Press "Enter" to skip to content

Apa Yang Facebook Rampas Dari Kita?

Facebook merupakan salah satu media social yang popular di Malaysia. Secara tidak sedar Facebook mengubah sedikit sebanyak cara hidup kita samada baik mahupun yang tidak baik. Ketika entri ini ditulis, seramai 12,457,560 penduduk Malaysia telah menggunakan Facebook dengan kadar penembusan sebanyak 47.62%. Ini bermakna hampir separuh penduduk Malaysia menggunakan Facebook dengan peningkatan 706,500 pengguna dalam masa 3 bulan sahaja. 34% dari jumlah pengguna Facebook merupakan remaja yang berumur 18-24 tahun.

Rampas
Setelah membaca entri Titan, ‘Facebook Zaman Dulu-Dulu‘, saya yakin pengalaman anak-anak sekarang tidak sama seperti pengalaman sewaktu saya dan rakan-rakan belajar dahulu seperti didalam video klip ini. Memang jauh bezanya ketika dulu kita bersosial dengan bersemuka ketika berinteraksi manakala zaman sekarang lebih kepada penggunaan talian internet semata-mata. Saya pun tidak pasti adakah ini punca nilai-nilai persahabatan dan perpaduan yang semakin merosot ? Tepuk dada tanyalah selera.

Jebeng Otai™

51 Comments

      • chii chii

        betul tu..cpt dpt..cepat juga pergi..chii masih prefer berutus surat 🙂

          • chii chii

            surat bil? tu pun chii slalu dpt gak.
            pernah chii dulu ada kwn pena..kitorang selalu berutus surat..tp sygnya..skrg ni xde lg da..
            part yg best..berbalas2 surat..pastu nnt dok tertunggu2 abg posmen dpn umah..ehehe

          • JebengOtai JebengOtai

            pen pal kan?..mesti best dpt rakan2 antarabangsa.. 🙂

    • kenangan yg boleh diingat masa tua nnt.. 🙂

  1. aku sempat zaman friendster ngan myspace je..huhu
    akhiyy recently posted..Hai.myMy Profile

    • aah la..sama aa..lepas tu depa dh tenggelam 🙂

    • 1000 kawan di fb x sama dgn seorang kawan di dunia nyata.. 🙂

    • bgusla kalo kurg guna fb..x rugi apa2 pon 🙂

  2. iza iza

    Assalam..
    Ek eh…tiba-tiba teringat nostalgia dulu.
    Saya rasa ada lagi kot buku autograf zaman sekolah dulu tu di kg…
    iza recently posted..Seminggu Tanpa Jalur LebarMy Profile

  3. rahman rahman

    aku lebih menggemari fb dari zaman aku dulu.. fb lebih pantas 🙂

  4. nampaknya, mmg fb dah jadi sebahagian besar dr remaja sekarang..

    aku?alhamdulillah…tak byk yg fb berjaye ‘rampas’….aku ttp usaha utk kekalkan hubngan nyata

    igt lg time dulu2, siap ade buku autograf kwn2…hehehe
    hafizmd recently posted..Walau aku bukan yang pertama…My Profile

    • yela..bkn x leh guna..tp bersederhana shja..jgn smpai byk perkara terganggu sbb fb ni..

  5. huhu..sebab tu aku dah rasa bosan dengan facebook ni. huh..

    • yela…mcm idup ni utk fb jer…pdhal byk menda len leh wat..huhu

    • JebengOtai JebengOtai

      aah la..kalo pilih tajuk yang agak ‘heavy’…kene perlu kajian sblum leh tulis..xleh tulis sbrg jer.. 🙂

  6. suka tengok video ni..teringat zaman sekolah dulu…nak2 bab tulis surat cinta haaa
    yatie awang recently posted..Berhati-HatilahMy Profile

    • JebengOtai JebengOtai

      hehe..best kan..ade jugak yg pki ‘private posmen’..hehe

    • JebengOtai JebengOtai

      yela..kenangan berharga tu..

  7. serius memang nostalgia lama nih

    • JebengOtai JebengOtai

      teringat juga ke bro??hehe

  8. Alhamdulilah setakat ni sya xde akauan FB lagi. rasanya mcm xde keperluan sangat.

    hehe..ingat lagi dulu zaman bercinta dgn x boyfreind, kami selalu berutus surat je. masa tu HP pun xberapa meluas lagi penggunaannya.
    Juadah recently posted..Bronok – Kerabu Popular di Pulau LangkawiMy Profile

    • JebengOtai JebengOtai

      sy xpnah berutus surat dgn sesiapa…huhu..

  9. budakserius budakserius

    Memang best klu teringt blik knangan dlu2.

    • JebengOtai JebengOtai

      hehe..mmg best..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge