Umum sudah mengetahui Samsung telah disaman oleh Apple kerana melanggar hak cipta terpeliharanya dengan jumlah yang sangat mengejutkan sebanyak USD 1 billion untuk pampasan kerana kesalahan tersebut. Anehnya kesalahan hak cipta tersebut hanyalah reka bentuk yang seakan sama seperti produk Iphone dan Ipad. Erti kata lain, produk atau gadet tidak boleh mempunyai rekaan berbentuk empat segi sama seperti produk Apple yang lain. #BoycottApple merasakan, ianya tidak adil dan keterlaluan kerana reka bentuk terlalu ‘common’ atau biasa kelihatan. Bayangkan jika kuih karipap dipatenkan rupa bentuknya. Pastinya ianya tidak logik kerana reka bentuk tersebut bukanlah unik. Mungkin contoh yang diberikan oleh saya ini tidak menggambarkan isu sebenar mengapa Apple mengambil tindakan sedemikian. Sebelum ini, terdapat kes yang sama seperti isu hak cipta terpelihara ini antara IBM dan Microsoft.

Samsung should review IBM vs Microsoft 20 years ago. IBM sued Microsoft because they pirated the idea of placing a menu (File Edit ….) across the top of the screen for their Excel spreadsheet from IBM’s Lotus 1-2-3 spreadsheet.

The court found that even though IBM did own the intellectual property and Microsoft did infringe IBM’s rights, IBM lost their case BECAUSE the idea of having a menu across the top of the screen, even though IBM invented it, had become too common.

Too bad lawyers and judges these days don’t know from whence we have come. Allowing Apple to prevail in a lawsuit against #Samsung because they used a “rectangular screen with rounded corners” or “swipe to open” is a clear violation of established precedence. Sumber

#boycottapple

Kini Google pula menyaman Apple. Bukan untuk membela rakan kamcingnya, Samsung tetapi atas sebab pelanggaran hak cipta Motorola Mobility yang telah dibeli oleh Google. Jika difikirkan, produk Samsung kebanyakkannya menggunakan perisian Android. Apple telah mendapatkan perintah mahkamah untuk menghalang produk Samsung dijual di Amerika. Secara tidak langsung penguasaan Android akan terjejas dengan tindakan tersebut. Pastinya kes saman-menyaman ini akan berlarutan dan perkembangan gadjet baru mungkin sedikit terjejas.

Motorola has already sued Apple over similar standards based patents. Now the new suit is over non=essential patents. As Anthony says, this is significantly different:

The Wall Street Journal reports that Google/Motorola is alleging that Apple has infringed on seven of its patents, none of which are standard-essential. This distinction is important. As FOSS Patents explains, “The announcement comes six days before the target date for a final decision on the ITC investigation of Motorola’s first ITC complaint against Apple (July 23). A preliminary ruling by an ITC judge held Apple to infringe only one of Motorola’s asserted patents, which is a standard-essential one that raises competition issues and is, therefore, less likely to result in an actual import ban.”

If a patent is deemed to be “essential” to an “industry standard,” then, as Tim Cook told Walt Mossberg, there is just “an economic argument” about how much licensees have to pay the patent holder, but courts rarely grant injunctions for standard-essential patents. Sumber

JebengOtai™

102 Replies to “#BoycottApple

  1. Tidak salah saya pernah terbaca mengenai Google membina perisian mengunakan base code yang dibangunkan daripada Apple. Mendiang Steve Jobs terkilan apa bila Google membangun perisian yang kemudiannya menyaingi mereka.

    Kes saman menyaman ini tidak akan berkesudahan ia ibarat pertelingkahan adik beradik berlainan ibu. 🙂
    akubiomed recently posted..Sudah masanya pulang ke sarangMy Profile

        1. pendapat aku ,masing-masing tidak akan mengalah kerana keduanya adalah nama besar di negara masing-masing. Kekalahan mungkin akan menjejaskan reputasi negara mereka di pandangan dunia.

    1. suri,,,sudah tentu menjadi tajuk utama akhbar dunia kerana keduanya mempunyai pengikut yang tersendiri dan ramai.

