66 Cubaan Hack Dalam 5 Hari

Saya baru sahaja pulang bercuti di Langkawi. Penat juga badan menaiki bas selama 12 jam dan kemudian menaiki feri untuk sampai ke Langkawi. Saya pergi ke Langkawi atas jemputan Bumi Langkawi Homestay untuk melihat keadaan ‘projek’ homestaynya yang terbaru. Boleh dikatakan hampir 90% siap dan hanya tinggal memasang jubin, siling, cat dan membawa masuk perabut. Mungkin homestay tersebut boleh beroperasi sepenuhnya pada awal tahun hadapan. Unit rumah 2 tingkat dilengkapi 8 bilik, perabut penuh serta sistem penghawa dingin. Bagi mereka yang berkeluarga besar, mereka boleh berjimat malah dapat menginap dengan selesa dengan menyewa homestay ini. Persiapan perlu dilakukan segera kerana mungkin Langkawi akan kebanjiran pelancong pada bulan March hadapan kerana Lima 2013 akan berlangsung pada penghujung bulan tersebut. Sepatutnya pada bulan Disember tetapi ditunda mungkin atas sebab faktor cuaca yang tidak menentu.

5 hari saya meninggalkan laman sesawang saya. Dan 5 hari jugalah laman sesawang ini menghadapi cubaan hack dari pihak yang tidak bertanggungjawab. Walaupun saya memasang plugin Better WP Security pada tetapan ‘basic’ ia sudah mampu memberi perlindungan terhadap serangan sebegini. Perlindungan ‘basic’ sudah memadai untuk ‘hackers amateur’. Mengikut log, mereka telah menggunakan kata laluan yang berlainan. Ancaman hacker ini bukannya rekaan semata-mata tetapi adalah benar belaka.

Jebeng Otaiβ„’
mmg bahaya..

jebengotai

Menulis sekadar perkongsian. Memberi info dari pembacaan, pengalaman dan kajian dari penulis. Mungkin dari sini, pandangan kita dapat diperluaskan. - Freelance VPS setup ( NGINX + Pagespeed + Vesta ) - Part-Time Blogger

This Post Has 80 Comments

  1. Eizil

    Ada yang tidak puas hati dengan bro kot… tu yang cubaan bertubi-tubi dilakukan…

    1. jebengotai

      pergh..seram gak tu..tp rata2 ip uk dan russia..

      1. hairulafiz

        tak ni hacker2 beginner kot nak cuba skil diorang

      2. Bro Zulkbo

        salam..
        berkenan betul orang sana dengan blog nih ye..jual je..taruk rega mahal2..
        he he

        1. jebengotai

          hehe..mungkin nk belajar bahasa melayu agknya.. πŸ™‚

    2. faizfakhirin

      malaysia rasanya…dia buat pengalihan server masa serangan.

  2. hafidz

    fuh. banyak betul cubaan hacking blog bro ni. takde keja sangat ni namanya. fuh~

      1. cik tom

        banyakknye cubaan hack..dahsyattt..

  3. hatiputera

    Diaorang testing vulnerable secara rawak jer sebab mungkin dapat tutorial hacking melalui google.

    1. jebengotai

      aah bro..ttp utk 66 kali dlm 5 hari tu..rasanya dh bkn rawak ag dah..

      1. cik tom

        maybe diorg tgh target blog ni ke?hmm…

    1. jebengotai

      uih x der la..kalo x amik tindakan sepatutnya..yg sesiapa pon leh jdik mangsa juga..

  4. Denaihati

    hackers ni betul2 nak test power bro kot…pelik juga yg ip rusia tu.

  5. onlajer

    untuk lelaman yang popular seperti JO mungkin para hacker nak cuba test power

  6. Hazmin Hamudin

    Bukan main banyak lagi cubaan untuk hack blog bro… Bahaya betul macam ni.

  7. Razlan

    Ingat senang nak hack blog bro otai ne,he baru depa tau

  8. KiD

    tu diaaaa… dia tengok perkataan otai maaa… mesti diorang nak try. πŸ™‚

  9. Amirez

    banyak kali cubaan tu. mujur ada plugin BWP

    1. jebengotai

      mmg byk membantu la..kalo x mmg susah nk detect masalah mcm ni..

