Senyuman lebar kembali terpancar diraut wajah Pak Abu. Tips yang diberikan lelaki kacak disebelahnya diterima dengan akal yang waras. Pada awalnya Pak Abu tidak dapat menerima cadangan untuk menaikkan kadar bayaran pinjaman rumahnya kerana padanya duit itu dapat membayar prinsipal dengan kadar yang sedikit seperti didalam ‘Kalkulus Faedah dan Pokok Pinjaman Rumah‘. Pada pendapatnya tidak mengapa bayar sedikit bak kata pepatah, ‘ Lama-Lama Jadi Bukit’. Tetapi ‘bukit’ itu menguntungkan pihak bank sahaja. Setelah di terangkan dengan lebih jelas dengan kaedah yang dicadang oleh lelaki kacak, Pak Abu menyambut baik idea itu. Kaedah ini boleh memendekkan tempoh pinjaman rumah tanpa perlu ‘refinance’ dari pihak bank.

Pak Abu ingin membayar RM 1000 untuk pinjamannya sebulan.

Kaedah Biasa
Jumlah bayaran 5 tahun
= RM 44,833.80

Baki Pinjaman + Faedah
= RM 269,002.80 – RM 44,833.80
= RM 224,169

Tempoh
= RM 224,169 / RM 1,000
= 224.169 bulan
= 18 tahun 9 bulan

Pak Abu dapat memendekkan tempoh lebih kurang 7 tahun.

Kaedah Lelaki Kacak
Penjadualan semula bayaran dengan kadar RM 1,000
= PMT(6.6/100/12,30*12,117000) —> excel
= RM 747.23

= PMT(6.6/100/12,14*12,109650)
= RM 1,001.68 selama 14 tahun

Pak Abu dapat memendekkan tempoh 11 tahun dan jimat :-
= RM 224,169 – RM 168,282.24
= RM 55,886.76 faedah

Jika Pak Abu mengeluarkan KWSP, kemungkinan besar tempoh pembiayaan rumah Pak Abu dapat dipendekkan dari 14 sehingga 10 tahun.

Tagged with:
 

48 Responses to Pak Abu Gembira

  1. JebengOtai says:

    dh selesai mslah pak abu..hehe

  2. anif says:

    Saya pun mahu jadi seperti Pak Abu. Semoga dipermudahkan urusan. Amin :D
    anif recently posted..Ketagihan Instagram!My Profile

  3. sjiehan says:

    terselit jugak lelaki kacak tu eh… hahaha…
    sjiehan recently posted..Gempa Bumi di AchehMy Profile

  4. akubiomed says:

    Memang ada perancangan untuk menjadual semula biayaan perumahan. Ada tip untuk bank memberikan pakej menarik?

    • sy x pasti ade bank menawarkan penjadualan semula ini..ttp jika bro nk buat sendiri..bank akan offer refinance.. :)

      better bro carik konsultan..sbb semua urusan akan dijalankan oleh mereka yg kacak.. :)

      p/s : jika bank x mahu..pihak konsultan ade kuasa utk menyaman bank..konsultan ade kuasa utk penjadualan semula dibenarkan bank negara..
      JebengOtai™ recently posted..Pak Abu GembiraMy Profile

  5. Bro Zulkbo says:

    salam..
    cukup takut dengan hutang2 bank ni
    kalau mampu cepat bayar cepat habisnya
    kurang faedahnya kan..?
    Bro Zulkbo recently posted..Video Kena Ban Dengan You TubeMy Profile

    • JebengOtai says:

      beza bro..

      kalo kita bayr lebih tp still agreement lama kita jimat tahun tp ttp byr faedah yg sama

      penjadualan ni kita jimat tahun dan faedah.. :)

  6. madammondoq says:

    nasib baik selesai masalah pak abu tu.. kalau idak kena panggil jutawan hartanah tolong selesaikan.. hehe..
    madammondoq recently posted..Perlu Ke Ambil Berkat Orang Balik Haji?My Profile

  7. muazfaris says:

    kaedah lelaki kacak tu yg tak tahan tu..
    muazfaris recently posted..Semakan Panggilan Temuduga UPU (bukan pendidikan) untuk Lepasan SPM 2011My Profile

  8. iza says:

    Assalam..
    Mana nak cari lelaki kacak tu ek?
    nak suruh kira hutang…hehe.
    iza recently posted..Mengingati MatiMy Profile

  9. chii says:

    woo..nampak nya mmg sgt2 diperlukan saranan dr lelaki kacak..pd chii..byk sgt dpt membantu
    chii recently posted..Tips Berguna untuk KesihatanMy Profile

  10. Hartanah adalah aset yang sangat menarik kalau kita pandai uruskan. Aku tgh kira² utk beli rumah ikut cara kau bro :)

  11. faiz says:

    owhh…baru tau..
    faiz recently posted..TakdirMy Profile

    • JebengOtai says:

      mula2 sy x faham juga..ttp setelah diterangkan oleh lelaki kacak..sy faham..harap entri ni leh smpai kan ape yg lelaki kacak tu nk smpaikan.. :)

  12. Juan says:

    yg ni aku x berapa nak dapat tangkap lah
    Juan recently posted..Pandangan Seorang Blogger Terhadap Pemansuhan Isu PTPTNMy Profile

    • JebengOtai says:

      yeke?..senang jer..kita nk setelkan loan rumah dengan memendekkan tempoh dan duit (kurgkan interest)..

      tetapi kene up skit byran bulanan..cth dlm entri dari rm 750 kepada rm 1000..

      kalo kite x wat scheduling..kita leh byr 1000 utk pendekkan tempoh tp interest still sama.. :)

  13. Juan says:

    bro nak tanya sikit, blog ko memang ada dua yer, satu yg .co.cc tu
    Juan recently posted..Pandangan Seorang Blogger Terhadap Pemansuhan Isu PTPTNMy Profile

  14. akhiyy says:

    kalo boleh kite patut elak hutang2 ni…ape lagi ngan bank..huhu
    akhiyy recently posted..Kaulah Lilin HatikuMy Profile

  15. Cikgu Hairul says:

    Peningnya kepala nak mengira. Bro, ada ke consultant yang boleh kita jumpa untuk buat penjadualan semula tu. Seriusly saya baru tau.

  16. Memang cetek ilmu saya berkenaan dengan perkara ni… Memang memerlukan bantuan lelaki kacak la jawabnya bila nak beli rumah nanti.
    Hazmin Hamudin recently posted..Luahan Hati Sham Kamikaze Berikutan Isu Kahwin DuaMy Profile

  17. Manan Qayyim says:

    Wah jimat tu…

    Tapi aku tak brape faham kira tu la… mungkin tak de pengalaman beli rumah kot…
    Manan Qayyim recently posted..Tahniah! Anda Terpilih untuk Menghadiri Hi tea Sepetang Bersama BloggerMy Profile

  18. yas says:

    Musim lelaki kacak sekarang ni bro..hehe
    yas recently posted..CHONG WEI & NICOL – CALON ANUGERAH SUKAN NEGARAMy Profile

  19. titan says:

    siapakah pak abu sebenarnya???
    titan recently posted..Bukan aku tak suka kena kiss..My Profile

  20. rahman says:

    Huh pening tgk formula ni..semoga ramai lagi yang gembira seperti pak abu :)
    rahman recently posted..Lukisan realistik terbaikMy Profile

  21. Mekar says:

    beban sungguh la dengan interst2 ni.
    Senyum simpul pak abu dibuatnya :-)
    Mekar recently posted..Review Filem : Hafalan Shalat DelisaMy Profile

  22. puan kutu says:

    hebat lelaki kacak kerana berjaya membuatkan pak abu gembira..:)
    puan kutu recently posted..Aiman Kena Campak – Petua Demam CampakMy Profile

  23. azura says:

    belum ada hartanah, memang malas belajar matematik

  24. donnyien says:

    manusia mana yang xde hutang, [dialah orang yang paling aman didunia] hehe
    donnyien recently posted..im christian but i don’t eat…My Profile

    • JebengOtai says:

      kbykkannya berhutang..kdg2 terpaks utk bli rumah..kereta dan lain2..

      tp pak abu dh leh kurangkan interest bank..leh simpan duit utk kegunaan len..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge