menyesuaikan diri dengan keadaan di sini. Kebetulan pula, blog JebengOtai ini terpilih buat pertama kalinya menyertai Contest Gadjet Impian DenaiHati. Ketika ini saya memikirkan satu gadget yang pada pandangan saya amat praktikal dan boleh membantu mereka yang mengembara, bekerja di pejabat atau pun sekadar mahukan hiburan pada bila-bila masa. Gadget yang saya maksudkan ialah gadget Samsung Galaxy Note.

GPS dan Peta
GPS dan peta amat diperlukan jika merantau di negara lain. Berbeza dengan masa lalu, teknologi sekarang seperti GPS dan Peta ini banyak membantu untuk merancang perjalanan, tidak sesat dan lain-lain lagi kelebihan. Kita juga boleh memilih POI atau ‘point of interest’ yang telah dikongsi oleh rakan-rakan seperti aplikasi Foursquare. Ketika ini saya hanya menggunakan smartphone N900. Fungsi GPS bekerja dengan baik manakala fungsi peta Ovi Map tidak dapat berfungsi kerana ada sedikit masalah dan peta tidak dapat digunakan untuk negara Jepun kerana isu yang tidak sepatutnya berlaku. Amat menghairankan kerana jenama gah seperti Nokia tidak dapat menyediakan kemudahan ini.

Digital Compass
Kami tidak pasti berapa ramai penganut agama Islam disini. Sebelum berangkat, saya telah membeli kompas yang digunakan untuk meredah hutan belantara semata-mata hanya untuk digunakan dibandar ini. Tujuan menggunakan kompas ini tidak lain ialah untuk mecari arah kiblat. Dengan bantuan QiblaLocator menunjukkan arah bacaan lokasi kiblat. Jika memiliki Samsung Galaxy Note, untuk menentukan arah kiblat merupakan satu kerja yang mudah dan tidak perlu membeli kompas lagi.

Geotagging
Saya amat meminati aplikasi ini. Ia dapat menyertakan koordinat sesuatu lokasi di dalam data EXIF sesuatu gambar. Data EXIF ini boleh dibaca oleh perisian dan aplikasi tertentu. Aplikasi yang mudah seperti Flickr dan Panoramio dapat membaca maklumat ini dan menandakan lokasi gambar itu diambil pada peta yang disediakan. Ianya boleh dikongsi bersama rakan-rakan Facebook dan Twitter maklumat dan gambar lokasi yang dilawati seperti di TOEI Kyoto Studio Park yang saya lawati siang tadi.

Kuasa
Bateri yang disertakan adalah berkapasiti besar iaitu 2500mAH, malah lebih besar dari Galaxy S2. Dianggarkan boleh bertahan sehingga 26 jam masa berbual dan 800 jam masa standby. Gadget yang canggih sebegini sememangnya memerlukan stamina yang lama untuk menjalankan aktiviti-aktivi yang diperlukan setiap masa.

Bermacam-macam lagi kelebihan gadget impian ini. Banyak sebenarnya yang perlu dipertimbangkan untuk memilih gadget yang terbaik dan amat praktikal untuk kehidupan seharian.Saya percaya Galaxy Note ini perlu diteroka untuk mencapai penggunaan ditahap optimum.

“Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Eizil.comAnarm.net, eQurban.com, Silver Asia Sdn BhdKedai Kak Siti, Rakan Niaga Al Ansar dan Serverfreak“.

JebengOtai
Inilah gadget impian saya.. 🙂