Pak Abu Gembira

Senyuman lebar kembali terpancar diraut wajah Pak Abu. Tips yang diberikan lelaki kacak disebelahnya diterima dengan akal yang waras. Pada awalnya Pak Abu tidak dapat menerima cadangan untuk menaikkan kadar bayaran pinjaman rumahnya kerana padanya duit itu dapat membayar prinsipal dengan kadar yang sedikit seperti didalam ‘Kalkulus Faedah dan Pokok Pinjaman Rumah‘. Pada pendapatnya tidak mengapa bayar sedikit bak kata pepatah, ‘ Lama-Lama Jadi Bukit’. Tetapi ‘bukit’ itu menguntungkan pihak bank sahaja. Setelah di terangkan dengan lebih jelas dengan kaedah yang dicadang oleh lelaki kacak, Pak Abu menyambut baik idea itu. Kaedah ini boleh memendekkan tempoh pinjaman rumah tanpa perlu ‘refinance’ dari pihak bank.

Pak Abu ingin membayar RM 1000 untuk pinjamannya sebulan.



Kaedah Biasa
Jumlah bayaran 5 tahun
= RM 44,833.80

Baki Pinjaman + Faedah
= RM 269,002.80 – RM 44,833.80
= RM 224,169

Tempoh
= RM 224,169 / RM 1,000
= 224.169 bulan
= 18 tahun 9 bulan

Pak Abu dapat memendekkan tempoh lebih kurang 7 tahun.




Kaedah Lelaki Kacak
Penjadualan semula bayaran dengan kadar RM 1,000
= PMT(6.6/100/12,30*12,117000) —> excel
= RM 747.23

= PMT(6.6/100/12,14*12,109650)
= RM 1,001.68 selama 14 tahun

Pak Abu dapat memendekkan tempoh 11 tahun dan jimat :-
= RM 224,169 – RM 168,282.24
= RM 55,886.76 faedah

Jika Pak Abu mengeluarkan KWSP, kemungkinan besar tempoh pembiayaan rumah Pak Abu dapat dipendekkan dari 14 sehingga 10 tahun.


jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 48 Comments

  1. JebengOtai

    dh selesai mslah pak abu..hehe

  2. anif

    Saya pun mahu jadi seperti Pak Abu. Semoga dipermudahkan urusan. Amin šŸ˜€

    1. JebengOtai

      ikut cara Pak Abu ker?? šŸ™‚

  3. sjiehan

    terselit jugak lelaki kacak tu eh… hahaha…

  4. akubiomed

    Memang ada perancangan untuk menjadual semula biayaan perumahan. Ada tip untuk bank memberikan pakej menarik?

    1. JebengOtaiā„¢

      sy x pasti ade bank menawarkan penjadualan semula ini..ttp jika bro nk buat sendiri..bank akan offer refinance.. šŸ™‚

      better bro carik konsultan..sbb semua urusan akan dijalankan oleh mereka yg kacak.. šŸ™‚

      p/s : jika bank x mahu..pihak konsultan ade kuasa utk menyaman bank..konsultan ade kuasa utk penjadualan semula dibenarkan bank negara..

  5. Bro Zulkbo

    salam..
    cukup takut dengan hutang2 bank ni
    kalau mampu cepat bayar cepat habisnya
    kurang faedahnya kan..?

    1. JebengOtai

      beza bro..

      kalo kita bayr lebih tp still agreement lama kita jimat tahun tp ttp byr faedah yg sama

      penjadualan ni kita jimat tahun dan faedah.. šŸ™‚

  6. madammondoq

    nasib baik selesai masalah pak abu tu.. kalau idak kena panggil jutawan hartanah tolong selesaikan.. hehe..

    1. JebengOtaiā„¢

      tu la slamat dah selesai..kalo pak abu kuarkan kwsp dia…dlm masa 10 thun rumah dah setel..dh x der hutang aper2..leh besarkan anak2.. šŸ™‚

  7. muazfaris

    kaedah lelaki kacak tu yg tak tahan tu..

      1. hafizmd

        betul…akupun bayar interest sekarang ni…huhuhu….

        nampaknya, nak kena jadual balik pembayaran ni…terima kasih bro JO utk contoh kira2 ni…

  8. iza

    Assalam..
    Mana nak cari lelaki kacak tu ek?
    nak suruh kira hutang…hehe.

