Integrasi antara Android dan telefon bimbit telah mencipta satu fenomena yang berjaya menaikkan jualan dan jenama Samsung setanding dengan pembuat telefon bimbit yang lain. Bagaimana pula jika Android digabungkan dengan kamera digital? Mungkin ramai berasa pelik dan tertanya-tanya dengan idea terbaru dari Samsung ini.

Android
Salah satu OS yang pling banyak digunakan didunia. Ia dijangkakan dapat menarik lebih ramai lagi pengguna kerana terdapat banyak aplikasi percuma yang boleh dimuat turun untuk kegunaan masing-masing. Pelbagai variasi aplikasi seperti aplikasi sosial, keagaaman sehinggalah permainan sememangnya menarik minat semua golongan.

Kamera Digital Android
Inovasi ini dapat meningkatkan tahap penggunaan sesuatu kamera digital. Ia bukan lagi sekadar alat yang mengambil gambar bahkan boleh dikongsi, muat naik ke Flickr atau Facebook secara wifi dan lain-lain fungsi lagi. Apa yang menarik perhatian saya ialah, jika aplikasi seperti Instagram di’install’ didalam kamera ini ia mampu menarik minat ramai orang.

Pengguna juga boleh mengubah atau edit gambar-gambar yang telah diambil didalam kamera dengan menggunakan aplikasi Autofocus dapat menghasilkan efek menarik.

Gabungan Teknologi
Selain itu, fungsi seperti Geotagging atau GPS boleh merakamkan koordinat semasa ketika mengambil gambar. Penggunaan lensa Schneider Kreuznach yang setanding dengan Carl Zeiss mampu menghasilkan gambar yang menarik dibantu oleh enjin pemprosesan imej dan sensor yang lebih besar berbanding didalam telefon bimbit.

JebengOtaiβ„’

untuk kaki instagram..kamera ni Β mmg best..

p/s: Β idea dari samsung..x pasti akan dikeluarkan atau x.. πŸ™‚

33 Replies to “Kamera Digital Android

  1. Satu kemajuan ni. Memang satu produk yang dicari. Kebanyakkan kamera sekarang boleh sync ngan pc je. Kalau dapat sync ngan internet macam yang android buat mesti lagi meriah dunia blogging.

  2. Function GeoTagging memang dah ada utk certain model. Utk gabungkn ngan Android memang luarbiasa. Kita tunggu & lihat nanti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.