Facebook merupakan salah satu media social yang popular di Malaysia. Secara tidak sedar Facebook mengubah sedikit sebanyak cara hidup kita samada baik mahupun yang tidak baik. Ketika entri ini ditulis, seramai 12,457,560 penduduk Malaysia telah menggunakan Facebook dengan kadar penembusan sebanyak 47.62%. Ini bermakna hampir separuh penduduk Malaysia menggunakan Facebook dengan peningkatan 706,500 pengguna dalam masa 3 bulan sahaja. 34% dari jumlah pengguna Facebook merupakan remaja yang berumur 18-24 tahun.

Rampas
Setelah membaca entri Titan, ‘Facebook Zaman Dulu-Dulu‘, saya yakin pengalaman anak-anak sekarang tidak sama seperti pengalaman sewaktu saya dan rakan-rakan belajar dahulu seperti didalam video klip ini. Memang jauh bezanya ketika dulu kita bersosial dengan bersemuka ketika berinteraksi manakala zaman sekarang lebih kepada penggunaan talian internet semata-mata. Saya pun tidak pasti adakah ini punca nilai-nilai persahabatan dan perpaduan yang semakin merosot ? Tepuk dada tanyalah selera.

Jebeng Otaiβ„’
Terkenang zaman sekolah dulu :)..

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan.

– Khidmat nasihat Great Eastern Takaful Hibah
– Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta )

51 Replies to “Apa Yang Facebook Rampas Dari Kita?

          1. surat bil? tu pun chii slalu dpt gak.
            pernah chii dulu ada kwn pena..kitorang selalu berutus surat..tp sygnya..skrg ni xde lg da..
            part yg best..berbalas2 surat..pastu nnt dok tertunggu2 abg posmen dpn umah..ehehe

  1. Betul.. even saya lepasan spm 2009, tapi time skola dulu, xda lagi nak guna Fb Twitter soma neh… skg cam byk buang masa wif fb.. mcm kurang nak berinteraksi secara face to face.

  2. Assalam..
    Ek eh…tiba-tiba teringat nostalgia dulu.
    Saya rasa ada lagi kot buku autograf zaman sekolah dulu tu di kg…

  3. dulu-dulu best waktu takda facebook. tapi waktu ada facebook pun best. hahhaa. cuma yang bestnya dengan adanya rangkaian sosial ni. apa-apa cepat ja. jana duit pun boleh.

    1. aah la..kalo pilih tajuk yang agak ‘heavy’…kene perlu kajian sblum leh tulis..xleh tulis sbrg jer.. πŸ™‚

  4. Alhamdulilah setakat ni sya xde akauan FB lagi. rasanya mcm xde keperluan sangat.

    hehe..ingat lagi dulu zaman bercinta dgn x boyfreind, kami selalu berutus surat je. masa tu HP pun xberapa meluas lagi penggunaannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.