Wordless Wednesday : Machinchang

Machinchang - Gunung Machinchang di Langkawi. Gambar diambil ketika menaiki Cable Car. Pengalaman pertama menaiki fasiliti yang menjadi tumpuan pelancong.

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 81 Comments

    1. hafizmd

      Baru tau ada nama gergasi camni…hohohoho

      1. JebengOtai

        ade bro..hikayat lama..’mat cincang'(machinchang) lawan dengan ‘mat raya'(gunung raya) time kenduri kawen..terlanggar lauk dah ‘kuah'(pekan kuah) nya tertumpah..hehe

        1. rahman

          dahsyat betul hikayatnya bro hehe 🙂

          1. JebengOtai

            asal usul lagenda langkawi.. 🙂

          2. anif

            Boleh difilemkan ni! 😀

        2. chii

          okeh…baru chii tau..menarik gak hikayat nya ye

          1. JebengOtai

            byk lagi hikayat nya..mcm tasik dayang bunting,telaga tujuh,beras terbakar,lagenda mahsuri,gua cerita, dll.. 🙂

  1. ProfHariz

    Pandangan Gunung Machinchang Dari Cable car memang terbaik 🙂

    1. JebengOtai

      tula..syg pki kamera hp jer..kene pki dslr bru menarik..hehe

  2. Shasha Catering

    Wow! Saujana memandang! Masyaallah! Sungguh indah alam ciptaan tuhan. Gambar yang cantik. Nice.

  3. hafizmd

    Terbaik! Ni kalau dapat daki menegak…fuh!

    Cantik gambarnya bro =)

      1. rahman

        kalau jatuh jadi hikayat nanti 🙂

    1. chii

      x mustahil ada yg berani nak mendaki nya kan

      1. JebengOtai

        setakat ni x tau plak..tp mmg ramai jugle trekking kat bawah tu..

        1. chii

          owh..boleh wat jungle trekking ye..hurm..akn chii usulkan pada kawan..eheh

          1. JebengOtai

            aah..jungle trekking telaga tujuh..air terjun tujuh tingkat..hehe

  4. nurmisnan

    Ini kalau buat hiking best gak.. tapi aku past bawah jer berani
    har3..

    1. JebengOtai

      tp yg lalu bwh tu yg mencbbr..senak gak perut..hehe

  5. Cikgu Hairul

    Gayat! dapat naik 2 kali, dua-dua kali tu merangkak atas jambatan. Hahaha

    1. JebengOtai

      lebih gayat bila angin kuat..bergoyang2 pelantar die tu..huhu

  6. hatiputera

    Gunung nie kat mana? Pahang ke?

  7. titan

    mana ko. tak nampak punn..

    1. chii

      tgh minum cendol di balik pokok2 tu..huhu

        1. chii

          biasalah..chii guna teropong ajaib,,,ahahah

  8. iAwani

    wow! cantik gambarnya. Namanya juga unik, sekaan sukar disebut.

  9. Juan

    gambar ni kalau pakai dslr memang terbaik lah

  10. zool

    Langkawi tu.. mesti banyak beli coklat Daim kan?? hehhehe

    1. JebengOtai

      daim,toblerone,kinder bueno,cadburry..mcm2 ag..

  11. Bro Zulkbo

    salam..
    perghh..nampak besar
    di skrin 24 inci saya
    nih 🙂

  12. tehr

    aku ingatkan nama dia ‘mat cincang’

    1. JebengOtai

      mmg nama die mat cincang..tp kalo tgk google machinchang..huhu

    1. JebengOtai

      mmg sayup2 pemandangan..kalo kaki bidik mmg berbaloi.. 🙂

  13. Kulanzsalleh

    Cantik tempat ni.. nak datang sini suatu hari nanti

  14. chii

    mcm gayat la plakk chii tgk..setakat usha dari jauh je la

  15. Kamal Mustafa

    Pernah poie kek sini dulu. Permandangan memang cantik.

  16. SuhairiDotCom

    Terbaiklah bro gunung ni tinggi elok kau buat track climbing 🙂

    1. JebengOtai

      mmg x dan nk trekking ni..mslh kecedaraan lutut..huhu

  17. Hafizul

    Wahh menarik sgt gambar ni…boleh ambil tak?nak buat wallpaper..hehe

  18. KY

    besarnya…kalau tengok real..lagilah besarkan?

  19. faizul

    bro, mungkin lagi cantik kalu difilterkan dulu pic ni, letak effect yang menarik supaya suasanya meriah.

  20. Shack

    wah..menarik ni bro..

  21. Denaihati

    lain betul ejaannya. baru tau pulak kisah disebaliknya

    1. JebengOtai

      ade dua versi nama..satu mat cincang..kalo ikut google machinchang..mmg byk cerita lagenda kat langkawi 🙂

  22. yas

    Nama tu klau ikut org kita leh jadi “mat cincang ” woo…hehehe

  23. budak felda

    terbaik la bro, kat mana nie…posisi gambar yg menarik

  24. irsah

    itu baru kamera hp. Kalu dslr. perghhh tangkap shadu der. kompom shot2 giler2nya.
    tang machinchang tuh marah kat sape submit kat Goog. atau depa salah taip. sebab memang femes dengan nama Gunung Mat Cincang.

    1. JebengOtai

      mungkin juga..mmg kene marah pakcik google ni..

  25. cik tom

    br nak tanya apa maksudnya..rupanya gergasi ye..menarik gmbrnya …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.