Tidak terlambat untuk saya ucapkan selamat tahun baru kepada semua pengunjung JebengOtai.co.cc. Seminggu sudah kita di tahun 2012, berbagai isu-isu yang kurang enak didengar di ruang blogosphere kini. Salah satu diantaranya isu Nur Amalina Che Bakri yang dikatakan hidup terlalu bebas bersosial di luar negara. Tapi betulkah gambar-gambar tersebut kepunyaan adik Nur Amalina Che Bakri ? Entahlah,saya pun tidak pasti benar atau tidak didalam gambar tersebut ialah Amalina. Apa pun adik Amalina telah membuat video tentang isu yang dibangkitkan.

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=2pYyGYRNbIM” width=”600″ height=”400″]
[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=oMWI_35aMWc” width=”600″ height=”400″]

Saya akui, hidup diperantauan banyak dugaan. Pengalaman berada di perantauan membuat saya mengerti mengapa ‘kejutan budaya’ ini berlaku. Hidup seorang diri di perantauan membuatkan kita lebih mudah terpengaruh atau terikut dengan budaya asing. Disana kita bebas, tiada siapa yang mengingatkan kita. Saya tidak menyokong atau menyalahkan adik kita, jika ada peluang ke luar negara kita akan alami sendiri betapa bezanya dengan budaya negara kita, Malaysia. Kadangkala, ia mampu mengubah pendirian seseorang kepada sesuatu yang baik atau sesuatu yang lebih buruk kerana manusia mudah lupa.

Bertuahnya kita hidup di Malaysia, ada badan-badan kerajaan yang memantau pusat-pusat judi, kelab-kelab malam dan lain-lain lagi. Malah ada juga kerajaan negeri mengeluarkan arahan pusat hiburan tidak boleh beroperasi pada bulan Ramadhan. Berbeza dengan negara yang pernah saya lawati, dimana majalah-majalah yang tidak senonoh boleh dijual disamping suratkhabar apatah lagi rancangan berunsur lucah yang mudah diperolehi.

JebengOtai™
Rindu mendengar laungan azan membuat saya sedar bertuahnya kita hidup di Malaysia 🙂

sumber : Jejak Trend