Dalam masa kurang beberapa jam lagi, Felix Baumgatner dari pasukan Redbull Stratos akan melakukan terjunan dari ketinggian 120,000 kaki dari aras laut. Beliau melakukan terjunan di dalam kawasan stratosfera Bumi. Lapisan ini merupakan lapisan kedua luar dan udaranya sangat nipis serta memerlukan beliau memakai kelengkapan khas sama seperti sut angkasawan. Felix Baumgatner ini terkenal dengan aksi terjun bebasnya. Sebut sahaja menara atau puncak didunia, pastinya beliau pernah melakukan terjunan bebas. Mungkin disebabkan telah bosan setelah kesemua monumen berjaya ditawan, kini beliau mempunyai misi untuk membuat terjunan bebas pada ketinggian 120,000 kaki dari aras laut. Jika ianya berjaya, beliau telah berjaya memecahkan rekod sebelumnya pada ketinggian 105,000 kaki. Selain itu juga, beliau ingin menjadi manusia pertama yang melepasi kelajuan supersonic. Dari apa yang saya baca, beliau telah melalui banyak kesukaran sehinggalah kehari ini. Salah satunya ialah beliau tidak selesa didalam ruang sempit atau klaustrofobia.

felix
Belon Helium yang digunakan Redbull Stratos

Saya tidak kisah sangat tentang usaha beliau untuk membuat terjunan bebas tetapi pada masa yang sama, Redbull telah menganjurkan contest meneka kawasan pendaratan Felix Baumgatner pada hari beliau emlakukan terjunan bebas itu. Jam tangan yang boleh dikatakan mahal ini, Zenith Stratos Flyback akan diberikan kepada mereka yang meneka dengan tepat. Caranya sangat mudah, hanya kik dimana-mana lokasi yang dirasakan Felix Baumgatner ini akan mendarat dan pemenang akan ditentukan kepada mereka yang meneka dengan tepat atau yang paling hampir lokasi pendaratan Felix.

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=tHUcN5JGQ40″ width=”600″ height=”400″]
Jebeng Otaiβ„’
kalo terjun dari mesosfera leh terbakar suit tu..hehe πŸ™‚

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan.

– Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta )
– Part-Time Blogger

55 Replies to “Redbull Stratos : Terjunan 120,000 Kaki Dari Aras Laut

  1. persediaan selama 5 tahun dengan kajian saintifik secara terperinci. memang mengagumkan. Mereka ni dah jauh meninggalkan kita dari segi teknologi angkasa .

    harap harap satu hari nanti ada negara islam yang mempunyai kepakaran dan penyelidikan angkasa setanding mereka ni ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.