Page Speed

Tertarik dengan artikel Wanwidget.com mengenai ‘GTMetrix Comparison Report’ membuatkan saya ingin mencuba langkah-langkah meningkatkan kelajuan ‘loading page’  menggunakan bermacam-macam cara antaranya Cloudflare, menggunakan plugin W3 Total Cache dan berbagai-bagai lagi langkah.

Ujian kelajuan ini dijalankan menggunakan aplikasi dari GTMetrix.com dan pemilihan website seperti Denaihati.com dan Wanwidget.com adalah sebagai penanda aras kemampuan blog JebengOtai.com . Apa pun ini hanyalah perkongsian semata-mata dan tidak berniat memberi reputasi buruk kepada mana-mana pihak.

Hasilnya  :-

JebengOtai™
Walaupun begitu aku muskil dgn Yslow yg mempunyai standard berbeza utk kelajuan website..kalo dpt tackle dua2 ni..mmg mantop.. 🙂

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 22 Comments

  1. Juan

    apsal aku punya report card warna merah haa, hehehe

  2. nurmisnan

    report aku pun banyak merah tapi so far kira
    oklah juga. kalau slow kasi komen.. boleh adjust
    mana yang tak patut di buang.

    1. JebengOtai

      kalo ikut report yg diberi..byk yg sumber dari luar..cth cm iklan..mayber server die x optimize dan web kita akan turut serta lagging..huhu

      kalo gmbr kite leh resize pki smushit..byk gak membantu..

      1. hafizmd

        mmg byk tu JO. Aku pakai jugak makhluk smushit ni. Mmg ada beza (cewah, macam iklan jer daaa…)

  3. puan kutu

    bagus ekk benda nie?baru tahu nie…:)

    1. JebengOtai

      Mmg sgt bgs..visitor suka page loading cepat..google pon suka..hehe

  4. akubiomed

    Wah sudah tahap otai blog laju loading. 🙂

    1. JebengOtai

      Tp xleh lawan otai cm fb..byk visitor tp leh maintain 90% keatas..huhu

    1. JebengOtai

      sekadar perkongsian 🙂

      ade certain part yg agak fail cam minify dan cdn.. msih x clear ttg tu..

  5. Shahrul

    boleh kalahkan denaihati tuu…aku punya pun byk merah

    1. JebengOtai

      tu penanda aras jer..pengunjung blog ni x ramai mcm DH..maybe slh2 satu sbb cpat loading 🙂

  6. shraqs

    Blog aku klau test mesti dpt F punya sebab guna image banyak,.. kui kui 🙂

    1. JebengOtai

      x jgak bro..try guna smushit..lpstu bubuh kat cdn..

      satu url leh permit 2 parallel download..kalo byk cdn..cpatla loading nya..tp mkn space lak 🙂

  7. yas

    Lama dah aku tak check blog aku sendiri…asik bz ngan mende2 lain jerr…

  8. lazaac

    aku duk main2 lg ngan benda ni… pasal plugin cache plak, dah byk yg aku guna, suma mcm hampeh, last2 xguna pape plugins utk cache.. tp site still laju, mcm roket… :p

    1. JebengOtai

      Btol..kalo x pki xper sbnarnya n laju die same jer..sbb visitor kite bkn dri luar negara..kbykkn dlm malaysia..pd ms yg sama servr pon dlm negara ini jugak..

  9. Affan Ruslan

    Sebabnya, YSlow mengukur prestasi website dgn parameter yg berlainan. Kalau nak tau komponen mana yg perlu dioptimizekan, klik kat Yslow tu. Nanti keluarlah grading untuk setiap komen, dan suggestion apa yg perlu dibuat (kalau tak silap la hehe, lama tak guna web gmetrix tu)

    1. JebengOtai

      yela..parameter google speed ngn yslow mmg len.. kalo optimize yslow..google speed lak result x ok..huhu

      ssh jugak nk optimize page loading speed ni..huhu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.