Didalam kegelapan malam, saya seperti hilang pedoman memperbetulkan kod-kod dengan bantuan si ‘kunang-kunang’ semata-mata untuk mencabar diri memasukkan kod ‘microformat’ didalam tema yang digunakan saya sekarang. Google snippets yang semakin banyak diperkatakan oleh rakan-rakan blogger, mengujakan saya untuk terus mencuba dan ternyata hari ini keputusannya sukses. Antara kebaikkan ‘microformat’ ini ialah meningkatkan reliabiliti dan kepercayaan terhadap setiap entri yang dihasilkan. Tiada lagi ‘error’, ‘warning’ dan yang lebih penting tiada gangguan operasi blog sepanjang pengubahsuaian dijalankan.

Si Kunang-kunang
Sebelum ini saya mencari-cari bagaimanakah untuk memasukkan kod-kod ‘microformat’ ini jika kita tidak tahu arah dan tempat meletakkannya supaya tidak menganggu kod-kod yang lain. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada bro Shraq, didalam entri ‘Cara Mudah Untuk Customize WordPress Theme Menggunakan Firebug’ kerana memperkenalkan si kunang-kunang ini. Ianya sangat mudah dan praktikal kerana dengan hanya klik kanan, dan memilih ‘inspect with Firebug’ kita sudah boleh mngetahui kod css dan html yang perlu diubah atau ditambah.

Google Snippets
Hanya kerana amaran Warning : Missing Required field “updated”, membuatkan saya tidak senang duduk dan terus mengkaji bagaimana untuk memasukkan kod microformat ini bagi memadamkan paparan amaran ini di Google Snippet.Β Berkali-kali saya silap mujurlah saya menggunakan subdomain sebagai CDN. Apa saja perubahan yang dilakukan pengungjung blog ini akan tetap beroperasi seperti biasa tanpa perlu menggunakan ‘redirect’. Walaupun Belanda kalah dua kali, tetapi kemenangan ini amat manis sekali buat saya.

<abbr title=”YYYY-MM-DDTHH:MM:SS+ZZ:ZZ”>Date Time</abbr>

Sumber : Microformat

Jebeng Otaiβ„’

 

63 Replies to “Google Snippets : Sukses

  1. alamak tak faham…dari dulu dah cuba nak buat google snippet ni, tapi masih tak lepas2 lagi…frust…nampak gayanya kena minum tiga cawan nescafe sambil duduk menghadap laptop berjam2 untuk cari penyelesaiannya..hehe…harapan je la, tak sampai setengah jam ammar dah nangis2 nak perhatian..hihi….

  2. aku pernah cuba gak buat menatang tu.. . tp dh putus asa dh. .
    lg pun blog aku x gempak sangat mcm blog nih.. . πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *