download
April 13, 2012

Pak Abu Gembira

Senyuman lebar kembali terpancar diraut wajah Pak Abu. Tips yang diberikan lelaki kacak disebelahnya diterima dengan akal yang waras. Pada awalnya Pak Abu tidak dapat menerima cadangan untuk menaikkan kadar bayaran pinjaman rumahnya kerana padanya duit itu dapat membayar prinsipal dengan kadar yang sedikit seperti didalam ‘Kalkulus Faedah dan Pokok Pinjaman Rumah‘. Pada pendapatnya tidak mengapa bayar sedikit bak kata pepatah, ‘ Lama-Lama Jadi Bukit’. Tetapi ‘bukit’ itu menguntungkan pihak bank sahaja. Setelah di terangkan dengan lebih jelas dengan kaedah yang dicadang oleh lelaki kacak, Pak Abu menyambut baik idea itu. Kaedah ini boleh memendekkan tempoh pinjaman rumah tanpa perlu ‘refinance’ dari pihak bank.

Pak Abu ingin membayar RM 1000 untuk pinjamannya sebulan.



Kaedah Biasa
Jumlah bayaran 5 tahun
= RM 44,833.80

Baki Pinjaman + Faedah
= RM 269,002.80 – RM 44,833.80
= RM 224,169

Tempoh
= RM 224,169 / RM 1,000
= 224.169 bulan
= 18 tahun 9 bulan

Pak Abu dapat memendekkan tempoh lebih kurang 7 tahun.




Kaedah Lelaki Kacak
Penjadualan semula bayaran dengan kadar RM 1,000
= PMT(6.6/100/12,30*12,117000) —> excel
= RM 747.23

= PMT(6.6/100/12,14*12,109650)
= RM 1,001.68 selama 14 tahun

Pak Abu dapat memendekkan tempoh 11 tahun dan jimat :-
= RM 224,169 – RM 168,282.24
= RM 55,886.76 faedah

Jika Pak Abu mengeluarkan KWSP, kemungkinan besar tempoh pembiayaan rumah Pak Abu dapat dipendekkan dari 14 sehingga 10 tahun.


Join the conversation! 48 Comments

  1. dh selesai mslah pak abu..hehe

    Reply
  2. Saya pun mahu jadi seperti Pak Abu. Semoga dipermudahkan urusan. Amin šŸ˜€
    anif recently posted..Ketagihan Instagram!My Profile

    Reply
  3. terselit jugak lelaki kacak tu eh… hahaha…
    sjiehan recently posted..Gempa Bumi di AchehMy Profile

    Reply
  4. Memang ada perancangan untuk menjadual semula biayaan perumahan. Ada tip untuk bank memberikan pakej menarik?

    Reply
    • sy x pasti ade bank menawarkan penjadualan semula ini..ttp jika bro nk buat sendiri..bank akan offer refinance.. :)

      better bro carik konsultan..sbb semua urusan akan dijalankan oleh mereka yg kacak.. :)

      p/s : jika bank x mahu..pihak konsultan ade kuasa utk menyaman bank..konsultan ade kuasa utk penjadualan semula dibenarkan bank negara..
      JebengOtaiā„¢ recently posted..Pak Abu GembiraMy Profile

      Reply
  5. salam..
    cukup takut dengan hutang2 bank ni
    kalau mampu cepat bayar cepat habisnya
    kurang faedahnya kan..?
    Bro Zulkbo recently posted..Video Kena Ban Dengan You TubeMy Profile

    Reply
    • beza bro..

      kalo kita bayr lebih tp still agreement lama kita jimat tahun tp ttp byr faedah yg sama

      penjadualan ni kita jimat tahun dan faedah.. :)

      Reply
  6. nasib baik selesai masalah pak abu tu.. kalau idak kena panggil jutawan hartanah tolong selesaikan.. hehe..
    madammondoq recently posted..Perlu Ke Ambil Berkat Orang Balik Haji?My Profile

    Reply
  7. Assalam..
    Mana nak cari lelaki kacak tu ek?
    nak suruh kira hutang…hehe.
    iza recently posted..Mengingati MatiMy Profile

    Reply
  8. woo..nampak nya mmg sgt2 diperlukan saranan dr lelaki kacak..pd chii..byk sgt dpt membantu
    chii recently posted..Tips Berguna untuk KesihatanMy Profile

    Reply
  9. Hartanah adalah aset yang sangat menarik kalau kita pandai uruskan. Aku tgh kiraĀ² utk beli rumah ikut cara kau bro :)

    Reply
  10. owhh…baru tau..
    faiz recently posted..TakdirMy Profile

    Reply
    • mula2 sy x faham juga..ttp setelah diterangkan oleh lelaki kacak..sy faham..harap entri ni leh smpai kan ape yg lelaki kacak tu nk smpaikan.. :)

      Reply
  11. yg ni aku x berapa nak dapat tangkap lah
    Juan recently posted..Pandangan Seorang Blogger Terhadap Pemansuhan Isu PTPTNMy Profile

    Reply
    • yeke?..senang jer..kita nk setelkan loan rumah dengan memendekkan tempoh dan duit (kurgkan interest)..

      tetapi kene up skit byran bulanan..cth dlm entri dari rm 750 kepada rm 1000..

      kalo kite x wat scheduling..kita leh byr 1000 utk pendekkan tempoh tp interest still sama.. :)

      Reply
  12. bro nak tanya sikit, blog ko memang ada dua yer, satu yg .co.cc tu
    Juan recently posted..Pandangan Seorang Blogger Terhadap Pemansuhan Isu PTPTNMy Profile

    Reply
  13. kalo boleh kite patut elak hutang2 ni…ape lagi ngan bank..huhu
    akhiyy recently posted..Kaulah Lilin HatikuMy Profile

    Reply
  14. Peningnya kepala nak mengira. Bro, ada ke consultant yang boleh kita jumpa untuk buat penjadualan semula tu. Seriusly saya baru tau.

    Reply
  15. Memang cetek ilmu saya berkenaan dengan perkara ni… Memang memerlukan bantuan lelaki kacak la jawabnya bila nak beli rumah nanti.
    Hazmin Hamudin recently posted..Luahan Hati Sham Kamikaze Berikutan Isu Kahwin DuaMy Profile

    Reply
  16. Wah jimat tu…

    Tapi aku tak brape faham kira tu la… mungkin tak de pengalaman beli rumah kot…
    Manan Qayyim recently posted..Tahniah! Anda Terpilih untuk Menghadiri Hi tea Sepetang Bersama BloggerMy Profile

    Reply
  17. Musim lelaki kacak sekarang ni bro..hehe
    yas recently posted..CHONG WEI & NICOL – CALON ANUGERAH SUKAN NEGARAMy Profile

    Reply
  18. siapakah pak abu sebenarnya???
    titan recently posted..Bukan aku tak suka kena kiss..My Profile

    Reply
  19. Huh pening tgk formula ni..semoga ramai lagi yang gembira seperti pak abu :)
    rahman recently posted..Lukisan realistik terbaikMy Profile

    Reply
  20. beban sungguh la dengan interst2 ni.
    Senyum simpul pak abu dibuatnya :-)
    Mekar recently posted..Review Filem : Hafalan Shalat DelisaMy Profile

    Reply
  21. hebat lelaki kacak kerana berjaya membuatkan pak abu gembira..:)
    puan kutu recently posted..Aiman Kena Campak – Petua Demam CampakMy Profile

    Reply
  22. belum ada hartanah, memang malas belajar matematik

    Reply
  23. manusia mana yang xde hutang, [dialah orang yang paling aman didunia] hehe
    donnyien recently posted..im christian but i donā€™t eatā€¦My Profile

    Reply
    • kbykkannya berhutang..kdg2 terpaks utk bli rumah..kereta dan lain2..

      tp pak abu dh leh kurangkan interest bank..leh simpan duit utk kegunaan len..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Category

Personal

Tags