skuter elektrik

Inovasi produk terbaru skuter elektrik yang dihasilkan BMW mungkin memberi gambaran bahawa penggunaan tenaga elektrik untuk menggerakkan kereta dan kenderaan lain semakin mendapat perhatian. Bayangkan sebuah skuter elektrik yang mempunyai kelajuan maksima 120km/jam dengan jarak capaian 65 batu atau 100km memang dapat menarik perhatian penunggang motorsikal. Ia dapat menjimatkan wang daripada membeli petrol. Jika hendak dibandingkan, saya membelanjakan RM5.00 untuk jarak ketempat kerja pergi dan balik sejauh 104km selama dua hari. Untuk seminggu ia berjumlah lebih kurang RM10.00. Berbeza dengan skuter elektrik ini, ia mungkin memakan kos RM1.00 untuk beberapa kali cas dalam seminggu. Dalam sebulan saya hanya perlu mengeluarkan belanja tidak sampai RM10.00 berbanding petrol iaitu lebih kurang sebanyak RM40.00 – RM50.00. Untuk membeli kereta elektrik seperti mustahil kerana harganya terlalu mahal berbanding kereta konvensional. Tetapi untuk skuter elektrik yang mungkin lebih murah pastinya dapat meningkatkan penggunaan tenaga lebih cekap. Lebih-lebih lagi rekaannya yang agak ‘garang’ memang menarik perhatian ramai. Mengikut beberapa kajian, pencemaran asap dari motosikal ialah sebanyak 400 kali ganda lebih teruk berbanding kereta kerana pembakarannya tidak efisien. Walaupun ada tentangan hasil kajian tersebut kerana penjualan kereta pula berkali-kali ganda lebih banyak dari motorsikal.

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=H0jBJjZ4mWQ” width=”600″ height=”400″]
Jebeng Otaiβ„’
berapa la harga skuter elektrik ni..huhu

54 Replies to “BMW C Evolution : Skuter Elektrik Mat Rempit

  1. Sungguh berkuasa motor elektrik ciptaan BMW ini. Kalau harga mampu milik saya pun hendak. Sehari saya belanja RM5 untuk perjalanan tempat kerja dengan menunggang motorsikal.

  2. bagaimana dengan kos penyelenggaraan.. adakah lebih rendah atau lebih tinggi dari motosikal yang menggunakan petrol .. kalau lebih rendah mungkin akan berjaya di pasaran

  3. Semoga banyak lagi produk hijau yang mampu milik dikeluarkan. Sekurangnya ada opsyen seimbangkan kos kenaikan lain dan tidak membebankan.

    p/s: 10 buah kereta hijau (elektrik) proton (di jpm putrajaya) pun tak termampu dipasarkan lagi – kita tunggu dan lihat percaturan seterusnya.

  4. hanya mampu pandang je la..eheh..lesen moto pun xde lagi..kalau mmg da ada motor ni nanti..mesti harga nya masyuk gak kan :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.