JebengOtai.com : Bagaimana Ianya Bermula?

Semakin berusia semakin banyak asam garam yang ditempuhi dalam menjalani kehidupan seharian. Begitu juga dengan Blogger. Dugaan dan cabaran setiap Blogger adalah berlainan dan unik untuk dihayati. Ada yang dapat kawan, kekasih, adik angkat seperti Ammar dan pengalaman baru yang tidak boleh didapati dalam kehidupan seharian. Malah ada juga yang kehilangan kawan dan sahabat gara-gara berbeza idea dan persefahaman berkenaan dengan sesuatu isu.

Permulaan
Saya amat meminati dunia pembikinan laman web ini. Pada awalnya saya tidak tahu menahu adanya sistem CMS untuk membantu pengurusan laman web dengan lebih cekap. Saya hanya membina laman web menggunakan html sahaja dan rekaan saya tidaklah begitu menarik ketika menggunakan Microsoft Frontpage. Experimentasi pon bermula, saya mempelajari mereka bentuk laman web hanya menggunakan Photoshop dan hanya kandungan statik. Saya menjadi bosan dan hampir berputus asa kerana saya memang gagal dalam ‘design’. Ketika melayari internet saya terjumpa CMS dan barulah saya faham apa kegunaannya. Pada ketika itu Joomla sangat popular, dan terus saya muat turun untuk mempelajari bagaimana menggunakannya. Sedikit demi sedikit saya pelajari dan akhirnya saya menjadikan desktop buruk saya sebagai ‘dummy’ server untuk saya buat ujikaji.

Projek Pertama
Projek Komuniti Bekas Pelajar ini ditubuhkan pada akhir tahun 2004. Pada ketika ini saya menggunakan sistem CMS Joomla untuk membantu pengurusan maklumat ahli. Ia merupakan projek pertama yang tidak begitu berjaya dan hanya mampu bertahan selama 2 tahun sahaja. Saya akui ianya datang dari kesilapan saya kerana membuat projek ini seorang diri dan pada waktu sama mengumpulkan maklumat lebih dari 10,000 pelajar. Projek ini sememangnya amat mustahil dilakukan berseorangan kerana pada ketika itu ramai berminat dengan media sosial seperti Friendster dan Myspace.

Projek Kedua
Setelah lama menyepi dari dunia ‘blogging’. Projek kedua pula berkait dengan Projek Bekas Pelajar juga, cuma saya mengecilkan skop kepada rakan-rakan satu tingkatan sahaja. Kali ini saya menggunakan CMS SocialEngine yang hampir serupa dengan Facebook. Pada mulanya ia berjalan dengan sangat baik, rakan-rakan banyak membantu tapi lama kelamaan masing-masing menjadi sibuk menghadapi peperiksaan dan lain-lain perkara. Projek Kedua terbengkalai juga akhirnya. Ada juga saya menjalankan projek kecil di hosting percuma berkenaan dengan download, mp3 dan sebagainya. Tetapi kekangan ‘firewall’ tempat belajar menghalang saya bergiat aktif.

Projek Ketiga
Kegagalan dari dua projek terdahulu sememangnya tidak menghalang saya bergiat aktif didalam dunia ‘blogging’. Kerjasama antara rakan Bumilangkawi.com untuk membina laman web homestay dan tempahan online sememangnya saya nanti-nantikan kerana ianya mempunyai objektif yang jelas yang dapat membantu saya meletakkannya sebagai ‘target’. Pengalaman baru saya perolehi seperti pemasaran produk di Adwords, integrasi dengan Facebook dan Twitter dan juga berjaya meletakkan Homestay BumiLangkawi di peta Google Map. Bukan sahaja pemasaran berjaya tetapi produk yang disediakan Homestay Bumilangkawi sememangnya sangat selesa dan berbaloi untuk diduduki. Mengikut statistik laman web Bumilangkawi mempunyai ‘bounce rate’ tinggi yang rata-rata tidak ramai blogger yang suka.

Projek Keempat
Merupakan salah seorang rakan yang berminat dengan kejayaan Homestay Bumilangkawi sehingga menjadi bualan dikalangan pemilik homestay di Pulau Lagenda itu. Ia berbeza dengan projek yang lain, projek kali ini tidak akan mengenakan cas atau bayaran kepada pemilik homestay. Penyenaraian dibuat dengan percuma yang sememangnya menentang kaedah konvensional. Pelbagai usaha telah dibuat dan tidak disangka ‘page speed’ untuk LangkawiHomestay.Net lebih tinggi dari JebengOtai.com.

Projek Kelima
Projek terbaru saya di JebengOtai.com. Merupakan cabaran terbesar saya setakat ini. Antara cabaran utama seperti skop penulisan yang sangat meluas, idea yang berterusan dan kritis untuk menarik minat pembaca. Usia JebengOtai.com sudah hampir mencecah sebulanΒ 6 bulan sejak berpindah daripada domain Co.CC. Dugaan mendatang harus ditempuhi dengan memperkayakan ilmu ‘blogging’ dan pada masa yang sama berusaha memberi manfaat kepada yang lain.

JebengOtaiβ„’
boleh ker republish blik entri lama..hehe

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 81 Comments

      1. irsah

        Itu yng lari kuat2 dari co.cc heeee…. langsung certain pages dari sana tkda kat google… Tak lama lagi boleh challenge about.com 100% di Yslow nih.

  1. nurmisnan

    hoho.. memang dasat2… tabik toing2 kat lu.. hik3
    tapi kan aku lagi tabik bab gmetrik.. 5 stars…

  2. Juan

    tak takut kena smash ngan Panda ker, hehehe

    1. jebengotai

      tkut gak..tp dh letak canonical tag siap2..hehe

  3. budak felda

    huh jauh perjalanan dalam dunia maya….semangat mcm ni mmg aku kagum bro…:)

    1. jebengotai

      sokongan rakan2 mcm bro..leh smpai mcm ni..hehe

  4. Bro Zulkbo

    Salam..
    ermm…inni kisah rupanya
    JebengOtai..saya baru tahu.,.
    Homestay BumiLangkawi macam
    pernah nampak blog tu πŸ™‚

  5. zool

    tahniah dan nampak semakin hebat.. memang kalah le saya walaupun umur saya lebih banyak angka…

      1. zool

        kira memang hebat la tu.. kejap je dah meningkat

  6. anif

    Perghhh page speed yang sangat mantap tu! πŸ˜€

  7. KiD

    giler melampau page speed itu.. hahahah.. double A tu… hebat!

  8. Naziman

    haha. terkejut pula tadi cakap sebulan. Sebab masa saya aktif blogging dulu, sempat juga tengok blog ni transform dari co.cc jadi .com

  9. Blog Keperawatan

    Perjalanan dalam dunia blogging yang tidak sedikit sahabat…
    Sebuah pengalaman yang menarik dalam dunia blogging.
    Page speed nya A, punya saya masih dalam taraf B

  10. yas

    Sejak dr mula jumpa blog ni den mmg dah agak owner dia agak berpengalaman juga…melebihi dari sangkaan sebenarnya…apapun tahniah bro….

    1. jebengotai

      pengalaman x seberapa bro..terima kasih gak kat rakan2 yg support πŸ™‚

  11. Nadot

    Waahh..banyak projeknye..bestnye terer komputer… smoge trus best!..hehe
    Saye rabun jauh IT, buat je la ape yg termampu je.. huhuhu

  12. daddydee

    Wah banyak juga projek hebat dari Tuan JO ni..

    1. jebengotai

      skit jer..tu pon byk x jdik atau terbengkalai..huhuu

  13. onlajer

    Aku ras pun nak republish entry lama yang aku rasa memberi menefaat kepada pembaca, tapi kena edit sikitlah ayat2 tu heh

    1. jebengotai

      hehe..tp kene hati2 bro..kene letak canonical tag πŸ™‚

  14. sensasi2020

    Hebat menulis pantas berbicara,
    Banyak pengalaman membina cerita,
    Penulisan dijaga ayatnya indah bahasa,
    Cepatnya menjana selingkar kebolehannya.

    Sekerat kisah jadi sandaran,
    Sepenuh jiwa mengukir harapan,
    Mengharap kejayaan datang ke tangan,
    Rupanya masih banyak lagi harus diusahakan.

    #Selamat maju jaya dan berjaya dlm keidupan yg dipempuhi.

  15. donnyien

    good luck dengan projek terbaru bro.. tumpang gembira dengan pencapaian blog setakat ini.

    1. jebengotai

      terima kasih..bro donny pon apa kurgnya..hehe

  16. kimmie

    dah banyak pengalaman ni, semoga terus berusaha untuk capai kejayaan

  17. SDC

    Bermula semula lagi sekali! πŸ™‚

      1. SDC

        Semangat kena hack πŸ˜›

  18. Hafizul

    Sungguh indah jalan cerita entri ni..bagaimana ianya bermula, memang betul-betul menunjukkan yang JO ni berpengalaman luas dalam web..mesti sukar untuk berada di kedudukan skrg kan..Untung badan kalau pndai dalam pembikinan web ni..haha

    1. jebengotai

      sy pon bru belajar..byk ag yg sy x tau ag..selalu dpt ilmu baru dri perkongsian rakan2.. πŸ™‚

  19. puanbee

    Page speed yang paling baik sy pernah nampak …

    tapi blog kita susuah sikit sebab banyak iklan ..

    hehe .. kenapa diorang ckp tak takut panda tu ye ?

    1. jebengotai

      aah..x psg iklan xder income lak kan..

      owh sbb ni entri duplicate 100%..hehe

      1. irsah

        Eleh.. tapi meta dh berlainan… lepas lar tuh heeee….

  20. hatiputera

    Yslow grade aku dapat D ajer ,,kenapa yer.

    1. jebengotai

      pki plugin w3tc..pagespeed dah ok..kalo pki plugin ni..leh dpt 90+ yslow 87+.. πŸ™‚

  21. shraqs

    Aku salah seorang peminat & pengguna Joomla dulu bro sebelum berjinak2 ngan WP.

    1. jebengotai

      ye ke?joomla sgt kompleks..mkin lama makin ssh lak..huhu

      1. shraqs

        Maklumla dulu kan rasa senang sangat sebab main drag and drop je (WYSIWYG). Lama2 tu baru rasa kompleks, maklum jelah bila buat advance barula terasa susahnya,.. tambah pulak dah kenal WP. πŸ™‚

  22. Sobri Mansor

    Lagi banyak benda yang kita explore, lagi banyak input dan outpit yang kita dapat. Ranjau berduri yang bro tempuh itu adalah proses untuk kita lebih matang di kemudian hari. Semoga berjaya bro

    1. jebengotai

      pengalaman mmg leh mematangkan kita..tp penglmn sy ni msih sedikit berbanding yg dh otai2..huhu

  23. azura

    hah macam penah baca entry ni

  24. akubiomed

    Tanniah. Bro memang seorang yang hebat. πŸ™‚

  25. chii

    hurm..no wonder chii rasa mcm da pernah baca..eheh.tp xpe..chii yakin..ramai lg yg x tau bgimana ia bermula kan πŸ˜‰

    1. jebengotai

      chii baca sekali lagik ker?..terbaik la..hehe

  26. wazy

    salam
    sebelum ni banyak juga yer bro dapat projek besar untuk web
    apa-apa pun semoga sukses dan terus berblog πŸ™‚

  27. Eizil

    Mantap betul pengalaman abang kita, pelbagai projek yang telah dibina, walaupun ada yang tak bertahan lama, tapi pasti pengalaman mengendali projek-projek tersebut boleh digunakan dalam projek sekarang.

    Harap bro tambah syarat keperluan dalam artikel, republish artikel lama tak jadi masalah… πŸ˜€

  28. Mak lagenda

    Tu pasal mak kata jebeng ni sbnarnya lebih otai dr mak nih. namapun dah jebeng OTAI kan..harus la OTAI tuh!

  29. Bro Framestone

    Bro dari blog dapat………

    Sebelum bro bermula dengan blogspot dan wordpress. Bro terlebih dahulu berjinak dengan Joom la

    1. jebengotai

      dpt aper tu bro?..kene isi tmpt kosong ker ni..huhu

  30. Laa bumi kenyalang tu ada kena mengena dgn bro rupanya.. sbelum ini djchef ada assignment mengenai homestay di pulau langkawi, ada juga msuk laman web bumilangkawi tu.. πŸ˜€

  31. puteri kasih

    dah jauh perjalanan JO tu..semoga terus berjaya..banyak lagi yang puteri kena belajar

  32. Shack

    kira boleh jadi otai la bro ni..

    1. haha.. shack, jebeng dah letak awal otai kat nick dia jebengotai.. express sungguh dia.. xsempat kita nak beri gelaran dia dh beri sndiri dh.. hehe

  33. miss yaty

    wah..hebatnya..mcm3 projek dah penah buat..

    orang ckp gagal awal2 tak bermakna gagal selamanya..yang penting jgn give up je..hihi..

    good luck πŸ™‚

  34. muazfaris

    ini la kisah JO berblogging.. pjg rentetan nya bermula dgn CMS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.