Eyriqazz vs Denaihati : Patukkan Penguin

Eyriqazz vs Denaihati punya pasal, saya masih keliru dengan ‘canonical url’ dalam Eyriqazz vs Denaihati : Canonical URL. Sebelum ini Google telah mengeluarkan 2 algoritma iaitu Google Panda pada awal tahun lepas dan Google Penguin pada April 2012. Google Panda dan Google Penguin ini mempunyai tugas khas yang perlu dilakukan yang telah diberikan oleh Google. Google Panda ditugaskan untuk membantu carian yang lebih relevan didalam carian Google manakala Google Penguin pula dikhaskan untuk mencari artikel atau entri yang berkualiti. Teknik seperti ‘spamming’, ‘cloaking’ dan ‘duplicate entri’ akan dipatuk dengan ganasnya tidak terkecuali juga Eyriqazz vs Denaihati. Selepas dapat mengenalpasti blog atau entri mana yang bermasalah, Google Penguin akan bekerja sama dengan Google Panda untuk memberikan hasil carian yang relevan seperti yang dimahukan pengguna.

Eyriqazz vs Denaihati : Experimentasi Diri

Apa yang saya dapati dari pembacaan adalah dan telah mencuba beberapa kaedah untuk menentukan blog kita mempunyai ‘duplicate’ entri atau tidak. Ianya sangat mengejutkan kerana secara tidak sedar blog JebengOtai juga mempunyai ‘duplicate’ entry tanpa niat untuk disengajakan oleh saya. Hasil carian menunjukkan lebih kurang 1200 ‘link’ berbanding jumlah 173 entri yang telah saya tulis. ‘Duplicate’ entri adalah lebih kurang sebanyak 6 kali ganda.

  1. Taip site:jebengotai.com didalam carian
  2. Bandingkan hasil carian dan entri.
Eyriqazz vs Denaihati
Hasil carian tidak sama dengan jumlah Entri
Eyriqazz vs Denaihati
Parameter tag turut diindeks.

Eyriqazz vs Denaihati : Elak Dipatuk Penguin

Pengguna Thesis dan Genesis sememangnya bertuah kerana fungsi terbina didalamnya untuk memasukkan ‘noindex’ @ ‘dofollow’ didalam entri mereka. Tema ini memang direka oleh pakar SEO yang bekerjasama untuk membantu blog atau laman web tersebut disenaraikan didalam carian Google. Ia memberi fleksibiliti kepada blogger untuk memilih entri mana yang perlu di’crawl’ oleh bot.

Bagaimana pula dengan pengguna tema lain? Tidak perlu risau, masalah ini boleh diselesaikan dengan beberapa tetapan untuk memberitahu bot supaya tidak perlu ‘crawl’ di bahagian yang tidak sepatutnya untuk mengelakkan masalah ‘duplicate entry’. Plugin SEO seperti Yoast memang terbaik dan agak mudah digunakan. Saya masih lagi tercari-cari tetapan yang dapat membantu SEO dan pada masa yang sama mengelak dipatuk oleh Google Penguin.

Jebeng Otai™
aku x pasti apa kaitan eyriqazz vs denaihati dengan google penguin..hehe 🙂

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 46 Comments

    1. onlajer

      aku pun tak pasti kau dah tanya lebai google ke belum

  1. puteri kasih

    bila baca tajuk tadi..ingatkan kisah penguin…hehehe

  2. tehr

    aku tak pernah ambil tahu hal panda dengan peguin ni
    banyak sangat, bro
    tak sempat nak belajar semua
    huhu

    1. JebengOtai

      yela..mmg xdan nk kejar..tp dua2 kod ni baru jer update..panda 25 hb ritu ngn penguin blan 5..

      panda ngn penguin pakat2 nk patuk ngn cakar blackhat seo..huhu

  3. Kulanzsalleh

    Paparan hasil carian menunjukkan yang blog ni belum kena patuk penguin lagi, hehehe..
    Untuk elak duplicate tu.. boleh setkan noindex pada page; tag, author, day, month, year..

  4. titan

    aku suka penguin. haha..

    1. JebengOtai

      haha..ptt la die x patuk..ko dh jinakkan die rupanya..hehe

      1. titan

        takdelah. aku bagi makan cendol aje..

        1. chii

          tau la penguin senang nak dptkan stok ais…agagag

      1. titan

        panda tak best. malas. suka tidur.

        1. JebengOtai

          haha..tp die dah insaf..jadi kunfu panda..hehe

          1. chii

            hehehe..pastu dia antara antivirus yg popular :p

  5. penyelamat dunia

    penguin comel. jangan patuk saya.

  6. nizamghazi

    Ni mesti expert google searching tricks.
    Kalau main dengan SEO ni memang boleh jadi kegilaan.
    Aku hanya mempertaruhkan content.

    1. JebengOtai

      hehe..xla expert sgt..sbb nk menang contest..kene kaji2 skit..hehe

      1. rahman

        patukkan penguin.. ingatkan jurus terbaru seni kungfu tadi huhu 🙂

        1. JebengOtai

          selain penguin kungfu google panda pon kene hati2..huhu

  7. hatiputera

    walaupun aku dengar pasal panda dan penguin tapi buat tak kisah jugak,,cuma kadang-kadang terfikir adakah artikel aku kena patukan itu..

    1. JebengOtai

      tu la..kdg2 rasa x sedap hati kenapa ranking x nek2..huhu

  8. akubiomed

    Saya perasan juga setiap kali semak di Google Webmaster ada masalah “duplicate content” walaupun buka terniat untuk melakukannya.

    1. JebengOtai

      sy x dpt lgi cara utk elak google indeks duplicate ni..huhu

  9. Hafizul

    Duplicate ni bahaya ke untuk blog??emm tak faham sgt ni..sory la..hehe…

    1. JebengOtai

      kalo ikut yg sy baca sgt bahaya..kalo blog baru x rasa sgt..tp blog yg dh byk entri akan terasa bila duplicate content dh cecah puluh2 ribu..

  10. onlajer

    apa benda penguin dengan panda tu

    1. JebengOtai

      haiwan belaan google..byk menyusahkan blogger..hehe

  11. ProfHariz

    Aku tak faham sangat dengan panda dan penguin ni. 🙁

    Mcm mana nak tahu kena patuk atau x?

    1. JebengOtai

      try letak site:http://profhariz.com/

      lpas tu check result yg kuar..bnding dgn jumlah entri..kalo hampir sama bagus la..kalo jauh sngt bezanya..ade duplicate entri..kalo dh terlalu byk akan dipatuk nnt..huhu

  12. cik tom

    xberapa faham cara nak ceknya… rsnya mmg dah terlbih sgt dah ni…

    1. JebengOtai

      yeke..xper2..kalo sy dpt sy akan kongsikan..huhu

  13. irsah

    Hujung tahun nih ada kuar binatang Goog baru lagik. Selalu yang terkena pengguna WP pakai theme percuma. sebab duplicate dengan setting control panel. plug-in bro rekomen tuh ok kot. baru nak try godek kat web kustemer.

    1. JebengOtai

      yoast mmg byk fungsi..cuma xdpt fine tuning ag..hehe

  14. iAwani

    Google Penguin, itulah target kita yang sepatutnya. Konten berkualiti.

  15. chii

    arghh…kenapa chii macam blur2 dgn apa yg cuba dibincangkan ni..adeih..nampak sgt byk yg nk kena xplore ttg google ni

    1. JebengOtai

      msih hangat dibincangkan chi..sy ponx pasti mcane nks selesaikannya.. 🙂

  16. budak felda

    kalau aku punya keluar archives jer apa mksdnyer..?

  17. djchef

    hah.. ku rasa si panda n si peguin ni dah mula mengganas dgn drastik. ada yg ku search keyword trtentu yg 1st day dia dpt no.1, 2nd day tmpat no.9, 3rd day zupp msuk 2nd page trus (halaman mukasurat kedua).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.