  10. hafizrahim

    saya pun macam nak kena check ni..takut2 tiba2 kena hack

    1. jebengotai

      sebagai langkah berjaga2 utk elak perkara x diingini..huhu

  11. azura

    pergi dekat setting general, jangan tick bahagian membership anyone can register, cer try maybe boleh elak user baru sebab saya buat cantu sekarang tak ada yang dapat hack lagi

    1. jebengotai

      sy mmg x approve membership..hnya terpilih shja.. πŸ™‚

      1. puteri kasih

        mujurlah JO tau benda2 camni..kalau puteri memang blur terus..huhu

  12. hairulafiz

    semakin popular blog semakin kuat sekuriti kita kena buat…

    1. jebengotai

      x tau bagaimana nk gambarkan jika kesemua entri yg ditulis hilang begitu shja..

  13. Norizwan

    adakah blog bro amat bernilai sekali…dasyat betul ada hackers asing ceroboh blog bro….

  14. ohcikgu

    wah, rajin gila diorang ni hack yekk..

  15. auc

    huh bahaya ni… nak ada security tu

  16. akubiomed

    Saya juga tidak terkecuali terkena serangan brute force seperti di blog bro.

    1. akubiomed

      Kalau Langkawi sudah boleh mendapatkan perkhidmatan daripada Bumi Langkawi Homestay.

      1. jebengotai

        harap2 leh bertahan dari serangan hackers..huhu

        bro nak melancong ke Langkawi ker? πŸ™‚

  17. Hafizul

    haha..takutnya..sy masih belum install security lagi nih..kena install secepat mungkin..best arr bro ada pngalaman mcm ni…

  18. Leeza dayasari

    singgah lagi sini…..
    **cuma nak maklumkan sahaja, andai kata awk ada masukkan blog sy dlm bloglist, mohon semak erk sama ada boleh view atau tak. kalau tak boleh, mohon update link, sbb saya baru tukar kpd domain sndiri. pesanan ni diberi sebab blog awk ada dlm bloglist saya. he he he
    Saya mohon maaf di atas segala kesulitan.

  19. Blog Keperawatan

    Bisa sampai 66 kali dalam hanya waktu 5 hari..semangat sekali yang mencoba hack yah

  20. SDC

    Bahaya ni bro. Maybe bro pakai CDN, para hackers cuba brute attack pada server2 luar negara. Server dalam negara pn tak terlepas bro. Aku da 3 kali hilang content site tp dapat diselamatkan dengan data penyandar πŸ™‚

    1. jebengotai

      mungkin cdn ni merupakan Achilles heel agknya..hehe

  21. Menakutkan. Timely reminder buat kami yg lain utk berhati-hati. Kalau blog dah hangkang, gelap gulita rasa dunia ni.. adehhh…

  22. arelan

    memang dahsyat.minta jauh la blog ku dari dihack gak.

    *ada ke orang nak hack??hahah

    1. jebengotai

      ade bro..cuba psng plugin security siap…hehe

  23. hafizmd

    fuh! ngeri ambe…nasib baik jugak ada pasang plugin ni..dapat jugak tepis…fuh!

    1. jebengotai

      tepis ngn elak bro..kalo bleh bagi buah pukul skali..hehe

  24. nurmisnan

    kalau dilihat tarikh memang setiap hari
    dia cuba masyuk.. bahaya tuh..

    1. Hafizul

      haha..kalau blog famous, kalau tak ada security pening jugak kepala kan?

      1. jebengotai

        pening kalo2 die delete semua entri kita..time tu nangis pon dh x guna..huhu

    1. jebengotai

      mungkin ade plugin baru yg vulnerable dgn injection..

  25. papa mifz

    hmm…mafia russia cari bro?? bahaya nih…hehe

  26. cik tom

    blogwalking kt blog lain dlm seminggu dua ni pn sm..duk cite psl hack ni jgk..mmg musim dia duk menghack kot,…huhuu…seram plk..

    1. jebengotai

      yeke?..ade rakan2 yg kene cubaan hack ni ker?

  27. titan

    nampak sangat takde orang belanja diorang makan cendol nih.

    1. dzuandiey

      hahaha…titan, jom cendol pulut seROUND..hihi

  28. puanbee

    nasib baik tak lepas .. 5 hari tak de org monitor kan ..

  29. shraqs

    Ramai peminat ni bro… πŸ™‚

    1. dzuandiey

      peminat tak ada niat tak baik tak apa..hehee

  30. dzuandiey

    wah..tudia..banyaknya…bahaya betul ni..kena ambil langkah berjaga-jaga

  31. huhu..harus pasang plugin ni..takut la bila baca hal berkaitan hacked ni…

  32. Mr.SR

    Huh. Salam perkenalan.

    Huh. Mesti dorang ni gunakan teknik Brute Force Attack. Sebab dari printscr rata-rata menggunakan username admin,user. Walaupun blogger baru. Takkan dorang nak guna username macam tu. Betul tak?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.