Banyak perkara berlaku pada awal tahun ini. Permohonan pinjaman Tekun untuk memulakan perniagaan telah siap diproses. Pegawai Tekun telah datang ke rumah saya untuk melihat stok barang yang hendak saya jual. Sejak akhir-akhir ini saya agak terlewat untuk update entri terbaru untuk laman sesawang saya. Bukan mudah untuk memulakan perniagaan ini. Akaun semasa, resit, logo syarikat, invoice dan macam-macam lagi perlu dibuat supaya mudah menjalankan urusan perniagaan. Dalam beberapa hari ini juga saya perlu siapkan kesemuanya sambil perlu menjual baju, mengambil tempahan dan mengemaskini buku kira-kira syarikat. Rasanya seperti setahun lamanya menjalankan perniagaan ini. Tidak mengapalah saya perlu berkorban sedikit masa untuk menyediakan tapak asas yang kukuh sebelum boleh pergi jauh kehadapan.

login

Selain dari sibuk menguruskan ‘perniagaan’, salah satu laman sesawang rakan saya LangkawiHomestay.Net mengalami masalah. Masalah yang bukan disebabkan oleh ‘hacker’ tetapi disebabkan oleh ‘database’ wordpress. Saya tidak pasti adakah ianya disebabkan ‘bug’ atau plugin yang bermasalah. Saya pun turut mengalami masalah ‘error 500’ dan menambah lagi kepayahan untuk permulaan tahun baru ini.

Berbalik kepada masalah rakan, LangkawiHomestay.Net saya dapati kita sebagai Admin tidak boleh login dan masuk kedalam Dashboard. Berkali-kali ‘reset’ di ‘database’ dan masalah ini tidak dapat diselesaikan walaupun dengan menamakan semula ‘folder’ plugin. Walau bagaimanapun, laman sesawang beliau masih boleh di layari cuma kita tidak boleh memasuki ruangan Admin untuk membenarkan komen-komen yang ditangguh, update entri dan sebagainya. Akhirnya penyelesaiannya agak mudah. Tidak perlu ‘install’ semula fail WordPress baru ataupun ‘database’ baru.

  • Login phpMyAdmin
  • Kenalpasti ‘id’ kita di ‘table’ wp_user
  • Salin kod ini.
a:1:{s:13:"administrator";b:1;}
  • ‘Browse’ wp_usermeta > cari wp_capabilities > pilih ‘id’ yang sama dengan ‘id’ kita.
  • Tampal di ruangan ‘meta_value’
Jebeng Otaiβ„’
jgn risau..tips ni x kene bayar..hehe πŸ™‚

21 Replies to “You do not have sufficient permissions to access this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.