Facebook

Facebook merupakan salah satu media social yang popular di Malaysia. Secara tidak sedar Facebook mengubah sedikit sebanyak cara hidup kita samada baik mahupun yang tidak baik. Ketika entri ini ditulis, seramai 12,457,560 penduduk Malaysia telah menggunakan Facebook dengan kadar penembusan sebanyak 47.62%. Ini bermakna hampir separuh penduduk Malaysia menggunakan Facebook dengan peningkatan 706,500 pengguna dalam masa 3 bulan sahaja. 34% dari jumlah pengguna Facebook merupakan remaja yang berumur 18-24 tahun.

Rampas
Setelah membaca entri Titan, ‘Facebook Zaman Dulu-Dulu‘, saya yakin pengalaman anak-anak sekarang tidak sama seperti pengalaman sewaktu saya dan rakan-rakan belajar dahulu seperti didalam video klip ini. Memang jauh bezanya ketika dulu kita bersosial dengan bersemuka ketika berinteraksi manakala zaman sekarang lebih kepada penggunaan talian internet semata-mata. Saya pun tidak pasti adakah ini punca nilai-nilai persahabatan dan perpaduan yang semakin merosot ? Tepuk dada tanyalah selera.

Jebeng Otai™

Join the conversation! 52 Comments

  1. nostalgia lama men sepak tin..hehe

    Reply
  2. Dengan rangkaian sosial lebih cepat untuk mendapat status terkini. Kalau mengutus surat atau poskad ambil masa hendak sampai kepada penerima. :-)
    akubiomed recently posted..Zulfahmi pelumba Moto 3 menyerlah di Litar Losail QatarMy Profile

    Reply
  3. dulu2 agak susah, lambat, tak moden. tapi itulah yang menjadikannya nostalgia yang manis :)
    Amirez recently posted..Maher Zain – Sepanjang Hidup (For the Rest of My Life)My Profile

    Reply
  4. aku sempat zaman friendster ngan myspace je..huhu
    akhiyy recently posted..Hai.myMy Profile

    Reply
  5. Mengulit kenangan silam! :):):)
    SuhairiDotCom recently posted..Laman Web Proton PreveMy Profile

    Reply
  6. Betul.. even saya lepasan spm 2009, tapi time skola dulu, xda lagi nak guna Fb Twitter soma neh… skg cam byk buang masa wif fb.. mcm kurang nak berinteraksi secara face to face.
    Jena recently posted..Mengedit gambar menggunakan XiuXiu Meitu SoftwareMy Profile

    Reply
  7. Mak masih boleh tersenyum sbb FB ni masih jauh dr capaian anak anak mak dan suami. *mak pun masih kurang lg dgn FB ni*:)
    mak lagenda recently posted..KALAU DAH REZEKI ALLAH NAK BAGI : DATE WITE ELLY DI SERI PACIFIC HOTELMy Profile

    Reply
  8. Assalam..
    Ek eh…tiba-tiba teringat nostalgia dulu.
    Saya rasa ada lagi kot buku autograf zaman sekolah dulu tu di kg…
    iza recently posted..Seminggu Tanpa Jalur LebarMy Profile

    Reply
  9. dulu-dulu best waktu takda facebook. tapi waktu ada facebook pun best. hahhaa. cuma yang bestnya dengan adanya rangkaian sosial ni. apa-apa cepat ja. jana duit pun boleh.
    Naziman recently posted..Lelaki kacak Malaysia blogwalking dengan cara kacakMy Profile

    Reply
  10. aku lebih menggemari fb dari zaman aku dulu.. fb lebih pantas :)
    rahman recently posted..10 mata di Qatar tahniah zulfahmi khairuddin dan team AirAsia-Sic-AjoMy Profile

    Reply
  11. nampaknya, mmg fb dah jadi sebahagian besar dr remaja sekarang..

    aku?alhamdulillah…tak byk yg fb berjaye ‘rampas’….aku ttp usaha utk kekalkan hubngan nyata

    igt lg time dulu2, siap ade buku autograf kwn2…hehehe
    hafizmd recently posted..Walau aku bukan yang pertama…My Profile

    Reply
  12. Kirenya aku bertuah jugak la nih…sbb dapat rasa antara 2 zaman….he3x!!!
    yas recently posted..SIACHEN – [PIC] Satu2nya Medan Tempur Diatas GunungMy Profile

    Reply
  13. huhu..sebab tu aku dah rasa bosan dengan facebook ni. huh..

    Reply
  14. FB ni boleh melalaikan sampai ramai yang berjam-jam mengadap laptop tanpa faedah…lagi bagus tulis blog kan :)
    puteri kasih recently posted..TV3 Tersilap Menyiar Adegan Bogel Emile HirschMy Profile

    Reply
    • aah la..kalo pilih tajuk yang agak ‘heavy’…kene perlu kajian sblum leh tulis..xleh tulis sbrg jer.. :)

      Reply
  15. suka tengok video ni..teringat zaman sekolah dulu…nak2 bab tulis surat cinta haaa
    yatie awang recently posted..Berhati-HatilahMy Profile

    Reply
  16. yang dulu tetap masih ada didlalam hati ini… nostalgia beb… huhu
    zik recently posted..Post blog yang ke seribu, Zikrihusaini.com (terima kasih semua!)My Profile

    Reply
  17. serius memang nostalgia lama nih

    Reply
  18. Alhamdulilah setakat ni sya xde akauan FB lagi. rasanya mcm xde keperluan sangat.

    hehe..ingat lagi dulu zaman bercinta dgn x boyfreind, kami selalu berutus surat je. masa tu HP pun xberapa meluas lagi penggunaannya.
    Juadah recently posted..Bronok – Kerabu Popular di Pulau LangkawiMy Profile

    Reply
  19. Memang best klu teringt blik knangan dlu2.
    budakserius recently posted..Undang-Undang Pelik Dari Seuruh DuniaMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Category

Internet

Tags

, ,