Tahniah dan ribuan terima kasih saya ucapkan kepada ‘Komentator Tegar Mei 2012‘ kerana sudi singgah di blog yang masih hijau dan baru ini. Berbagai kaedah yang digunakan oleh para ‘blogger’ untuk menghargai sokongan yang telah diberikan oleh pengunjung tetap di sesebuah blog itu. Ada diantara rakan-rakan seperti Kulanz Salleh, Teh Ramuan dan HafizMd meletakkan ‘avatar’ yang digunakan oleh ‘blogger’ di ‘sidebar’ blog masing-masing. Mereka turut memberikan ‘backlink’ kepada blog komentator tersebut untuk menghargai sumbangan mereka yang tidak jemu menghasilkan komen-komen yang bernas dan menarik.

Top Contributor
Sebuah plugin yang telah saya gunakan sejak dari awal pembabitan saya dalam menulis ‘blog personal’ ketika berada di domain Co.Cc sehinggalah sekarang. ‘Plugin’ ini sememangnya sangat mudah untuk digunakan dan tidak perlu untuk membuat tetapan pada tema yang digunakan. Selain itu juga, ‘widget’ terbina didalam aplikasi ini memudahkan ‘blogger untuk menyenaraikan komentator tegar pada bulan tersebut. Tetapan ini boleh dibuat untuk menyenaraikan komentator berdasarkan hari, minggu dan bulan.

Kelebihan
Banyak manfaat dari penggunaan ‘plugin’ ini. Salah satu diantaranya, tetapan ‘dofollow‘ pada senarai komentator tegar di ‘widget’ dan kotak komen. Semua ‘blogger’ sedia maklum betapa pentingnya ‘backlink’ untuk meningkatkan SEO ‘blog’ masing-masing. Saya menggunakan tetapan ‘dofollow‘ untuk menghargai sumbangan besar rakan-rakan ‘blogger’ yang sudi menjadi komentator tegar.

Selain itu juga, tetapan lanjut seperti memberikan ikon bintang pada komentator yang telah melepasi bilangan komen yang telah ditetapkan. Gambar dibawah merupakan tetapan yang telah saya buat untuk memberi ikon bintang kepada komentator yang paling tegar.

Jebeng Otaiβ„’
setakat ini belum mampu nk anjurkan contest.. πŸ™‚