Contest SEO : Belajar Buat Blog Guna Hosting Termurah

Semua orang boleh buat blog. Tapi tidak semua yang boleh lakukannya dengan sempurna. Saya pun mengambil masa yang agak lama sehinggalah mampu menggunakan VPS sendiri.Itu pun masih lagi boleh dikatakan banyak kekurangan dari segi membuat tetapan atau ‘fine tuning’ mana yang perlu terutamanya Time To First Byte. Sedia maklum kita tahu masa itu emas, dan jika kita mempelajari melalui panduan-panduan belajar buat blog yang betul kita boleh menjimatkan masa dan kos yang perlu ditanggung.

Belajar Buat Blog : Tips Memilih Hosting

Sebelum belajar membuat blog, perkara asas yang perlu kita tahu ialah hosting kita. Mungkin dulu tidak banyak pilihan berbanding sekarang. Dengan persaingan antara hosting mereka dapat memberikan harga yang murah dan tawaran yang menarik. Tetapi murah tidak semestinya bagus. Kita kene pertimbangkan antara satu hosting ke hosting yang lain melalui komen-komen atau review para pengguna. Ini kerana ada yang terlebih langganan sehingga mampu memberi kesan kepada prestasi server yang turut membabitkan blog kita.

Belajar Buat Blog : Hosting Termurah

Bagi mereka yang ingin baru belajar WordPress bolehlah mencuba hosting termurah Jebengotai.com. Hosting ini tidaklah secanggih mana, tapi dengan kos RM 30 setahun boleh membina laman sesawang atau blog anda. Hosting ini diadakan bertujuan untuk mereka yang baru belajar buat blog. Yalah, sebagai tapak asas sebelum boleh berdiri pada kaki sendiri. Ianya tidak banyak fungsi yang ditawarkan, cuma kelebihan pada pemasangan SSL percuma dan server NGINX boleh membantu SEO dibahagian teknikal. Sebelum ini saya pernah katakan tahun 2017 Google sangat memberi perhatian kepada kelajuan loading laman sesawang dan juga fungsi keselamatan SSL ini.

[rpt name=”private-hosting”]

Secara kesimpulannya, beberapa perkara untuk belajar membuat blog ini telah dipindahkan kepada pihak hosting. Isu teknikal ini jika hosting itu memainkan peranan aktif, ianya sangat membantu dari segi masa kita untuk ‘troubleshoot’ isu-isu teknikal SEO ini. Kita boleh fokus dengan apa yang ingin kita tulis tanpa sebarang masalah.



Contest ini turut disertai oleh blog-blog berikut:

  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my 
  4. sayidahnapisah.com
  5. mommyfiqa.com 
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com
  12. amirkhalis.blogspot.my
  13. sayabukancikgu.com 
  14. messarah.blogspot.my
  15. jangan-bukak.blogspot.my 
  16. fadzirazak.com
  17. heroborneo.com
  18. nikkhazami.com
  19. misztrex.blogspot.my
  20. ummizarra.com
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
Jebeng Otaiβ„’
lama x menulis..hehe

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 28 Comments

  1. Ummi Hanie

    wow murahnya pakej2 hosting yang disediakan tu!

    berminat juga pakejrm50/setahun

    selamat berjaya untuk contest SEO

  2. sabree hussin

    Menarik betul pakej yang ditawarkan. Jimat pun jimat. RM30 per year tu tak termasuk domain kan?

    1. jebengotai

      hosting shja…ala, mcm hosting member2..hehe

  3. Mayy Jie

    Ooo rupanya ada juga hosting yang boleh didapati dengan harga murah dan menjimatkan. Banyak lagi perlu belajar pasal blog ni.

    Semoga berjaya contest ini.

    1. jebengotai

      terima kasih, yelah..nak belajar kene crik yg murah dulu…x la rasa rugi..hehe

  4. zik

    boleh menang nih bro.. all the best..

  5. Aynora Nur

    All the best!

  6. Nur Khairul Azizi

    Assalamualaikum….

    perghh promote domain tu…Anyway good luck yer πŸ™‚

  7. titan

    ohh..

    hang join contest rupanya ek.

  8. dedauncomel.com

    Menarik ni.. Saya pun baru belajar buat blog. Semoga berjaya untuk contest πŸ™‚

  9. sis hawa

    nice sharing…!! Saya datang dr segmen yang sama.. salam kenal dan selamat maju jaya dlm dunia blogging πŸ˜€

  10. Hero Borneo

    sampai sekarang saya belum pandai lagi untuk mendapatkan trafik yang tinggi ke blog saya..

      1. Hero Borneo

        saya rasa macam tak percaya la pulak bro…

        bro kan otai..hehehehe

          1. Hero Borneo

            kalau macam tu kita serupa hehehe..

  11. azuan

    perkongsian yang menarik.
    semoga berjaya.

  12. Khairul Zamri

    Dah tamat ke kontes ini ramai juga yang join ni. Semoga berjaya semua

  13. Pakar

    Smoga berjaya dengan bisnis yang tuan bangunkan..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.