Bagaimana agaknya jika kita tinggal berseorangan didalam sebuah bandar besar seperti didalam cerita I Am Legend. Mungkin tinggal berseorangan tidak menjadi masalah tetapi masalah terbesarnya pasti adalah dengan ancaman ‘zombie’ ataupun manusia yang telah dijangkiti virus yang mengawal sistem badan dan mengubah sifat kemanusiaan pada mangsa jangkitan. Secara semulajadinya, ada sesetengah makhluk seperti cacing pita dan sebagainya mampu mengawal sistem otak mangsa yang dijangkiti supaya perumah atau haiwan dijangkiti dimakan oleh pemangsa lain. Ia berbuat begitu kerana, ia perlu membiak didalam perut pemangsa dan disebarkan semula melalui najis dan kitaran ini berulang untuk kelangsungan hidup spesis mereka.

Saya sudah menonton I Am Legend beberapa kali dan jalan penceritaannya agak menarik. Watak utama bersungguh-sungguh untuk mencari penawar kepada jangkitan yang mengakibatkan manusia dibandar itu menjadi zombie. Berbagai dugaan dilalui sehinggalah watak utama kehilangan anjing kesayangannya kerana diserang oleh ‘zombie’. Saat menyedihkan walaupun interaksi antara manusia dan haiwan. Sehingga akhirnya beliau terbunuh untuk menyelamatkan dua orang manusia yang sihat dalam perjalanan mereka ke utara dimana kawasan tersebut terselamat dari serangan virus tersebut. Tetapi saya terlihat cerita yang sama tetapi ‘ending’ berlainan untuk cerita I Am Legend ini. Saya rasakan ianya taktik atau strategi mereka untuk mempelbagaikan pengakhiran cerita.

Jebeng Otai™

18 Replies to “Cerita Sama Lain Ending

  1. Honestly aku memang suka giler cerita I AM LEGEND
    kehilangan binatang belaan yg di sayangi + hidup
    keseorangan teringatkan keluarga yang terbunuh…
    Arghhhh.. memang pahit…

  2. Kawe pon suka citer ni. Cuma permulaan 15 minit pertama boring sikit sbb clueless tanpa dialog dsb. Lama-lama jadi best dan Will Smith mmg hidupkan watak dgn baik. Alternate ending tu esok ler kawe tgk. Dah malam ni, malas sikit nak layan video… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *