Facebook merupakan salah satu media social yang popular di Malaysia. Secara tidak sedar Facebook mengubah sedikit sebanyak cara hidup kita samada baik mahupun yang tidak baik. Ketika entri ini ditulis, seramai 12,457,560 penduduk Malaysia telah menggunakan Facebook dengan kadar penembusan sebanyak 47.62%. Ini bermakna hampir separuh penduduk Malaysia menggunakan Facebook dengan peningkatan 706,500 pengguna dalam masa 3 bulan sahaja. 34% dari jumlah pengguna Facebook merupakan remaja yang berumur 18-24 tahun.

Rampas
Setelah membaca entri Titan, ‘Facebook Zaman Dulu-Dulu‘, saya yakin pengalaman anak-anak sekarang tidak sama seperti pengalaman sewaktu saya dan rakan-rakan belajar dahulu seperti didalam video klip ini. Memang jauh bezanya ketika dulu kita bersosial dengan bersemuka ketika berinteraksi manakala zaman sekarang lebih kepada penggunaan talian internet semata-mata. Saya pun tidak pasti adakah ini punca nilai-nilai persahabatan dan perpaduan yang semakin merosot ? Tepuk dada tanyalah selera.

Jebeng Otai™

Tagged with:
 

51 Responses to Apa Yang Facebook Rampas Dari Kita?

  1. nostalgia lama men sepak tin..hehe

  2. akubiomed says:

    Dengan rangkaian sosial lebih cepat untuk mendapat status terkini. Kalau mengutus surat atau poskad ambil masa hendak sampai kepada penerima. 🙂

  3. mmg byk kenangan dulu2.. 🙂

  4. Amirez says:

    dulu2 agak susah, lambat, tak moden. tapi itulah yang menjadikannya nostalgia yang manis 🙂

  5. akhiyy says:

    aku sempat zaman friendster ngan myspace je..huhu

  6. Mengulit kenangan silam! :):):)

  7. Jena says:

    Betul.. even saya lepasan spm 2009, tapi time skola dulu, xda lagi nak guna Fb Twitter soma neh… skg cam byk buang masa wif fb.. mcm kurang nak berinteraksi secara face to face.

  8. mak lagenda says:

    Mak masih boleh tersenyum sbb FB ni masih jauh dr capaian anak anak mak dan suami. *mak pun masih kurang lg dgn FB ni*:)

  9. iza says:

    Assalam..
    Ek eh…tiba-tiba teringat nostalgia dulu.
    Saya rasa ada lagi kot buku autograf zaman sekolah dulu tu di kg…

  10. Naziman says:

    dulu-dulu best waktu takda facebook. tapi waktu ada facebook pun best. hahhaa. cuma yang bestnya dengan adanya rangkaian sosial ni. apa-apa cepat ja. jana duit pun boleh.

  11. rahman says:

    aku lebih menggemari fb dari zaman aku dulu.. fb lebih pantas 🙂

  12. hafizmd says:

    nampaknya, mmg fb dah jadi sebahagian besar dr remaja sekarang..

    aku?alhamdulillah…tak byk yg fb berjaye ‘rampas’….aku ttp usaha utk kekalkan hubngan nyata

    igt lg time dulu2, siap ade buku autograf kwn2…hehehe

  13. yas says:

    Kirenya aku bertuah jugak la nih…sbb dapat rasa antara 2 zaman….he3x!!!

  14. titan says:

    huhu..sebab tu aku dah rasa bosan dengan facebook ni. huh..

  15. puteri kasih says:

    FB ni boleh melalaikan sampai ramai yang berjam-jam mengadap laptop tanpa faedah…lagi bagus tulis blog kan 🙂

    • JebengOtai says:

      aah la..kalo pilih tajuk yang agak ‘heavy’…kene perlu kajian sblum leh tulis..xleh tulis sbrg jer.. 🙂

  16. yatie awang says:

    suka tengok video ni..teringat zaman sekolah dulu…nak2 bab tulis surat cinta haaa

  17. zik says:

    yang dulu tetap masih ada didlalam hati ini… nostalgia beb… huhu

  18. Juan says:

    serius memang nostalgia lama nih

  19. Juadah says:

    Alhamdulilah setakat ni sya xde akauan FB lagi. rasanya mcm xde keperluan sangat.

    hehe..ingat lagi dulu zaman bercinta dgn x boyfreind, kami selalu berutus surat je. masa tu HP pun xberapa meluas lagi penggunaannya.

  20. budakserius says:

    Memang best klu teringt blik knangan dlu2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge