Saya baru sahaja selesai melawat rakan-rakan blogger melalui senarai wajib lawat setiap hari di Link Exchange dan saya dapati ramai juga rakan-rakan yang menggunakan tema Thesis kerana banyak kelebihannya antaranya aplikasi SEO yang terbina didalamnya. Pada mulanya saya cuba untuk menjalankan ujian Google Snippets untuk pengguna tema ini. Seperti yang saya katakan sebelum ini, kebanyakkan tema masih belum guna pakai standard ‘microformat’ ketika rekaan tema dibuat. Berbeza dengan tema ‘Twenty Eleven‘, tema Thesis ini dikategorikan sebagai ‘framework’, dan lebih malangnya ianya tidak boleh diubah secara terus melalui WordPress tetapi kene mengubah kod didalam fail dari server atau cpanel. Jika rakan-rakan sudah menggunakan Firebug, pastinya ia lebih mudah.

Google Snippets : Thesis 1.83 Theme

Authorship
Untuk menghubungkan ‘author’ dan Google Plus, langkah-langkah berikut begitu mudah dilakukan tanpa mengubah apa-apa kod didalam ‘template’ dan tanpa penggunaan plugin. Hanya perlu mengikut langkah-langkah berikut :-

  1. Login ke WordPress Admin dan klik Thesis.
  2. Klik Site Options -> Document Head -> Additional Scripts dan masukkan kod dibawah dan save.
<link rel="author" href="https://plus.google.com/XXXXXXXXXXXXXX/posts"/>

Update
Paparan amaran Warning: Missing required field “updated” adalah disebabkan beberapa faktor penggunaan ‘class’, format <abbr></abbr> untuk ‘microformat dan lain-lain lagi punca amaran ini dikeluarkan. Walaupun begitu, keburukkan mengubah kod kepada ‘class=”update’ ialah entri yang dihasilkan tidak lagi dibaca sebagai ‘publish’ tetapi dibaca sebagai ‘updated’ oleh bot Google. Cara-cara untuk menyelesaikan ‘error’ ini :-

if (! empty($date))
echo '<abbr class="published" title="' . get_the_time('Y-m-d') . '">' . get_the_time(get_option('date_format')) . '</abbr>';

  1. Login Cpanel dan pilih File Directory.
  2. Pilih tema -> folder lib -> folder functions -> edit content.php
  3. Cari kod seperti diatas dan gantikan seperti dibawah.

if (! empty($date))
echo '<abbr class="updated" title="' . get_the_time('Y-m-d') . '">' . get_the_time(get_option('date_format')) . '</abbr>';

Hcard
Kali pertama saya menjumpai amaran seperti ini. Ini menunjukkan ‘author’ di setiap entri tidak dihubungkan kepada Google Plus walaupun tetapan telah dibuat dibahagian ‘Authorship’ tadi.  Ini kerana tetapan tema ‘Thesis’ ini belum sempurna dan tidak perlu untuk  menambah kod didalam tema ini.

  1. Login WP Admin -> Thesis -> Design Options -> Bylines
  2. Pilih Link Author To Archive dan save.
  3. Install plugin Google Plus Author Information in Search Result (GPAISR).
  4. Update link Google Plus di profil.
  5. Save dan jalankan ujian Google Snippet semula.
Google Snippets : Thesis Theme
Jebeng Otai™

50 Replies to “Google Snippets : Ubahsuai Tema Thesis 1.83

  1. Yang ni aku tak faham kat mana nak jumpa:

    Login Cpanel dan pilih File Directory.
    Pilih tema -> folder lib -> folder functions -> edit content.php

    Fail editcontent.php dok tang mana?

  2. saya menyimpan azam nak pakai theme thesis. buat masa ni cuma mampu guna twenty eleventh je. nak main dengan seo kena juga beli thesis ni.

    macam mana la snippet saya. masih tak menjadi lagi. huhuhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge