#BoycottApple

Umum sudah mengetahui Samsung telah disaman oleh Apple kerana melanggar hak cipta terpeliharanya dengan jumlah yang sangat mengejutkan sebanyak USD 1 billion untuk pampasan kerana kesalahan tersebut. Anehnya kesalahan hak cipta tersebut hanyalah reka bentuk yang seakan sama seperti produk Iphone dan Ipad. Erti kata lain, produk atau gadet tidak boleh mempunyai rekaan berbentuk empat segi sama seperti produk Apple yang lain. #BoycottApple merasakan, ianya tidak adil dan keterlaluan kerana reka bentuk terlalu ‘common’ atau biasa kelihatan. Bayangkan jika kuih karipap dipatenkan rupa bentuknya. Pastinya ianya tidak logik kerana reka bentuk tersebut bukanlah unik. Mungkin contoh yang diberikan oleh saya ini tidak menggambarkan isu sebenar mengapa Apple mengambil tindakan sedemikian. Sebelum ini, terdapat kes yang sama seperti isu hak cipta terpelihara ini antara IBM dan Microsoft.

Samsung should review IBM vs Microsoft 20 years ago. IBM sued Microsoft because they pirated the idea of placing a menu (File Edit ….) across the top of the screen for their Excel spreadsheet from IBM’s Lotus 1-2-3 spreadsheet.

The court found that even though IBM did own the intellectual property and Microsoft did infringe IBM’s rights, IBM lost their case BECAUSE the idea of having a menu across the top of the screen, even though IBM invented it, had become too common.

Too bad lawyers and judges these days don’t know from whence we have come. Allowing Apple to prevail in a lawsuit against #Samsung because they used a “rectangular screen with rounded corners” or “swipe to open” is a clear violation of established precedence. Sumber

#boycottapple

Kini Google pula menyaman Apple. Bukan untuk membela rakan kamcingnya, Samsung tetapi atas sebab pelanggaran hak cipta Motorola Mobility yang telah dibeli oleh Google. Jika difikirkan, produk Samsung kebanyakkannya menggunakan perisian Android. Apple telah mendapatkan perintah mahkamah untuk menghalang produk Samsung dijual di Amerika. Secara tidak langsung penguasaan Android akan terjejas dengan tindakan tersebut. Pastinya kes saman-menyaman ini akan berlarutan dan perkembangan gadjet baru mungkin sedikit terjejas.


Motorola has already sued Apple over similar standards based patents. Now the new suit is over non=essential patents. As Anthony says, this is significantly different:

The Wall Street Journal reports that Google/Motorola is alleging that Apple has infringed on seven of its patents, none of which are standard-essential. This distinction is important. As FOSS Patents explains, “The announcement comes six days before the target date for a final decision on the ITC investigation of Motorola’s first ITC complaint against Apple (July 23). A preliminary ruling by an ITC judge held Apple to infringe only one of Motorola’s asserted patents, which is a standard-essential one that raises competition issues and is, therefore, less likely to result in an actual import ban.”

If a patent is deemed to be “essential” to an “industry standard,” then, as Tim Cook told Walt Mossberg, there is just “an economic argument” about how much licensees have to pay the patent holder, but courts rarely grant injunctions for standard-essential patents. Sumber

JebengOtai™
menang jadik abu..kalah jdik arang… 🙂 jom join #BoycottApple

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 102 Comments

  1. akubiomed

    Tidak salah saya pernah terbaca mengenai Google membina perisian mengunakan base code yang dibangunkan daripada Apple. Mendiang Steve Jobs terkilan apa bila Google membangun perisian yang kemudiannya menyaingi mereka.

    Kes saman menyaman ini tidak akan berkesudahan ia ibarat pertelingkahan adik beradik berlainan ibu. 🙂

    1. jebengotai

      erm..mungkin sifoo apple ingin menuntut apa yg telah dajar kepada anak muridnya..huhu

  2. Leeza dayasari

    macam2 erk… luas juga info yg leeza tahu bila BW ni..

  3. hatiputera

    sampai bila la diaorang akan terus saman menyaman nie.

      1. hafizmd

        Rasanya sampai mereka puas hati yg pesaing tu dah takde pe2 nanti…isk3

        1. hatiputera

          pendapat aku ,masing-masing tidak akan mengalah kerana keduanya adalah nama besar di negara masing-masing. Kekalahan mungkin akan menjejaskan reputasi negara mereka di pandangan dunia.

  4. anif

    Saya pasti Samsung akan merayu keputusan makhamah tersebut.

    Apa pun bila ada kekangan terhadap sesuatu teknologi, akan ada sesuatu yang lebih menarik akan muncul pada masa hadapan.

    1. jebengotai

      mungkin itu yg membuatkan pemangkin sbnarnya..kita tunggu jer la.. 🙂

      1. hafizmd

        kita tunggu apa lagi apple nak buat lepas ni…

        1. hatiputera

          Selepas ini apple akan keluarkan iPhone 5..dan samsung akan keluarkan model terbaru mereka selepas itu.

  5. suri

    kes saman menjadi tema utama akhbar dunia…

    1. hatiputera

      suri,,,sudah tentu menjadi tajuk utama akhbar dunia kerana keduanya mempunyai pengikut yang tersendiri dan ramai.

      1. jebengotai

        mmg ramai..s3 jer dh jual berjuta2 unit dlm tempoh beberapa bulan dilancarkan..huhu

  6. gamep01nt

    aku xpaham betul apple ni. macam la diorg ni ori sgt

    1. jebengotai

      diorg pon x berapa nk ori sgt..ade gak ciplak android skit2..

  7. Denaihati

    percaturan syarikat besar. ada tak mana2 syarikat nak saman ipad china brand…heeee

      1. irsah

        Tapi tengok trend saman menyaman Apple, jika berjaya “menjinak” ikan besar, syarikat kecil pula akan menjadi mangsa selepas ini… kita lihat perkembangannya…

    1. nurmisnanN

      Aku setuju.. Patut sama bapak ciplak kat china
      Diorang lg teruk… Untuk berbillion2 takder sape nak saman

      1. hafizmd

        hehe…sape nak saman ketua penciplak?hohoho

      2. hatiputera

        iPhone apple yang ori tu pun buat kat China.

  8. Cikgu Hairul

    Tak sampai ati nak boikot apple. Sebab aku pengguna tegar produk apple dari sekecil2 gadjet sampailah sebesar-besar produk. Asalkan pengguna untung, biarlah merek saman menyaman. Jangan kita kena saman sudah,

    1. tehr

      setuju
      asal jangan kita yang kena saman, sudah
      hehe

    2. hafizmd

      ambepun ada jugak guna apple, nak boikotpun macam tak berapa nak berkesan jugak ni…hohoho

    3. hatiputera

      saya pun pengguna tegar produk apple sebab dulu memang kerja kat kilang produk apple sebelum mereka beralih ke China.

  9. zool

    memang camtula syarikat besar.. bila rasa ada peluang dapat duit saman je

  10. onlajer

    Assalamualaikum
    selamat hari raya bro
    Nampaknya industri saman menyaman adalah industri yang paling menguntugkan di dunia ini hehe.

    1. jebengotai

      mmg menguntungkan..eh ni pon kira industri gak ker?..hehe

      selamat hari raya bro.. 🙂

  11. Hazmin Hamudin

    tak berkesudahan la benda ni nampaknya. yang untung company China yang ciplak 100%. dorg senyum je.

  12. sop

    saman menyaman perkara biasa bila telah tergugat..
    kalau tab samsung x laku x beri kesan pda ipad, mungkin x saman la kot?
    cam x setuju jer dgn keputusan mahkamah sbb bukan samsung ikut 100%

    1. jebengotai

      yela..hanya bentuk segiempat shja..dh kene saman.. 🙂

      1. hafizmd

        peti sejukpun nanti kena saman tau…hohohoho

  13. miss yaty

    tak sangka reka bentuk segi empat pun boleh jd kes saman..agknye sb samsung makin femes skrg..sume org nak tukar samsung..hehe

    1. jebengotai

      spttnya bkan hak mutlak apple..aneh jgak kan..

  14. Anuar

    Pada pendapat saya tak wajar Apple menyaman Samsung.. Sekiranya pihak Apple berfikiran positif sepatutnya mereka rasa bersyukur kerana ada syarikat lain yang boleh memberikan saingan terhadap produk keluaran mereka..

    Isu saman ini mungkin berlaku disebabkan Apple takut mengalami kerugian, sekiranya pelanggan beralih arah untuk memilih produk Samsung yang ada kalanya jauh lebih baik berbanding produk Apple..

    P/S: Walaupun negara China terkenal disebabkan kehandalan mereka mengeluarkan produk cetak rompak, tapi takder pula syarikat-syarikat gergasi ni nak saman mereka.. huhuhu

    1. jebengotai

      sbb diorg masih bergtg dgn tenaga buruh mereka..hermm..

    2. miss yaty

      saya sangat setuju pendapat awak anuar..pada pendapat saya apple takut pada saingan..padahal dorang tak perlu takut since nama apple memang dah tersohor kot…

      1. jebengotai

        yela..kalo yakin dgn produk sendiri rasanya tiada mslh kot..

  15. titan

    lantak diorang la. dah kaya pun, tak pernah belanja gua cendol.

  16. Mak lagenda

    Mak sokong samsung!!! Ha ha ha..bias sbb mak pengguna samsung skrg ni.

  17. kimmie

    Nampaknya kes saman menyaman ini akan terus berpanjangan. Erm tunggu dan lihat je apa jadi nanti.

    1. jebengotai

      yg tentu peminat tegar apple dan samsung akan berbalah.. 🙂

  18. ProfHariz

    Seronok juga tengok saman-saman ni. Time menang memang best ! Time kena. Menangunglah

    1. jebengotai

      berat mata memandang..berat lagi bahu memikul..hehe

  19. rahman

    hujah menggunakan karipap tu mungkin boleh di gunakan di mahkamah… hehe 🙂

    1. jebengotai

      yela..hanya kerana bentuk jer..kene saman bilion tu..huhu

  20. shraqs

    “We have always been shameless about stealing great ideas.” – Steve Jobs.
    🙂

    1. shraqs

      Kata2 Steve Jobs yg dipetik dari Interview tahun 1995. 🙂

      1. jebengotai

        btul bro..apple pon ade ciplak android gak skit2..huhu

        1. irsah

          Apple masih menunggu pemikir (thinker) seperti mendiang Steve Jobs. Dan mungkin tidak akan menemui pengganti. Mendiang Steve bukan sahaja tekankan inovasi, malah berjaya catch market, pengguna, teknologi dsbnya secara menyeluruh.

          1. jebengotai

            apple terpaksa tunggu lama lagik..

  21. Undang2 HakCipta Intelektual agak complicated kerana sifat-sifat yg ada pada subjek-subjeknya. Yg bro, refer is obviously judgment yg dipetik dari kptsn mhkamah di Korea yg probably ada view yg berbeza dgn mhkh di AS yg berikan kptsn yg memihak kpd Apple. Kawe tak berani nak komen sehingga dapat salinan penghakiman dan baca sendiri sobabnya. Still, sbg sykt yg develop handphone sedmikian, Apple shld dpt sedikit compensation krn nilai R&D yg tiada terhingga. Cuma a complete ban kpd produk Samsung dan lain2 smartphone (jika ada) will be unfortunate buat kita semua. Btw, nak pakai Samsung di Malaysia msh ok maaaa… Apa2 judgement di US ct tidak bind di sini, unless mereka pohon ia di enforce di sini dan ct kita benarkan 😀

    1. jebengotai

      ulasan yg menarik bro..tp ade kes yg serupa antara IBM dan Microsoft dimana IBM saman Microsoft kerana meletak menu File,Edit di bhgian atas Word dan lain2 perisian nya..

      mahkamah bg keputusan yg idea itu terlalu common walaupun ibm yg mula2 invent dan microsoft terselmat dari di saman..huhu

      1. hafizmd

        Undang2 manusia gitulah adatnya. Tak pernah konsisten penilaiannya

  22. Bro Zulkbo

    salam..
    ermm..kempen nampak
    setakat nih saya tak menggunakan
    produk samsung tapi apple adalah..
    kalau boikot agak-agak turun tak
    reganya nanti..he he

    1. jebengotai

      mungkin x rasanya..apple ade standard die tersendiri..hehe

  23. djchef

    nama apple agak buruk wat mse ni.. rmai hntam kt fb

  24. zuan

    Apple ni tak cool la.. dia cuak ngan persaingan, trus issue saman..

  25. Ibu Mifzal Arsyad

    dr dulu sampai skang, sy x pernah berkenan dgn produk apple..pd sy, buang duit beli brand sahaja. sedang produk seperti itu boleh di beli dgn harga yg lebih murah dengan brand yg lain. (tp bukan produk ciplak la). cth smartphone la..

  26. Hafizul

    emm kaya mcam tu jer..sebab jasa saman jer..haha..setuju juga dengan kata denaihati tu…hehehe

    1. irsah

      Produk China tak menjejaskan Apple di negara mereka sendiri. Lepas lar tuh. Lagipun bila saman satu jenama China, brand lain pula keluar esoknya, mana lah Apple nak tahan bayar lawyer fees hee….

      1. jebengotai

        btul..berapa ribu jenis brand dah yg sama dgn apple..huhuu

  27. irsah

    Setuju dengan “dulu lain sekarang lain”. Kemungkinan fakta dikemukan kes Apple akan berat menyebelahi warga mereka. Namun hakikat, keputusuan di Korea telah perintah larangan jualan kedua2 produk tertentu Apple dan Samsung (termasuk iPhone4 dan Galaxy). Masih menunggu rayuan.

    Kedua2 giants peranti ini menukar teknologi dan alat ganti antara satu sama lain termasuk penggunaan mikro processor telefon pintar dan peranti. Masih lagi ada dagangan berjumlah jutaan dolar disitu.

    Namun adakah kes ini, jika berlanjutan, akan mengubah kerjasama Apple dan Samsung (terutama mikro prosessor) masa akan datang? Siapa akan menangung kerugian paling besar kemudian? Tepuk dada tanya selera wahai Apple.

    1. jebengotai

      btul..samsung berpotensi hasil cip yg lebih cekap dan murah berbanding apple..

  28. Blog Asyraf

    2 2 produk ini saya tak pakai 🙂

  29. daddydee

    Kalau ditengok pada sejarah, Apple juga telah meniru patern orang lain untuk menghasilkan Iphone. Termasuk lah Siri yang dicuri dari handphone buatan China.

  30. zik

    macam2 hal .. aku bukan penguna dua2 company ne…hehe

  31. Shack

    tak sabar tunggu iphone5

  32. auc dot com

    dari sengketa dia gergasi ni patutnya nokia ambik kesempatan 🙂

  33. tips

    company besar ni suka saman-menyaman. memang aktiviti menguntungkan.. 😉

  34. faiz

    Nmpk dgt apple dengki ngan samsung…padahal byk je buat bentuk camtu…

  35. dennis

    Tak minat sangat gajet drpd apple nie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.