      1. Tapi tengok trend saman menyaman Apple, jika berjaya “menjinak” ikan besar, syarikat kecil pula akan menjadi mangsa selepas ini… kita lihat perkembangannya…

  2. Tak sampai ati nak boikot apple. Sebab aku pengguna tegar produk apple dari sekecil2 gadjet sampailah sebesar-besar produk. Asalkan pengguna untung, biarlah merek saman menyaman. Jangan kita kena saman sudah,

    1. saya pun pengguna tegar produk apple sebab dulu memang kerja kat kilang produk apple sebelum mereka beralih ke China.

  3. Pada pendapat saya tak wajar Apple menyaman Samsung.. Sekiranya pihak Apple berfikiran positif sepatutnya mereka rasa bersyukur kerana ada syarikat lain yang boleh memberikan saingan terhadap produk keluaran mereka..

    Isu saman ini mungkin berlaku disebabkan Apple takut mengalami kerugian, sekiranya pelanggan beralih arah untuk memilih produk Samsung yang ada kalanya jauh lebih baik berbanding produk Apple..

    P/S: Walaupun negara China terkenal disebabkan kehandalan mereka mengeluarkan produk cetak rompak, tapi takder pula syarikat-syarikat gergasi ni nak saman mereka.. huhuhu
    Anuar recently posted..Cabaran SEO Eyriqazz vs DenaihatiMy Profile

        1. Apple masih menunggu pemikir (thinker) seperti mendiang Steve Jobs. Dan mungkin tidak akan menemui pengganti. Mendiang Steve bukan sahaja tekankan inovasi, malah berjaya catch market, pengguna, teknologi dsbnya secara menyeluruh.

  4. Undang2 HakCipta Intelektual agak complicated kerana sifat-sifat yg ada pada subjek-subjeknya. Yg bro, refer is obviously judgment yg dipetik dari kptsn mhkamah di Korea yg probably ada view yg berbeza dgn mhkh di AS yg berikan kptsn yg memihak kpd Apple. Kawe tak berani nak komen sehingga dapat salinan penghakiman dan baca sendiri sobabnya. Still, sbg sykt yg develop handphone sedmikian, Apple shld dpt sedikit compensation krn nilai R&D yg tiada terhingga. Cuma a complete ban kpd produk Samsung dan lain2 smartphone (jika ada) will be unfortunate buat kita semua. Btw, nak pakai Samsung di Malaysia msh ok maaaa… Apa2 judgement di US ct tidak bind di sini, unless mereka pohon ia di enforce di sini dan ct kita benarkan 😀
    Dulu Lain Sekarang Lain recently posted..Tanjung Emas MuarMy Profile

    1. ulasan yg menarik bro..tp ade kes yg serupa antara IBM dan Microsoft dimana IBM saman Microsoft kerana meletak menu File,Edit di bhgian atas Word dan lain2 perisian nya..

      mahkamah bg keputusan yg idea itu terlalu common walaupun ibm yg mula2 invent dan microsoft terselmat dari di saman..huhu

  5. dr dulu sampai skang, sy x pernah berkenan dgn produk apple..pd sy, buang duit beli brand sahaja. sedang produk seperti itu boleh di beli dgn harga yg lebih murah dengan brand yg lain. (tp bukan produk ciplak la). cth smartphone la..

    1. Produk China tak menjejaskan Apple di negara mereka sendiri. Lepas lar tuh. Lagipun bila saman satu jenama China, brand lain pula keluar esoknya, mana lah Apple nak tahan bayar lawyer fees hee….

  6. Setuju dengan “dulu lain sekarang lain”. Kemungkinan fakta dikemukan kes Apple akan berat menyebelahi warga mereka. Namun hakikat, keputusuan di Korea telah perintah larangan jualan kedua2 produk tertentu Apple dan Samsung (termasuk iPhone4 dan Galaxy). Masih menunggu rayuan.

    Kedua2 giants peranti ini menukar teknologi dan alat ganti antara satu sama lain termasuk penggunaan mikro processor telefon pintar dan peranti. Masih lagi ada dagangan berjumlah jutaan dolar disitu.

    Namun adakah kes ini, jika berlanjutan, akan mengubah kerjasama Apple dan Samsung (terutama mikro prosessor) masa akan datang? Siapa akan menangung kerugian paling besar kemudian? Tepuk dada tanya selera wahai Apple.
    irsah recently posted..Saman Apple Vs Samsung – Hujah Peguam Keputusan MahkamahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge