Eyriqazz vs Denaihati punya pasal, saya masih keliru dengan ‘canonical url’ dalam Eyriqazz vs Denaihati : Canonical URL. Sebelum ini Google telah mengeluarkan 2 algoritma iaitu Google Panda pada awal tahun lepas dan Google Penguin pada April 2012. Google Panda dan Google Penguin ini mempunyai tugas khas yang perlu dilakukan yang telah diberikan oleh Google. Google Panda ditugaskan untuk membantu carian yang lebih relevan didalam carian Google manakala Google Penguin pula dikhaskan untuk mencari artikel atau entri yang berkualiti. Teknik seperti ‘spamming’, ‘cloaking’ dan ‘duplicate entri’ akan dipatuk dengan ganasnya tidak terkecuali juga Eyriqazz vs Denaihati. Selepas dapat mengenalpasti blog atau entri mana yang bermasalah, Google Penguin akan bekerja sama dengan Google Panda untuk memberikan hasil carian yang relevan seperti yang dimahukan pengguna.

Eyriqazz vs Denaihati : Experimentasi Diri

Apa yang saya dapati dari pembacaan adalah dan telah mencuba beberapa kaedah untuk menentukan blog kita mempunyai ‘duplicate’ entri atau tidak. Ianya sangat mengejutkan kerana secara tidak sedar blog JebengOtai juga mempunyai ‘duplicate’ entry tanpa niat untuk disengajakan oleh saya. Hasil carian menunjukkan lebih kurang 1200 ‘link’ berbanding jumlah 173 entri yang telah saya tulis. ‘Duplicate’ entri adalah lebih kurang sebanyak 6 kali ganda.

  1. Taip site:jebengotai.com didalam carian
  2. Bandingkan hasil carian dan entri.
Eyriqazz vs Denaihati
Hasil carian tidak sama dengan jumlah Entri
Eyriqazz vs Denaihati
Parameter tag turut diindeks.

Eyriqazz vs Denaihati : Elak Dipatuk Penguin

Pengguna Thesis dan Genesis sememangnya bertuah kerana fungsi terbina didalamnya untuk memasukkan ‘noindex’ @ ‘dofollow’ didalam entri mereka. Tema ini memang direka oleh pakar SEO yang bekerjasama untuk membantu blog atau laman web tersebut disenaraikan didalam carian Google. Ia memberi fleksibiliti kepada blogger untuk memilih entri mana yang perlu di’crawl’ oleh bot.

Bagaimana pula dengan pengguna tema lain? Tidak perlu risau, masalah ini boleh diselesaikan dengan beberapa tetapan untuk memberitahu bot supaya tidak perlu ‘crawl’ di bahagian yang tidak sepatutnya untuk mengelakkan masalah ‘duplicate entry’. Plugin SEO seperti Yoast memang terbaik dan agak mudah digunakan. Saya masih lagi tercari-cari tetapan yang dapat membantu SEO dan pada masa yang sama mengelak dipatuk oleh Google Penguin.

Jebeng Otai™

46 Replies to “Eyriqazz vs Denaihati : Patukkan Penguin

    1. yela..mmg xdan nk kejar..tp dua2 kod ni baru jer update..panda 25 hb ritu ngn penguin blan 5..

      panda ngn penguin pakat2 nk patuk ngn cakar blackhat seo..huhu

  1. Paparan hasil carian menunjukkan yang blog ni belum kena patuk penguin lagi, hehehe..
    Untuk elak duplicate tu.. boleh setkan noindex pada page; tag, author, day, month, year..

  2. walaupun aku dengar pasal panda dan penguin tapi buat tak kisah jugak,,cuma kadang-kadang terfikir adakah artikel aku kena patukan itu..

  3. arghh…kenapa chii macam blur2 dgn apa yg cuba dibincangkan ni..adeih..nampak sgt byk yg nk kena xplore ttg google ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge