qualcomm-halo

Dunia semakin lama semakin bergerak maju kehadapan. Kemunculan gadjet Samsung Galaxy S3 dengan teknologi pengecas tanpa wayarnya telah digunakan sepenuhnya. Seperti apa yang saya jangkakan teknologi ini dapat merealisasikan penggunaan kenderaan elektrik dalam masa beberapa tahun lagi. Impaknya pasti mengujakan. Teknologi ini disempurnakan oleh Qualcomm untuk kenderaan elektrik. Ianya mengecas kenderaan ketika berhenti di tempat letak kereta tanpa perlu melakukan sambungan elektrik. Hanya perlu berhenti dan membiarkan kereta disitu untuk melakukan pengecasan tenaga.

Bernas
Salah satu idea yang cuba diketengahkan Qualcomm ialah meletakkan pad pengecasan disepanjang bawah permukaan jalan raya. Ketika kenderaan bergerak, ianya akan mengecas bateri dengan serta merta ketika di pandu. Pada saya idea ini sangat bagus dan tidak pula saya terfikir sebelum ini. Hasilnya, kenderaan tidak perlu memerlukan modul bateri yang besar untuk perjalanan jauh. Ibarat keretapi Shinkansen yang mendapat tenaganya melalui grid talian elektrik untuk menggerakkan motornya.

Impak
Pelbagai manfaat diperolehi oleh pengguna terutamanya manusia sejagat. Kesan rumah hijau dapat dikurangkan yang menjadi punca cuaca tidak menentu masakini. Selain itu penggunaan motor yang tahan lasak mengurangkan kos penyelenggaraan. Berkemungkinan juga cukai jalan akan dikurangkan justeru dapat meningkatkan ekonomi semua peringkat. Cukai untuk subsidi juga boleh dikurangkan dan diagihkan untuk pembangunan lain seperti pendidikan percuma dan sebagainya.

Jebeng Otai™

Join the conversation! 66 Comments

  1. impian jdik kenyataan..

    Reply
  2. idea yang sangat menarik dan bernas…satu masa nanti kereta tak perlu lagi bergantung kepada bahan api
    sollehahn recently posted..Samsung bakal menghentikan pembangunan OS BadaMy Profile

    Reply
  3. Boleh digunapakai ke kereta elektrik ni??hehehe
    hafizul recently posted..Cabaran SEO – Lelaki KacakMy Profile

    Reply
  4. slamat dunia ni..
    yang tak sukanya..kereta elektrik ni slalunya design hodoh2..
    Din recently posted..Semua Tempat dia nak Check-inMy Profile

    Reply
  5. Teknologi ni semakin hari semakin berkembang. Selagi teknologi tu mampu memberi kebaikan pada manusia sejagat aku sokong je.
    shraqs recently posted..Cara – Cara Mengambil Screenshot Di Samsung Galaxy Note ICS 4.0My Profile

    Reply
  6. idea bagus sangat
    tak perlu kereta saiz besar rasanya
    cukup macam viva je untuk kegunaan di bandar
    tehr recently posted..Bagaimana Lelaki Kacak Memikat IsteriMy Profile

    Reply
  7. teknology mcm ni bagus ni, aku faham proses dia, memang baik dan menjimatkan

    Reply
  8. memang terbaik lar..dah keluar ke.?
    akhiyy recently posted..Tshirt MuslimahMy Profile

    Reply
  9. Idea yang hebat. Tapi perlukan usaha yang kuat untuk hasilkan kenderaan elektrik ni. Nak buat robot pun banyak dugaan
    ProfHariz recently posted..Blog Hariz Berwajah BaruMy Profile

    Reply
  10. hohoho…memang terbaik la.

    Reply
  11. hoho..keta kecik aje..
    titan recently posted..Mencintai Ain Maisarah – Part 1My Profile

    Reply
  12. owh, memang canggih idea ni. kalau dapat realisasikan sepenuhnya lagi bagus. semua jalan raya kena ubah suai lah kalau macam tu.
    info tenaga recently posted..40 Tip-tip Jimat Tenaga Elektrik di Rumah dan di PejabatMy Profile

    Reply
  13. laju giler teknologi sekarang kan.. huh!
    madammondoq recently posted..Creative Partnership : SAMSUNG & YUNA – Inilah Hasilnya….My Profile

    Reply
  14. Last week, ada kawe terbaca mengenai kenderaan elektrik ini dan betapa ianya amat hot di awal dekad lalu. Somehow, atas sebab tertentu teknologi gagal dibangunkan utk kegunaan meluas bagi awam. The same thing dgn penggunaan gas sbg bahan alternatif. Kalau tidak silap end of 2008, ramai yg sibuk pasang tangki gas ini di Malaysia akibat kenaikkan mendadak minyak yg diumumkan oleh mantan PM. Skrg.. hmmm.. sonyap dah.
    Dulu Lain Sekarang Lain recently posted..Amendment to Section 114(a) of the Evidence Act 1950My Profile

    Reply
  15. Bagus dengan idea ini.. tiada pencemaran alam sekitar..
    nurmisnan recently posted..HSBC walkruncycle 2012 – The biggest charity event BruneiMy Profile

    Reply
  16. sangat2 mesra alam andai semua pengguna jalan raya menggunakan kenderaan yg menggunakan tenaga elektrik ataupun gune tenaga solar.. xdela berlaku pertambahan pencemaran alam.. semakin lama keadaan dunia semakin teruk.. sdgkan kesedaran penghuni dunia masih di peringkat yang sangat rendah..
    LadyBird recently posted..♥ Makanan Kegemaran Rasulullah saw. ♥My Profile

    Reply
  17. budak2 elec mesti banyak idea untuk tambah kapasiti tenaga ni
    onlajer recently posted..Musholla Dan Bilik AirMy Profile

    Reply
  18. idea yg mmg bernas..smoga ada yg berjaya realisasikannya..amin..
    cik tom recently posted..Pengalaman Cik Tom Berniaga Semasa SekolahMy Profile

    Reply
  19. semuanya dah semakin canggih :)
    puteri kasih recently posted..Surat Dari Mak Dan AyahMy Profile

    Reply
  20. Masa last sem di utm haritu saya ada dengar diorang tengah buat kajian bab keta elektrik ni. Cuma yang sedihnya bila universiti mula buat kajian, tak ramai pelabur yang sanggup keluarkan modal untuk biayai kajian. Tapi bila dah berjaya masing2 berlumba2 nak ambik nama.. Antara rintihan lecturer2 saya dulu la..

    Reply
  21. serius…idea yang sangat bijak…aku suka yg charge lane tu…smart betul idea ni.
    kimmie recently posted..Kembali semula.My Profile

    Reply
  22. Kalau macam nie memang super the best la :)

    Reply
  23. sangat mungkin ini akan dapat direalisasikan, tapi mengenai harga mungkin akan sangat mahal tentunya.
    velli, md. recently posted..Template Sampul Kronologi Facebook [PSD File]My Profile

    Reply
  24. harap teknologi begitu boleh dgunakan di luar bandar juga
    Mus recently posted..Gambar Selepas Sawah Padi Dituai Di Kota BeludMy Profile

    Reply
  25. boleh di laksanakan… cuma mungkin bukan dalam masa terdekat
    rahman recently posted..Kurma air Zam Zam dan KismisMy Profile

    Reply
  26. kalau charge tanpa cabel ni, ada kemungkinan memberi kesan kepada manusia dari segi kesihatan tak? manalah tau kuasa aura yang terpancar boleh menyebabkan kanser ke apa ke
    segalabenda recently posted..Gastrik, semakin pulihMy Profile

    Reply
    • cuma medan magnet shja..lgipon jarak nya x jauh..mmg x der efek sgt..ttp undang2 untuk pelepasan medan magnet ni mmg strict..selagi mematui standard..so ianya selamat.. :)

      Reply
  27. Assalam..
    Bagus kalau ada alternatif lain,
    bahan api semakin mahal..
    iza recently posted..Resipi Ayam BBQMy Profile

    Reply
  28. Keta ni still dlm development lagi kan bro? Btw…klau dpt dikomersialkan mmg bagus2 sgt dh nih
    yas recently posted..Pentingnya Backlink Dalam BloggingMy Profile

    Reply
  29. hurm..agak2nya..bila la bleh direalisasikan di negara kita kan..:)
    chii recently posted..Mengenang JasaMy Profile

    Reply
  30. lepas ni bil letrik sure naik..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Category

Semasa

Tags