    1. JebengOtaiā„¢

      stkat ni bru kenal satu lelaki kacak yg buat kerja ni..area jb..huhu

  9. chii

    woo..nampak nya mmg sgt2 diperlukan saranan dr lelaki kacak..pd chii..byk sgt dpt membantu

  10. SuhairiDotCom

    Hartanah adalah aset yang sangat menarik kalau kita pandai uruskan. Aku tgh kiraĀ² utk beli rumah ikut cara kau bro šŸ™‚

    1. JebengOtaiā„¢

      beli cara konvensional biasa…lepastu dah dlm 4-5 tahun bayar bru penjadualan balik..boleh pendekkan masa.. šŸ™‚

  11. faiz

    owhh…baru tau..

    1. JebengOtai

      mula2 sy x faham juga..ttp setelah diterangkan oleh lelaki kacak..sy faham..harap entri ni leh smpai kan ape yg lelaki kacak tu nk smpaikan.. šŸ™‚

  12. Juan

    yg ni aku x berapa nak dapat tangkap lah

    1. JebengOtai

      yeke?..senang jer..kita nk setelkan loan rumah dengan memendekkan tempoh dan duit (kurgkan interest)..

      tetapi kene up skit byran bulanan..cth dlm entri dari rm 750 kepada rm 1000..

      kalo kite x wat scheduling..kita leh byr 1000 utk pendekkan tempoh tp interest still sama.. šŸ™‚

  13. Juan

    bro nak tanya sikit, blog ko memang ada dua yer, satu yg .co.cc tu

    1. JebengOtai

      dh pindah ke jebengotai.com..hehe.. šŸ™‚

      domain co.cc bio gitu jer..tp redirect kat sini jugak.. šŸ™‚

  14. akhiyy

    kalo boleh kite patut elak hutang2 ni…ape lagi ngan bank..huhu

    1. JebengOtai

      boleh berhutang…tp elakkan interest yg byk..kalo x berhutng kite x dpt nk bli rumah atau kereta dsb.. šŸ™‚

  15. Cikgu Hairul

    Peningnya kepala nak mengira. Bro, ada ke consultant yang boleh kita jumpa untuk buat penjadualan semula tu. Seriusly saya baru tau.

    1. JebengOtai

      sy ada kenal sorg kat jb ni..cikgu dok mana..maybe die leh suro branch len watkan..

  16. Hazmin Hamudin

    Memang cetek ilmu saya berkenaan dengan perkara ni… Memang memerlukan bantuan lelaki kacak la jawabnya bila nak beli rumah nanti.

    1. JebengOtai

      xper..belajar kan sampai bila2 šŸ™‚

  17. Manan Qayyim

    Wah jimat tu…

    Tapi aku tak brape faham kira tu la… mungkin tak de pengalaman beli rumah kot…

    1. JebengOtai

      x faham kaedah penjadualan tu ker atau kira-kira bayaran bulanan ??

  18. yas

    Musim lelaki kacak sekarang ni bro..hehe

    1. JebengOtai

      lelaki kacak yang membuat orang senang.. šŸ™‚

  19. titan

    siapakah pak abu sebenarnya???

    1. JebengOtai

      watak khayalan semata2..hehe

  20. rahman

    Huh pening tgk formula ni..semoga ramai lagi yang gembira seperti pak abu šŸ™‚

    1. JebengOtai

      mestilah gembira dpt byar faedah sikit šŸ™‚

  21. Mekar

    beban sungguh la dengan interst2 ni.
    Senyum simpul pak abu dibuatnya šŸ™‚

    1. JebengOtai

      aah..duit interest tu dh boleh beli sebuah umah lagi.. šŸ™‚

  22. puan kutu

    hebat lelaki kacak kerana berjaya membuatkan pak abu gembira..:)

  23. azura

    belum ada hartanah, memang malas belajar matematik

    1. JebengOtai

      hehe..xper leh bookmark dan guna ketika nk bli rumah nnt.. šŸ™‚

  24. donnyien

    manusia mana yang xde hutang, [dialah orang yang paling aman didunia] hehe

    1. JebengOtai

      kbykkannya berhutang..kdg2 terpaks utk bli rumah..kereta dan lain2..

      tp pak abu dh leh kurangkan interest bank..leh simpan duit utk kegunaan len..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.