Eyriqazz vs Denaihati. Ketika seronok menulis blog, tiba-tiba hosting saya mengalami masalah gangguan teknikal. Hampir 4-5 jam, baru saja status ‘suspended’ dilepaskan. Saya tidak pasti plugin yang mana yang menyumbang masalah teknikal ini. Berkemungkinan besar plugin ‘nrelate’ menggunakan sumber yang terlalu tinggi. Ataupun lambakan trafik daripada cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati. Mungkin juga. Mujurlah kesemuanya telah selesai. Walaupun syarikat hosting itu menjamin 99.9% ‘uptime’ tetapi dalam situasi seperti ini 99.9% uptime itu adalah untuk pelanggan yang tidak bermasalah. Hairan juga jaminan itu seperti memilih pelanggan pula sedangkan beberapa domain saya turut mengalami masalah ‘suspended’. Bila ditanya seperti menyalahkan kita menggunakan plugin tersebut, walhal ketika siang tadi saya boleh melayari blog ini dengan baik. Agak terganggu juga konsentrasi perang SEO Eyriqazz vs Denaihati.

Eyriqazz vs Denaihati : Apa itu Canonical URL?

Pedulikan hal ‘hosting’ yang berlaku sebentar tadi. Seperti biasa berjalan-jalan untuk mencari tips meningkat SEO Eyriqazz vs Denaihati , terjumpa pula dengan ‘Canonical URL’ ini. Istilah baru yang saya jumpa selain ‘Stop Word’. Mungkin ada yang dah biasa dengar dan guna ‘tag’ ini. Secara ringkasnya ia merupakan kod yang direka khas untuk entri yang sama atau ‘duplicate’. Bot dapat mengenal pasti ‘duplicate content’ dan jika ditangkap, ianya sekaligus akan menjatuhkan reputasi sesebuah blog tersebut. Penggunaan ‘tag’ ini dapat membantu enjin carian untuk memaparkan keputusan yang relevan dan tepat. Situasi berikut digalakkan menggunakan ‘Canonical URL’.



Eyriqazz vs Denaihati : 301 Redirect

Terdapat banyak perbezaan antara ‘Canonical URL’ dan juga ‘301 Redirect’. Antaranya, ‘301 Redirect ini akan melencongkan trafik ke entry atau laman yang telah ditetapkan. Ia memberi kesan kepada pengunjung dan juga bot enjin carian. Pengunjung hanya boleh membaca satu entri sahaja. Manakala ‘Canonical URL’ ini pula hanya memberitahu bot bahawa laman A mempunyai isi kandungan yang sama dengan entri B. Tetapi pengguna masih boleh membaca entri A dan juga entri B.

Eyriqazz vs Denaihati : Penggunaan Canonical URL

Sehingga kini saya masih lagi tidak pasti cara penggunaannya. Adakah perlu digunakan didalam ‘tag’ ataupun kategori dan sebagainya. Mungkin juga ada pakar-pakar SEO dapat mengulas penggunaan ‘Canonical URL’ ini dengan lebih mendalam kerana dikatakan ianya adalah inovasi terkini selepas ‘Sitemap’. Mungkin juga ianya dapat digunakan didalam cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati.

Jebeng Otaiβ„’

Sumber

56 Replies to “Eyriqazz vs Denaihati : Canonical URL SEO?

    1. diorg ckp kene tgk log..tp x derlak kuar mana yg error..

      p/s: sy pon xpasti mana satu yg error..tp nrelate tu last sy pasang..so sy anngp plugin tu yg bermslh..

  1. Aku pernah kena juga macam tu bro dengan hosting sebelum ni.. diorang bukan nak tolong selesaikan masalah tapi terus suspend blog dan salahkan aku.. nasib baik hosting sekarang ni tak pernah buat macam tu..
    tapi blog aku semalam down juga gara-gara serangan spam bot

    1. Macam aku dah kene suspended… Anyway sedang menyiasat punca lagi… Dah lama tapi x jumpa jalan jugak πŸ™

  2. Terima kasih mengenai bab “Canonical URL”. Terus terang sudah lama saya Google info mengenai penerangan mengenainya tetapi masih keliru. Ada yang mencadangkan agar “Canonical URL” ini perlu disetkan dan kata tidak perlu.

    Betultak kalau saya komen, “Canonical URL” ini dapat menghalang bot crawler kesan sebagai duplicate? Kalau tidak salah ia memberi kesan kepada proses indeks.

    Boleh tak bro terang didalam bahasa mudah. Masih kurang faham dengan “Canonical URL” ini?
    akubiomed recently posted..Mr Bean sudah buka di Malaysia yang pertamaMy Profile

    1. aah btul..ia disebabkan oleh parameter url tu sendiri..mcm dlm gmbr..cth jebengotai.com/tag/giveaway adalah page yang sama utk jebengotai.com/giveaway..tp sy x pasti ini dikategori kan sbgai duplicate..

      mengikut apa yg sy phm..canonical url beri signal kepada bot utk abaikan entry A..dan sila index entri B sbb ia duplicate walaupun ade sedikit perubahan..

      kelebihan berbanding 301 redirect kita leh track jumlah klik untk entri yg duplicate td..ttp utk redirect 301 kita x dpt kesan..

      ttp canonical url ni boleh digunakan jika kita leh ctrl @ edit header..kalo cms mcm wordpress better guna 301..tp plugin yoast leh edit header..

      kalo sy silap tolong betulkan ya.. πŸ™‚

    1. aah bro.. tag,categories,author,archive..

      kalo nk check kita ade duplicate entri ke x.. try letak site:jebengotai.com kat google..

      die akan kuar result..1200 page dh diindeks..tp entri sy bru 170+..6 kali ganda byknya..huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge