Kalau hendak diikutkan, jarang-jarang rakan-rakan blogger guna tema ini. Tema Lightword ini merupakan tema percuma didalam inventori WordPress. Pada awalnya tema ringkas ini saya sangkakan coding yang digunakan amat ringkas tetapi jangkaan saya meleset akhirnya. Sepanjang berkecimpung menggodek tema untuk lulus Ujian Google Snippets ini, saya tidak pernah jumpa tema yang sangat kompleks seperti Lightword. Ianya jauh lebih sukar daripada tema Thesis tetapi ia memerlukan cuba jaya untuk melihat samada melepasi ujian Google Snippets tersebut. Mungkin saya terlepas pandang tetapan yang ada pada tema ini dan jika ada untuk paparan nama ‘author’ sila beritahu saya untuk kaedah yang lain tanpa memerlukan ubahsuai plugin.

Google Snippets : Tema Lightword

Google Snippets : Langkah-langkah Untuk Error “updated”.

  1. Login WordPress Admin
  2. Appearance -> Theme dan pasang tema Lighword
  3. Klik Appearance -> Editor -> Edit Theme Functions (functions.php) seperti dibawah.
  4. Save setelah selesai.
echo "<div class=\"comm_date\"><span class=\"data\"><span class=\"j\">".get_the_time('j')."</span>".get_the_time('M/y')."</span><span class=\"nr_comm\">";
echo "<a class=\"nr_comm_spot\" href=\"".get_permalink()."#comments\">";
if(!comments_open()) _e('Off','lightword'); else echo lightword_fb_get_comment_type_count('comment');
echo "</a></span></div>\n";
break;

Dan tukarkan kepada code dibawah :-

echo "
<div class=\"comm_date\">
<div class=\"updated\"><span class=\"data\">
<span class=\"j\">".get_the_time('j')."</span>".get_the_time('M/y')."</span></div>

<span class=\"nr_comm\">";

echo "<a class=\"nr_comm_spot\" href=\"".get_permalink()."#comments\">";
if(!comments_open()) _e('Off','lightword'); else echo lightword_fb_get_comment_type_count('comment');
echo "</a></span></div>\n";
break;

Google Snippets : Langkah-langkah Untuk Error “entry-title”

  1. Klik Apperance -> Theme -> Lightword -> Edit Main Index Template (index.php)
  2. Cari code dibawah :-
<h2><a title="<?php the_title(); ?>" href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a></h2>
<?php lightword_simple_date(); ?>

Gantikan dengan kod :-

<h2><div class="entry-title"><a title="<?php the_title(); ?>" href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a></div></h2>
<?php lightword_simple_date(); ?>

Google Snippets : Langkah-langkah Untuk Error “Author”

  1. Klik Plugins -> Add New -> Pasang plugin GPAISR
  2. Klik Plugins -> Editor -> Edit class filter ( google-author-information-in-search-results-wordpress-plugin/class.filter.php )
  3. Cari kod seperti dibawah.
return $content .= '<a href="'.$gplus_author_link.'" '.$newWindow.' '.$showHide.'>'.$linktext.'</a>';

Gantikan dengan kod :-

return $content .= '<div class="vcard"><span class="url fn"><a href="'.$gplus_author_link.'" '.$newWindow.' '.$showHide.'>'.$linktext.'</a></span></div>';
Jebeng Otaiβ„’

57 Replies to “Google Snippets : Ubahsuai Tema Lightword

  1. ok,. nak try ,. thanks bro,. tapi macam dah ok jer sya tgk,.. dapat kuar picture profile,. ok kah tuh,.? cuma error nye jer masih ade,. πŸ™‚

  2. at last dah siap!,. dah check Rich Snippets Testing Tool .. kalau letak link xder dah error semuanya.. tapi kalau letak link untuk post entri,. Masih ada error iaitu
    Warning: Missing required field “entry-title”. Try edit sendiri, tak jadi pulak,.trpaksa mula balik.. hehe,.

  3. bro thanks info. baru jumpa mistake php call dia dekat main domain c5. jenuh nak settlekan query dia untuk sniplet Google. nanti nak try adjust.

  4. ermm..bleh thn gak coolnya. tp sejak da terjebak ngan twenty eleven..rasanya mcm nak setia pada yg satu dulu ni je..myb next time bleh try..eheh

  5. Aku masih lagi pakai theme twenty eleven child theme. Untuk google snippet, pakai plugin wordpress je. Alhamdulillah, menjadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge