September 22, 2021

Contest SEO : Belajar Buat Blog Guna Hosting Termurah

Semua orang boleh buat blog. Tapi tidak semua yang boleh lakukannya dengan sempurna. Saya pun mengambil masa yang agak lama sehinggalah mampu menggunakan VPS sendiri.Itu pun masih lagi boleh dikatakan banyak kekurangan dari segi membuat tetapan atau ‘fine tuning’ mana yang perlu terutamanya Time To First Byte. Sedia maklum kita tahu masa itu emas, dan jika kita mempelajari melalui panduan-panduan belajar buat blog yang betul kita boleh menjimatkan masa dan kos yang perlu ditanggung.

Belajar Buat Blog : Tips Memilih Hosting

Sebelum belajar membuat blog, perkara asas yang perlu kita tahu ialah hosting kita. Mungkin dulu tidak banyak pilihan berbanding sekarang. Dengan persaingan antara hosting mereka dapat memberikan harga yang murah dan tawaran yang menarik. Tetapi murah tidak semestinya bagus. Kita kene pertimbangkan antara satu hosting ke hosting yang lain melalui komen-komen atau review para pengguna. Ini kerana ada yang terlebih langganan sehingga mampu memberi kesan kepada prestasi server yang turut membabitkan blog kita.

Belajar Buat Blog : Hosting Termurah

Bagi mereka yang ingin baru belajar WordPress bolehlah mencuba hosting termurah Jebengotai.com. Hosting ini tidaklah secanggih mana, tapi dengan kos RM 30 setahun boleh membina laman sesawang atau blog anda. Hosting ini diadakan bertujuan untuk mereka yang baru belajar buat blog. Yalah, sebagai tapak asas sebelum boleh berdiri pada kaki sendiri. Ianya tidak banyak fungsi yang ditawarkan, cuma kelebihan pada pemasangan SSL percuma dan server NGINX boleh membantu SEO dibahagian teknikal. Sebelum ini saya pernah katakan tahun 2017 Google sangat memberi perhatian kepada kelajuan loading laman sesawang dan juga fungsi keselamatan SSL ini.

[rpt name=”private-hosting”]

Secara kesimpulannya, beberapa perkara untuk belajar membuat blog ini telah dipindahkan kepada pihak hosting. Isu teknikal ini jika hosting itu memainkan peranan aktif, ianya sangat membantu dari segi masa kita untuk ‘troubleshoot’ isu-isu teknikal SEO ini. Kita boleh fokus dengan apa yang ingin kita tulis tanpa sebarang masalah.Contest ini turut disertai oleh blog-blog berikut:

 1. calrasepatrick.blogspot.com 
 2. nonasani.blogspot.my 
 3. missobsesi.blogspot.my 
 4. sayidahnapisah.com
 5. mommyfiqa.com 
 6. bloggerlelaki.com 
 7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
 8. dianarashid.com 
 9. susahsenangblogger.com
 10. at-tarmizi.blogspot.my 
 11. myideakini.com
 12. amirkhalis.blogspot.my
 13. sayabukancikgu.com 
 14. messarah.blogspot.my
 15. jangan-bukak.blogspot.my 
 16. fadzirazak.com
 17. heroborneo.com
 18. nikkhazami.com
 19. misztrex.blogspot.my
 20. ummizarra.com
 21. infopelajar2u.com
 22. sabreehussin.com
 23. topseofriendly.blogspot.my
 24. ummiseri.com
 25. saidila.com
 26. qiyasaad.com
 27. kataubaid.com
 28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
 29. iuzira.com
 30. hiburansabah.com
 31. heroborneo.com
 32. nasitambah.com
 33. aynorablogs.com
 34. ohtiptop.com
Jebeng Otaiβ„’
lama x menulis..hehe
Share

28 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.