Realisasi Kenderaan Elektrik

Coupon Zalora

ZALORA 15% Voucher : ZBAP0Q8

Advertisement

Otai Blogosphere

1 comment
ridza adhil
1 comment
1 comment

Dunia semakin lama semakin bergerak maju kehadapan. Kemunculan gadjet Samsung Galaxy S3 dengan teknologi pengecas tanpa wayarnya telah digunakan sepenuhnya. Seperti apa yang saya jangkakan teknologi ini dapat merealisasikan penggunaan kenderaan elektrik dalam masa beberapa tahun lagi. Impaknya pasti mengujakan. Teknologi ini disempurnakan oleh Qualcomm untuk kenderaan elektrik. Ianya mengecas kenderaan ketika berhenti di tempat letak kereta tanpa perlu melakukan sambungan elektrik. Hanya perlu berhenti dan membiarkan kereta disitu untuk melakukan pengecasan tenaga.

Bernas
Salah satu idea yang cuba diketengahkan Qualcomm ialah meletakkan pad pengecasan disepanjang bawah permukaan jalan raya. Ketika kenderaan bergerak, ianya akan mengecas bateri dengan serta merta ketika di pandu. Pada saya idea ini sangat bagus dan tidak pula saya terfikir sebelum ini. Hasilnya, kenderaan tidak perlu memerlukan modul bateri yang besar untuk perjalanan jauh. Ibarat keretapi Shinkansen yang mendapat tenaganya melalui grid talian elektrik untuk menggerakkan motornya.

Impak
Pelbagai manfaat diperolehi oleh pengguna terutamanya manusia sejagat. Kesan rumah hijau dapat dikurangkan yang menjadi punca cuaca tidak menentu masakini. Selain itu penggunaan motor yang tahan lasak mengurangkan kos penyelenggaraan. Berkemungkinan juga cukai jalan akan dikurangkan justeru dapat meningkatkan ekonomi semua peringkat. Cukai untuk subsidi juga boleh dikurangkan dan diagihkan untuk pembangunan lain seperti pendidikan percuma dan sebagainya.

Jebeng Otai™

66 thoughts on “Realisasi Kenderaan Elektrik

  1. Dulu Lain Sekarang Lain

    Last week, ada kawe terbaca mengenai kenderaan elektrik ini dan betapa ianya amat hot di awal dekad lalu. Somehow, atas sebab tertentu teknologi gagal dibangunkan utk kegunaan meluas bagi awam. The same thing dgn penggunaan gas sbg bahan alternatif. Kalau tidak silap end of 2008, ramai yg sibuk pasang tangki gas ini di Malaysia akibat kenaikkan mendadak minyak yg diumumkan oleh mantan PM. Skrg.. hmmm.. sonyap dah.
    Dulu Lain Sekarang Lain recently posted..Amendment to Section 114(a) of the Evidence Act 1950My Profile

    Reply
  2. LadyBird

    sangat2 mesra alam andai semua pengguna jalan raya menggunakan kenderaan yg menggunakan tenaga elektrik ataupun gune tenaga solar.. xdela berlaku pertambahan pencemaran alam.. semakin lama keadaan dunia semakin teruk.. sdgkan kesedaran penghuni dunia masih di peringkat yang sangat rendah..
    LadyBird recently posted..♥ Makanan Kegemaran Rasulullah saw. ♥My Profile

    Reply
  3. Cikgu Hairul

    Masa last sem di utm haritu saya ada dengar diorang tengah buat kajian bab keta elektrik ni. Cuma yang sedihnya bila universiti mula buat kajian, tak ramai pelabur yang sanggup keluarkan modal untuk biayai kajian. Tapi bila dah berjaya masing2 berlumba2 nak ambik nama.. Antara rintihan lecturer2 saya dulu la..

    Reply
    1. JebengOtai Post author

      x juga..kerana kos kereta elektrik mahal disebbkan bateri yg besar..jika dpt di implimentasi, harga kenderaan elektrik boleh murah..

      Reply
    1. JebengOtai Post author

      cuma medan magnet shja..lgipon jarak nya x jauh..mmg x der efek sgt..ttp undang2 untuk pelepasan medan magnet ni mmg strict..selagi mematui standard..so ianya selamat.. :)

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge