‘Information Graphic’ atau turut dikenali sebagai infographic merupakan cara penyampaian maklumat yang kompleks dengan gambarajah ringkas.Ia bertujuan memberi maklumat seberapa banyak yang boleh kepada pembaca.Secara ringkasnya infographic ini boleh dikategorikan sebagai nota ringkas atau peta minda.Keberkesanan infographic ini mendorong kerajaan menggunakan cara ini untuk menyampaikan perkembangan semasa perancangan kerajaan Malaysia seperti ETP atau ‘Economic Transformation Programme’.

Tidak ramai tahu tentang ETP Infographic kerajaan ini dan menyebabkan ramai orang beranggapan kerajaan hanya berbelanja berbillion ringgit untuk melaksanakan agenda pembangunan negara tapi tiada perubahan kepada rakyat.Melalui infographic ini boleh membantu sedikit sebanyak memberi maklumat terperinci ke mana duit itu dibelanjakan.

Spoiler title
Rata-rata rakyat dipengaruhi oleh golongan tertentu untuk menentang kerajaan dengan menggunakan isu-isu semasa yang berlegar disekitar kehidupan masyarakat tanpa mengetahui gambaran sebenar usaha yang dibuat oleh kerajaan untuk jangka masa panjang.

sumber : ETP Pemandu

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan.

– Khidmat nasihat Great Eastern Takaful Hibah
– Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta )

2 Replies to “ETP Infographic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.