Dua hari sahaja lagi perhimpunan Bersih 3.0 akan diadakan. Berbagai reaksi dan persepsi terhadap apa yang diperjuangkan NGO ini. Ada yang mengeluh terperangkap didalam kesesakan jalan raya, tidak dapat berniaga, terkandas di dalam teksi dan bermacam-macam lagi reaksi atas dasar inginkan pilihanraya yang bersih dan adil pada Perhimpunan Bersih 2.0 yang lalu. Ironinya, isu seperti menerima dana asing membuatkan Bersih 3.0 ini tidaklah bersih seperti yang disangka.

Usaha PSC untuk mengkaji dan berbincang dengan pihak pembangkang untuk membentuk pilihanraya yang bersih adalah salah satu usaha yang sihat. Malangnya penganjur Bersih 3.0 tidak dapat menerima dan berdegil menganjurkan perhimpunan ini dengan memberi fakta yang mengelirukan bertujuan membentuk persepsi negatif kepada kerajaan. Isu ini telah dibahaskan oleh penganjur Bersih 3.0 dan Khairy Jamalludin ketika ‘Spark The Debate!’, anjuran Malay Mail. Video klip ini membahaskan berkenaan dengan senarai lebih 42,000 pengundi yang meragukan dan Datuk Ambiga mendakwa ia sebagai ‘penipuan’ atau ‘fraud’.

Nasib
Apa yang saya kesali mereka seperti tidak menghiraukan mereka yang mencari rezeki dengan membawa teksi, peniaga di kawasan sekitar perhimpunan, dan lain-lain lagi. Perhimpunana Bersih 3.0 ini sedikit sebanyak menganggu rutin harian mereka kerana dibuat pada hari Sabtu iaitu cuti bekerja. Hanya Sabtu dan Ahad mereka menaruh harapan untuk mencari duit lebih.

JebengOtaiā„¢

35 Replies to “Bersihkah Bersih 3.0?

   1. selalu juga orang kata yang pilihanraya tak telus, bolehkah saudara perjelaskan ‘tang’ mana yang tak telus itu?

    Adakah saudara berada semasa kiraan undian dibuat, atau saudara terlibat dalam pendaftaran pengundi?

    Saya kurang maklumat, boleh perjelaskan?
    faizul recently posted..Selamat Hari Pekerja 2012My Profile

    1. perhimpunana pada mulanya aman..tiada gangguan polis pon pada awalnya..ttp ade juga yg memcah masuk barricade yg dibuat pihak polis..sbb tu polis bertindak utk pertahankan undang2..

 1. harapan aku supaya fru kali ni tak kasi muka lagi dah… rakyat dah bosan dengan bersih ni.. menyusahkan warga kota..

  1. spr dh minta senarai dari jpn..dan memaparkan selama 3bulan..utk mengetahui samada pengundi @ pemilik ic tu masih..

   dlm 3 bulan tu seramai 1.8k++ yang melapor diri..dan kebanyakkannya dan berumur 90 ke atas dan berada di pedalaman..disebabkan 1.8k spr tiada hak utk menidakkan hak menundi 42k yang lain..
   sbnarnya apa yg sy tulis dh ade kat video…kj dh ulas perkara ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge