Dunia semakin lama semakin bergerak maju kehadapan. Kemunculan gadjet Samsung Galaxy S3 dengan teknologi pengecas tanpa wayarnya telah digunakan sepenuhnya. Seperti apa yang saya jangkakan teknologi ini dapat merealisasikan penggunaan kenderaan elektrik dalam masa beberapa tahun lagi. Impaknya pasti mengujakan. Teknologi ini disempurnakan oleh Qualcomm untuk kenderaan elektrik. Ianya mengecas kenderaan ketika berhenti di tempat letak kereta tanpa perlu melakukan sambungan elektrik. Hanya perlu berhenti dan membiarkan kereta disitu untuk melakukan pengecasan tenaga.

Bernas
Salah satu idea yang cuba diketengahkan Qualcomm ialah meletakkan pad pengecasan disepanjang bawah permukaan jalan raya. Ketika kenderaan bergerak, ianya akan mengecas bateri dengan serta merta ketika di pandu. Pada saya idea ini sangat bagus dan tidak pula saya terfikir sebelum ini. Hasilnya, kenderaan tidak perlu memerlukan modul bateri yang besar untuk perjalanan jauh. Ibarat keretapi Shinkansen yang mendapat tenaganya melalui grid talian elektrik untuk menggerakkan motornya.

Impak
Pelbagai manfaat diperolehi oleh pengguna terutamanya manusia sejagat. Kesan rumah hijau dapat dikurangkan yang menjadi punca cuaca tidak menentu masakini. Selain itu penggunaan motor yang tahan lasak mengurangkan kos penyelenggaraan. Berkemungkinan juga cukai jalan akan dikurangkan justeru dapat meningkatkan ekonomi semua peringkat. Cukai untuk subsidi juga boleh dikurangkan dan diagihkan untuk pembangunan lain seperti pendidikan percuma dan sebagainya.

Jebeng Otai™

Tagged with:
 

66 Responses to Realisasi Kenderaan Elektrik

  1. JebengOtai says:

    impian jdik kenyataan..

  2. sollehahn says:

    idea yang sangat menarik dan bernas…satu masa nanti kereta tak perlu lagi bergantung kepada bahan api

  3. hafizul says:

    Boleh digunapakai ke kereta elektrik ni??hehehe

  4. Din says:

    slamat dunia ni..
    yang tak sukanya..kereta elektrik ni slalunya design hodoh2..

  5. shraqs says:

    Teknologi ni semakin hari semakin berkembang. Selagi teknologi tu mampu memberi kebaikan pada manusia sejagat aku sokong je.

  6. tehr says:

    idea bagus sangat
    tak perlu kereta saiz besar rasanya
    cukup macam viva je untuk kegunaan di bandar

  7. Juan says:

    teknology mcm ni bagus ni, aku faham proses dia, memang baik dan menjimatkan

  8. akhiyy says:

    memang terbaik lar..dah keluar ke.?

  9. ProfHariz says:

    Idea yang hebat. Tapi perlukan usaha yang kuat untuk hasilkan kenderaan elektrik ni. Nak buat robot pun banyak dugaan

  10. arelan says:

    hohoho…memang terbaik la.

  11. titan says:

    hoho..keta kecik aje..

  12. info tenaga says:

    owh, memang canggih idea ni. kalau dapat realisasikan sepenuhnya lagi bagus. semua jalan raya kena ubah suai lah kalau macam tu.

  13. madammondoq says:

    laju giler teknologi sekarang kan.. huh!

  14. Last week, ada kawe terbaca mengenai kenderaan elektrik ini dan betapa ianya amat hot di awal dekad lalu. Somehow, atas sebab tertentu teknologi gagal dibangunkan utk kegunaan meluas bagi awam. The same thing dgn penggunaan gas sbg bahan alternatif. Kalau tidak silap end of 2008, ramai yg sibuk pasang tangki gas ini di Malaysia akibat kenaikkan mendadak minyak yg diumumkan oleh mantan PM. Skrg.. hmmm.. sonyap dah.

  15. nurmisnan says:

    Bagus dengan idea ini.. tiada pencemaran alam sekitar..

  16. LadyBird says:

    sangat2 mesra alam andai semua pengguna jalan raya menggunakan kenderaan yg menggunakan tenaga elektrik ataupun gune tenaga solar.. xdela berlaku pertambahan pencemaran alam.. semakin lama keadaan dunia semakin teruk.. sdgkan kesedaran penghuni dunia masih di peringkat yang sangat rendah..

  17. onlajer says:

    budak2 elec mesti banyak idea untuk tambah kapasiti tenaga ni

  18. cik tom says:

    idea yg mmg bernas..smoga ada yg berjaya realisasikannya..amin..

  19. puteri kasih says:

    semuanya dah semakin canggih 🙂

  20. Cikgu Hairul says:

    Masa last sem di utm haritu saya ada dengar diorang tengah buat kajian bab keta elektrik ni. Cuma yang sedihnya bila universiti mula buat kajian, tak ramai pelabur yang sanggup keluarkan modal untuk biayai kajian. Tapi bila dah berjaya masing2 berlumba2 nak ambik nama.. Antara rintihan lecturer2 saya dulu la..

  21. kimmie says:

    serius…idea yang sangat bijak…aku suka yg charge lane tu…smart betul idea ni.

  22. Izzuddin Fauzi says:

    Kalau macam nie memang super the best la 🙂

  23. velli, md. says:

    sangat mungkin ini akan dapat direalisasikan, tapi mengenai harga mungkin akan sangat mahal tentunya.

  24. Mus says:

    harap teknologi begitu boleh dgunakan di luar bandar juga

  25. rahman says:

    boleh di laksanakan… cuma mungkin bukan dalam masa terdekat

  26. segalabenda says:

    kalau charge tanpa cabel ni, ada kemungkinan memberi kesan kepada manusia dari segi kesihatan tak? manalah tau kuasa aura yang terpancar boleh menyebabkan kanser ke apa ke

    • JebengOtai says:

      cuma medan magnet shja..lgipon jarak nya x jauh..mmg x der efek sgt..ttp undang2 untuk pelepasan medan magnet ni mmg strict..selagi mematui standard..so ianya selamat.. 🙂

  27. iza says:

    Assalam..
    Bagus kalau ada alternatif lain,
    bahan api semakin mahal..

  28. yas says:

    Keta ni still dlm development lagi kan bro? Btw…klau dpt dikomersialkan mmg bagus2 sgt dh nih

    • Jebengotai says:

      masih konsep ag..kalo utk individu pad ni mcm praktikal..tp utk public x sesuai..mungkin kene crik idea yg lain..

      tp yg power lane tu mmg best 🙂

  29. chii says:

    hurm..agak2nya..bila la bleh direalisasikan di negara kita kan..:)

  30. lepas ni bil letrik sure naik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge