Apa Yang Facebook Rampas Dari Kita?

Facebook merupakan salah satu media social yang popular di Malaysia. Secara tidak sedar Facebook mengubah sedikit sebanyak cara hidup kita samada baik mahupun yang tidak baik. Ketika entri ini ditulis, seramai 12,457,560 penduduk Malaysia telah menggunakan Facebook dengan kadar penembusan sebanyak 47.62%. Ini bermakna hampir separuh penduduk Malaysia menggunakan Facebook dengan peningkatan 706,500 pengguna dalam masa 3 bulan sahaja. 34% dari jumlah pengguna Facebook merupakan remaja yang berumur 18-24 tahun.

Rampas
Setelah membaca entri Titan, ‘Facebook Zaman Dulu-Dulu’, saya yakin pengalaman anak-anak sekarang tidak sama seperti pengalaman sewaktu saya dan rakan-rakan belajar dahulu seperti didalam video klip ini. Memang jauh bezanya ketika dulu kita bersosial dengan bersemuka ketika berinteraksi manakala zaman sekarang lebih kepada penggunaan talian internet semata-mata. Saya pun tidak pasti adakah ini punca nilai-nilai persahabatan dan perpaduan yang semakin merosot ? Tepuk dada tanyalah selera.

Jebeng Otaiβ„’
Terkenang zaman sekolah dulu :)..

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 51 Comments

  1. akubiomed

    Dengan rangkaian sosial lebih cepat untuk mendapat status terkini. Kalau mengutus surat atau poskad ambil masa hendak sampai kepada penerima. πŸ™‚

      1. chii

        betul tu..cpt dpt..cepat juga pergi..chii masih prefer berutus surat πŸ™‚

          1. chii

            surat bil? tu pun chii slalu dpt gak.
            pernah chii dulu ada kwn pena..kitorang selalu berutus surat..tp sygnya..skrg ni xde lg da..
            part yg best..berbalas2 surat..pastu nnt dok tertunggu2 abg posmen dpn umah..ehehe

          2. JebengOtai

            pen pal kan?..mesti best dpt rakan2 antarabangsa.. πŸ™‚

    1. JebengOtai

      kenangan yg boleh diingat masa tua nnt.. πŸ™‚

  2. Amirez

    dulu2 agak susah, lambat, tak moden. tapi itulah yang menjadikannya nostalgia yang manis πŸ™‚

    1. JebengOtai

      yela..tu yg pling diingat sbb susah payah kite berusaha..lgik2 time nk usha awek..mmg laju jer jantung berdegup.. πŸ™‚

      1. hafizmd

        hhehehe…semua jadi serba tak kena…hihi

        1. JebengOtai

          btul..mandi x basah..tidur x lena.. πŸ™‚

  3. akhiyy

    aku sempat zaman friendster ngan myspace je..huhu

    1. JebengOtai

      aah la..sama aa..lepas tu depa dh tenggelam πŸ™‚

      1. SuhairiDotCom

        mmg semua lam tu aku pnh buat bro…ko tgk link kt fb aku de post b4 ko post ni..hehe..
        BTW,langkawi.net tu bwh ko eh?hehe

        1. JebengOtai

          partner bro.. πŸ™‚

          nk join venture ker?..hehe

        1. JebengOtai

          bkn semua org leh dpt experience mcm tu.. πŸ™‚

          1. SuhairiDotCom

            Tw xpa bro..nk dpt kenangan mcm tu mmg susah la.sekali seumur hidup pn belum tentu lg πŸ™‚

  4. Jena

    Betul.. even saya lepasan spm 2009, tapi time skola dulu, xda lagi nak guna Fb Twitter soma neh… skg cam byk buang masa wif fb.. mcm kurang nak berinteraksi secara face to face.

    1. JebengOtai

      1000 kawan di fb x sama dgn seorang kawan di dunia nyata.. πŸ™‚

  5. mak lagenda

    Mak masih boleh tersenyum sbb FB ni masih jauh dr capaian anak anak mak dan suami. *mak pun masih kurang lg dgn FB ni*:)

    1. JebengOtai

      bgusla kalo kurg guna fb..x rugi apa2 pon πŸ™‚

  6. iza

    Assalam..
    Ek eh…tiba-tiba teringat nostalgia dulu.
    Saya rasa ada lagi kot buku autograf zaman sekolah dulu tu di kg…

  7. Naziman

    dulu-dulu best waktu takda facebook. tapi waktu ada facebook pun best. hahhaa. cuma yang bestnya dengan adanya rangkaian sosial ni. apa-apa cepat ja. jana duit pun boleh.

  8. rahman

    aku lebih menggemari fb dari zaman aku dulu.. fb lebih pantas πŸ™‚

  9. hafizmd

    nampaknya, mmg fb dah jadi sebahagian besar dr remaja sekarang..

    aku?alhamdulillah…tak byk yg fb berjaye ‘rampas’….aku ttp usaha utk kekalkan hubngan nyata

    igt lg time dulu2, siap ade buku autograf kwn2…hehehe

    1. JebengOtai

      yela..bkn x leh guna..tp bersederhana shja..jgn smpai byk perkara terganggu sbb fb ni..

  10. yas

    Kirenya aku bertuah jugak la nih…sbb dapat rasa antara 2 zaman….he3x!!!

    1. anif

      Sangat bertuah.. πŸ˜€

      1. JebengOtai

        ms zaman friendster dan myspace x minat sgt..

        fb ni pon sbb nk kumpl rakan2 lama..tp cpat bosan..diorg pon dh ade life sendiri.. πŸ™‚

  11. titan

    huhu..sebab tu aku dah rasa bosan dengan facebook ni. huh..

    1. JebengOtai

      yela…mcm idup ni utk fb jer…pdhal byk menda len leh wat..huhu

  12. puteri kasih

    FB ni boleh melalaikan sampai ramai yang berjam-jam mengadap laptop tanpa faedah…lagi bagus tulis blog kan πŸ™‚

    1. JebengOtai

      aah la..kalo pilih tajuk yang agak ‘heavy’…kene perlu kajian sblum leh tulis..xleh tulis sbrg jer.. πŸ™‚

  13. yatie awang

    suka tengok video ni..teringat zaman sekolah dulu…nak2 bab tulis surat cinta haaa

    1. JebengOtai

      hehe..best kan..ade jugak yg pki ‘private posmen’..hehe

  14. zik

    yang dulu tetap masih ada didlalam hati ini… nostalgia beb… huhu

    1. JebengOtai

      yela..kenangan berharga tu..

  15. Juan

    serius memang nostalgia lama nih

    1. JebengOtai

      teringat juga ke bro??hehe

  16. Juadah

    Alhamdulilah setakat ni sya xde akauan FB lagi. rasanya mcm xde keperluan sangat.

    hehe..ingat lagi dulu zaman bercinta dgn x boyfreind, kami selalu berutus surat je. masa tu HP pun xberapa meluas lagi penggunaannya.

    1. JebengOtai

      sy xpnah berutus surat dgn sesiapa…huhu..

  17. budakserius

    Memang best klu teringt blik knangan dlu2.

    1. JebengOtai

      hehe..mmg best..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.